Rejestracja samochodu z ustaleniem współwłasności |
Autor |
Wiadomość |
IGNS [Usunięty]
|
Wysłany: 24-06-2007, 21:59 Rejestracja samochodu z ustaleniem współwłasności
|
|
|
Orientuje się ktoś może co jest potrzebne aby zarejestrować w wydziale komunikacji samochód jako współwłasność. Tzn jaka jest podstawa prawna aby można ją ustalić.
Jadę do urzędy z wypełnionym wnioskiem o rejestracje i pozostałymi papierami ale chcę żeby współwłaścicielem była jeszcze druga osoba z rodziny. Czy musi być jakieś oświadczenie czy coś w tym rodzaju? Czy ta osoba musi pojechać zemną do urzędu?
Będe wdzięczny za udzielone infomacje.
BTW: Korzystał ktoś z mieszkańców Warszawy z tego: https://pojazd.um.warszawa.pl/ |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
|
|
|
|
 |
Tybek
Mitsumaniak
Auto: Carisma Mirage GDI 1.8 2002
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 24-06-2007, 22:08
|
|
|
Dokładnie tak, a jeśli nie jest wpisana i nie nie masz już możliwości dopisania, to musisz zrobić darowizne połowy wartości tego auta na daną osobę. Ja tak musiałem zrobić, gdy moja matka chciała mnie wpisac jako współwłaściciela jej auta. Wtedy trzeba się udać do urzędu skarbowego i tam wszystko powiedzą. |
_________________ Carisma Mirage GDI 1.8 2002
 |
|
|
|
 |
pierafal
Mitsumaniak

Auto: GALANT EA V6
|
Wysłany: 24-06-2007, 22:10
|
|
|
Współwłaściciel musi być również na umowie kupna samochodu.
W skarbówce dodatkowo wypełnia się druk o tajemniczej nazwie PCC-1/A
Możesz go spokojnie znaleźć na sieci, tak aby współwłaściciel mógł się podpisać w domku |
_________________ pozdrawiam, Rafał
|
|
 |
IGNS [Usunięty]
|
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
Wysłany: 24-06-2007, 22:23
|
|
|
IGNS napisał/a: | http://bukmacherski-katalog.info/img/umowa.jpg
Tak to wygląda ja jestem, że tak powiem dopisany w ostatnim momencie i nie wiem czy mi to uznają. |
Nooo ... przyznam, że może być z taką "dopiską" problem. Ja z Aśką (przy Galancie) byliśmy wpisani razem w polu "Kupujący" |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
harpagan
Mitsumaniak Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
|
Wysłany: 25-06-2007, 00:07
|
|
|
Podepne sie tu lekko bo w sumie podobne pytanie mam
Kupilem samochod i czeka mnie rejestracja
Wypelniamy pcc1 czy pcc3?
Jak wyglada sprawa gdy kupilem samochod od dwoch osob? Znaczy ze mial dwoch wspolwlascicieli
Tez wypelniam zalacznik A ?
Dodatkowe pytanie
Czy zalatwie wszystko w wydziale komunikacji majac polise poprzedniego wlasciciela? |
_________________ Frankenstein CC5A 4x4
 |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
|
Wysłany: 25-06-2007, 02:02
|
|
|
ja tak mam mojego Colta z Tata. Tzn on jest wlascielem a ja wspolwlascielem. Na umowie kupna-sprzedazy mam bardzo podobnie jak Ty. Z tym ze,nie wiem czy o to Ci konkretnie chodzilo, ale osoba ktora dopisales bedzie tym "drugim" wspolwlascielem. (chociaz w sumie nie wiem czy to jest jakas roznica, pewnie jest jesli chodzi o przechodzenie zniżek).
Odnosnie samego zalatwiania to potrzebujesz ta umowe kupna-sprzedazy oraz dowod osobisty drugiej osoby (przy odbiorze dowodu rejestracyjnego bedziesz musial pokazac obydwa).
Gdzies trzeba bedzie podpisac napewno ale to Twoj wspolwlasciciel moze podpisac w domu a zaniesiesz juz Ty.
Na wszelki wypadek powinienes tez miec "pelnomocnictwo" od tej drugiej osoby. Jesli dobrze pamietam to w urzedzie celnym kosztowalo mnie to ~20 zl (za znaczki) dzieki czemu ten papierek byl juz wazny i moglem zalatwiac wszystko sam.
Takie kupowanie auta na 2 osoby jest ogolnie dosc czeste wiec osoby w urzedach wiedza co i jak z tym postepowac. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 25-06-2007, 07:46
|
|
|
karolgt napisał/a: | Odnosnie samego zalatwiania to potrzebujesz ta umowe kupna-sprzedazy oraz dowod osobisty drugiej osoby (przy odbiorze dowodu rejestracyjnego bedziesz musial pokazac obydwa). | Nie wiem co o tym myśleć, bo ostatnio pomagałem bratu rejestrować 3 samochody w trzech różnych urzędach na Mazowszu (W-wa Mokotów, W-wa Wawer, Wołomin) i absolutnie nie można posługiwać się dowodem współwłaściciela. Musi on być obecny na miejscu lub możesz wystąpić z upoważnieniem poświadczonym notarialnie. No i musieliśmy babunię ze sobą ciągać . |
|
 |
KrzychoP
Mitsumaniak krzychop
Auto: Galant E54A 1995 2.0 V6-24
|
Wysłany: 25-06-2007, 08:56
|
|
|
Ja w Poznaniu musiałem oprócz pełnomocnictwa mieć przy sobie dowód współwłaściciela zarówno podczas składania wniosku o rejestrację, jak i podczas odbioru dowodu "twardego". A darowiznę wystarczy zrobić na 1/10 wartości pojazdu. |
_________________ Taki duży chłopak, a z miśkiem. |
|
|
|
 |
IGNS [Usunięty]
|
Wysłany: 25-06-2007, 09:48
|
|
|
cns80 napisał/a: | w trzech różnych urzędach na Mazowszu (W-wa Mokotów, W-wa Wawer, Wołomin) i absolutnie nie można posługiwać się dowodem współwłaściciela. |
No ja własnie podlegam pod W-wa Wawer, ale wszystkie opłaty były dokonane na mojego ojca, a on jest zameldowany W-wa Mokotów więc i tam będe musiał wszytsko załatwiać.
A co do upoważnienia to wiem że kiedyś wszędzie wymagano upoważnienie notarialnego, a teraz wystarczy chyba zwykłe. Wszystkie sprawy w urzędzie celnym i urzędzie skarbowym załatwiłem ze zwykłym upoważnieniem. Mam nadzieje że takie też wystarczy w wydziale komunikacji. |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 25-06-2007, 10:20
|
|
|
IGNS napisał/a: | Mam nadzieje że takie też wystarczy w wydziale komunikacji. | Nie sądzę, bo tam załatwiałeś sprawy związane z - że się tak wyrażę - "dopełnieniem formalności", a w UK będzie miało miejsce poświadczenie (za pomocą dowodu rejestracyjnego) przeniesienia prawa własności.
P.S. Mieszkasz gdzieś w Wawrze ? |
|
 |
IGNS [Usunięty]
|
Wysłany: 25-06-2007, 11:11
|
|
|
cns80 napisał/a: | Nie sądzę, bo tam załatwiałeś sprawy związane z - że się tak wyrażę - "dopełnieniem formalności", a w UK będzie miało miejsce poświadczenie (za pomocą dowodu rejestracyjnego) przeniesienia prawa własności. | Aha :/ jeszcze zadzwonię do WK i sie zapytam.
cns80 napisał/a: |
P.S. Mieszkasz gdzieś w Wawrze ? |
Tak - Antenowa, Klimontowska mówi Ci to coś?
Zadzwoniłem do urzędu dzielnicy Warszawa - Wawer i dostałem odpowiedź:
Że należy sporządzić akt darowizny na ten samochód i okazać przy rejestracji, a co do rejestracji z upoważnienia drugiej osoby to wystarczy sporządzić szczegółowe pełnomocnictwo (nie notarialne) kto kogo i do czego upoważnia.
Edit:
Umowy darowizny nie trzeba rejestrować w urzędzie skarbowym jeśli wartość części darowanego pojazdu na umowie (według ceny rynkowej) jest mniejsza niż 9637zł |
|
|
|
 |
cns80

|
|
|
|