Przesunięty przez: akbi 13-06-2007, 14:44 |
[CB4A 1.6] A mi 5-tka wyskakuje... :( help... |
Autor |
Wiadomość |
krzys7 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-03-2007, 20:29 [CB4A 1.6] A mi 5-tka wyskakuje... :( help...
|
|
|
Witam!
Ostatnio w moim Lancerze 95r 1.6 gdy jechalem na 5-tce i puściłem gaz to mi wyskakiwała, było tak przez ok tydzien, a teraz wrzuce 5-tke i ona odrazu mi wyskakuje, przy kazdej prędkości, jak ją przytrzymam jest ok ale wole tego nie robic bo nie znam tego konsekwencji...
Wie może ktoś co się mogło stać?
Bo na mechanice się nie znam...
Czy musze wymienić skrzynie biegów? Ile to moze kosztowac?
Czy moze wystarczy cos tam pogrzebac?
A jak bede jechał 100 km/h na 4-wórce to ile może mi spalić? Bo mam troche do jeżdżenia :/ |
Ostatnio zmieniony przez akbi 13-06-2007, 13:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
maniakowy [Usunięty]
|
Wysłany: 18-03-2007, 21:06
|
|
|
ja mialem dokladnie to samo w nissanie.. nie wiem jak u Ciebie ale mysle ze to samo co u mnie.. czyli synchronizator:) na poczatku wypadala mi 5 od czasu do czasu az przerodzilo sie to, ze od razu wylatywala;) wiec albo to zrobisz.. albo na 4 bedziesz dawal czadu:) chociaz powiem ze to dosc uciazliwe na trasie;) |
|
|
|
 |
krzys7 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2007, 12:24
|
|
|
Wolałbym zrobić, bo jak mam dawać czadu na czwórce to na paliwko 1000000000000 zużyje i tak juz dzisiaj musiałem 150 kam na 4 przejachac
Tylko nie wiem ile to bedzie kosztować...
Jesli synchronizator to chyba w 200zl sie zmieszcze co?
Napiszcie mi zeby mnie mechanik nie oszukał |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21948 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 19-03-2007, 12:37
|
|
|
krzys7 napisał/a: | Jesli synchronizator to chyba w 200zl sie zmieszcze co? | Pewnie sam synchronizator tyle kosztuje. A do tego jeszcze robocizna, której jest nie ukrywajmy-dużo. |
|
|
|
 |
burst [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2007, 22:19
|
|
|
Hugo napisał/a: | krzys7 napisał/a: | Jesli synchronizator to chyba w 200zl sie zmieszcze co? | Pewnie sam synchronizator tyle kosztuje. A do tego jeszcze robocizna, której jest nie ukrywajmy-dużo. |
Hugo roboty dużo i trudno, osobiście raczej wymieniłbym skrzynie. Dobry, sprawdzony mechanik za wyjęcie i naprawę skrzyni weźmie sporo. I nie ma gwarancji, że jak wymienisz jeden synchronizator to, czy za miesiąc nie poleci następny. Jak już rozbierać to po to żeby zrobić konkretny remont, a nie łatać jak popadnie.
Przed rozebraniem skrzyni warto zerknąć najpierw na cięgna, mało prawdopodbne żeby same sie rozregulowały ale obejrzeć nie zaszkodzi. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21948 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 19-03-2007, 22:43
|
|
|
burst napisał/a: | Hugo roboty dużo i trudno, osobiście raczej wymieniłbym skrzynie. Dobry, sprawdzony mechanik za wyjęcie i naprawę skrzyni weźmie sporo. I nie ma gwarancji, że jak wymienisz jeden synchronizator to, czy za miesiąc nie poleci następny. Jak już rozbierać to po to żeby zrobić konkretny remont, a nie łatać jak popadnie.
Przed rozebraniem skrzyni warto zerknąć najpierw na cięgna, mało prawdopodbne żeby same sie rozregulowały ale obejrzeć nie zaszkodzi. | Zgadzam się w 100% |
|
|
|
 |
krzys7 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2007, 23:01
|
|
|
Eno, ale przeciez nowa skrzyna kupe kasy kosztuje!
Chyba ze ktos wie czy moge gdzies dostac tanią to bym był wdzięczny.
Moze na złomie poszukam
Heh, no to mnie pocieszyliscie... niech ktos napisze cos miłego! |
|
|
|
 |
burst [Usunięty]
|
Wysłany: 20-03-2007, 15:20
|
|
|
Na allegro skrzynki do Lancera stoją od około 400 do 1200pln w zależności od modelu. Kidyś kupowałem skrzynie na szrocie, co prawda nie do miśka ale bez problemu dostałem 2 tygodnie gwarancji rozruchowej. |
|
|
|
 |
pierafal
Mitsumaniak

Auto: GALANT EA V6
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Maj 2006 Posty: 207 Skąd: Zawiercie
|
Wysłany: 25-03-2007, 22:14
|
|
|
Mialem identyczna sytuacje jakies 10 lat temu w lancerze 1.5 z 90r.
Skonczylo sie remontem kosztownym remontem w serwisie gdyz podobno do wymiany bylo jeszcze ktores przelozenie.
A wszystko zaczelo sie podobno od chuczącego jakiegos lozyska w skrzyni. Na poczatku trzymalem drazek reka i 5ka nie wypadala, ale pozniej to juz nie pomagalo
Tak wiec nowa "stara" skrzynia jest chyba dobrym rozwiazaniem |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 18-06-2007, 00:34
|
|
|
Najpierw sprawdź te trzy pionowo wkręcone śruby 1 nad drugą, za nimi są sprężynki i kulki blokujące wodziki w pozycji biegu. Jak sprężynka padła, kulka nie blokuje wodzika na biegu i wyskakuje. Jeszcze jedna śruba obok czujnika wstecznego, ma kulkę ze sprężynką wbudowaną. Piąty bieg jest zaś za tą pokrywką po lewej za tymi trzema śrubami. Sprawdź co się tam dzieje, tylko przy składaniu daj silikon na krawędzie. Do demontażu piątki nie trzeba rozpoławiać skrzyni, wszystkie elementy można bezproblemowo zdjąć po zdjęciu tej pokrywki i odkręceniu zaklepanej nakrętki 36mm.
 |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
|