Przesunięty przez: Hubeeert 04-04-2006, 23:38 |
[CA5A 1.8] zamiana hydraulicznej regulacji luzu zaworowego n |
Autor |
Wiadomość |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 07-11-2005, 19:21
|
|
|
Wisz - zrobić trzeba - na zamiennikach daleko nie zajedziesz ( z autopsji - wytrzymał jakieś 3000 km. )
Rozumiem , że jest ich 16 szt.
Podejrzewam , że koszt jest podobny jak w Cari i tak popychacz 250 PLN i dźwigienka (taka z łożyskiem ) 250 PLN czyli 500 PLN x 16 = 8000 PLN
Wymiana ~ zależy gdzie - w servisie ok 1000 PLN
Doliczyć jakieś uszczelki .
Lepiej przekonać się ile ich klekocze i wymieniać po sztuce - da się spokojnie to zrobić i to działa |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
piotrmas [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2005, 23:39
|
|
|
no to jak temat tak ruszył z kopyta to sie jeszcze dorzucę. To co juz słyszymy jako stukanie to wystepuje juz przy luzach rzedu 0,40 w gore.Nie sadze aby mialo to wplyw ZNACZACY na czas otwarcia zaworu a tym samym na piekielna moc kwestia druga. zjawisko wystepuje w wiekszosci przypadkow na tzw. zimnym silniku pozniej cichnie . Z reguly pomaga zabieg zgaszenia silnika i po chwili ponowne uruchomienie. w tym czasie cisnienie oleju wypelnia popychacze ktore akurat sa w stanie spoczynku. kwestia trzecia.jesli nie przegniemy z duzym przebiegiem na stukajacej hydraulice to temat mozna skonczyc na wymianie tych co sie zbuntowały.kwestia czwarta. z takim duperelem nie jedzie sie do zadnego serwisu bo to banalnie proste a poza tym w serwisie pracuja tylko ludzie.Do dobrze wykonanej pracy potrzeba tylko checi i MYŚLENIA. tematu zmiany na reczna regulacje nie przerobilem ,bo nie mam czasu ale w razie powodzenia zalatwiamy temat dozywotnio.:-) pozdrawiam |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 08-11-2005, 10:00
|
|
|
piotrmas napisał/a: | kwestia trzecia.jesli nie przegniemy z duzym przebiegiem na stukajacej hydraulice to temat mozna skonczyc na wymianie tych co sie zbuntowały.kwestia czwarta. z takim duperelem nie jedzie sie do zadnego serwisu bo to banalnie proste a poza tym w serwisie pracuja tylko ludzie.Do dobrze wykonanej pracy potrzeba tylko checi i MYŚLENIA |
Się zgadza - sam to przerobiłem i wiem jak to się robi . Jedyna różnica między Coltem a Cari GDI jest taka, że w Cari trzeba wywalać cały dolot bo centralnie w głowicę wchodzi ( a z tym jest najwięcej zabawy tak z 90% czasu) także w normalnych warunkach z silnikiem nie stawiającym oporów daje takiej operacji max godzinkę (przy kilku sztukach regulatorków). |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
piotrmas [Usunięty]
|
Wysłany: 08-11-2005, 16:50
|
|
|
potwierdzam. cari jest bardziej nieprzystepna;-) haha moze to rodzaj zenski ale temat rozpocząlem od colta a tam to jest pestka |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-04-2006, 14:25
|
|
|
No dobra moje szanowne Misiaczki to ja odświerzę kotleta choć juz mocno zlezały jest. To samo pytanie - jak zamienić hydraulike na mechanikę ale w głowicy 4G63 DOHC.
Interesuje mnie to rzekłbym z powodów eksperymentatorskich.
Aha i jeszcze coś - tego jeszcze (z tego co wiem) nikt nie robił w tym silniku więc prosze o pomysły. |
Just think...
. |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 13-04-2006, 14:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|