Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Adaho_krak
26-06-2008, 19:50
Jaki olej do 4D68?
Autor Wiadomość
michu_872 
Mitsumaniak

Auto: Galant E39a
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-05-2007, 13:31   Jaki olej do 4D68?

Witam.
Jak w temacie, co polecacie do tych silników obecnie zalany lotosem 15w-40. Wiem, że to nie bardzo olej, ale nie ja go tam lałem.
Auto ma przekulane wg licznika 170 tys. ale chyba ma więcej.
Rok prod 97. Z góry dzięki za odp.
Pozdro

miszozon
[Usunięty]

Wysłany: 21-05-2007, 20:44   

no fakt. Lotos to shit na maksa. Mój ojczulek ma Scanie 420km i na własne oczy widział co to za beznadzieja. W turbinie jest to tam jakoś zrobione że od obrotów wyrzuca na ścianki cały syf z oleju. Jak jeździł na Lotosie to po rozebraniu mógł łyżeczką zbierać brud. Później zalał Sheel'a i po ponownym rozebraniu był tylko cienki nalot. Więc Sheel, Castrol, Mobil... Jakie oznaczenia dokładnie to nie wiem.

michu_872 
Mitsumaniak

Auto: Galant E39a
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-05-2007, 17:12   

No mi raczej chodzi o klase lepkości. Bo myślałem żeby Motula zalać. Tylko jaką klase???
No i syntetyk, pół. czy mineralny???

miszozon
[Usunięty]

Wysłany: 25-05-2007, 17:18   

w sumie to nawet nie wiedziałem jak jest z tymi klasami. Ale sobie poczytałem i już wiem.
http://www.autokacik.pl/oleje/oleje.html

Jeśli chodzi o rodzaj to jak masz kase to lej syntetyka. Chyba, że długo jeździłeś na mineralnym to wtedy półsyntetyk. Uszczelki mogą nie wytrzymać 2 klas wyżej. Co do Motula to nie mam pojęcia czy jest wart swojej ceny (50-100zl)/L.

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 22-06-2007, 09:28   

Zapomnij o Motulu i zalej Mobil - sprawdzony i dobry.
Co do rodzaju oleju jaki będziesz zalewał to zależy to od stanu silnika - każdy lepszy mechanik po zdjęciu pokrywy podpowie Ci jaki olej będzie najlepszy. Ja natomiast bez oglądania silnika od razu odradzam zalewanie syntetykiem - po kiepskim Lotosie silnik Twojego auta najprawdopodobniej za jakiś czas się "zbuntuje".
Na pewno bezpiecznnie (bez żadnych porad) będzie zalać mineral...

Odpowiedz do tematu