Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lokalizator własnego samochodu
Autor Wiadomość
akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-06-2007, 23:06   Lokalizator własnego samochodu

Dzisiaj w Auto Świecie było ogłoszenie na jakiś lokalizator w cenie 990 zł i tak sobie pomyślałem:

W PLUSie jest usługa "Gdzie jesteś" czy jakoś tak, polega na lokalizacji danej karty sim (czyli jakiegoś telefonu).
Działa to tak, że wysyła się smsa pod nr 71101 z nr telefonu którego szukamy i dostajemy zwrotną informację.
Informacja wygląda mniej więcej tak: Gdańsk, Jana Pawła II - Leszczyński / i dodatkowo są podane współrzędne geograficzne z dokładnością co do sekundy.
Jak dla mnie to rewelacja ... ale ... jestem ciekawy, czy otrzymam smsa z dokładnymi współrzędnymi geograficznymi, jeśli szukany telefon będzie w jakieś małej mieścinie, albo w ogóle jakieś "pipiduwie". Pamiętam jak z rok temu testowałem tą usługę w Opolu i jako wynik otrzymałem tylko: Opole, Oleska ... co jest średnio precyzyjnym wynikiem (zwłaszcza, że od podanej ulicy byłem ok 100m).

W tym momencie mam ogromną prośbę, do kogoś kto jest akurat w jakieś mniejszej mieścinie, aby aktywował tą usługę i abym mógł zlokalizować go jednorazowo i zobaczyć, jak dokładną informację o lokalizacji otrzymam.

W przypadku, gdy informacja będzie tak dokładna jak z Gdańska, to uważam, że umieszczenie ukrytego telefonu gsm w samochodzie jest bardzo dobrym rozwiązaniem ... w przypadku ew kradzieży.
Telefon taki można na stałe podłączyć pod ładowarkę samochodową, która to również jest na stałe podpięta do zasilania.

Bardzo proszę o chętnego z telefonem gsm z PLUSa do małego eksperymentu :wink:

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 28-06-2007, 09:08   

No tak ale czy takie coś jest legalne - wyśle SMS z numerem twojego telefonu i bede wiedział gdzie jesteś - to już jakby nielegal. Chyba że jakoś inaczej to jest rozwiązane.

Czas może na Space Stara dla żony?

akbi 
I Love SPEEDway

Wysłany: 28-06-2007, 09:18   

Karwoś napisał/a:
No tak ale czy takie coś jest legalne - wyśle SMS z numerem twojego telefonu i bede wiedział gdzie jesteś - to już jakby nielegal.

Nie zupełnie, abyś Ty mógł sprawdzać moje położenie, to ja muszę zezwolić na taką kontrolę z Twojego telefonu - czyli dopisać Twój nr do usługi.
To wszystko odbywa się oczywiście za pomocą jednego smsa.

Niemnie jednak wczoraj przetestowałem dokładnie działanie tej funkcji, za co bardzo dziękuję za pomoc kolegom tomusn i arekp.
Otóż, informacje jakie otrzymujemy z PLUSa to najprawdopodobniej nie jest położenie samego telefonu, a współrzędne najbliższej znajdującego się telefonu nadajnika.

W przypadku dwóch testów jakie wczoraj przeprowadziliśmy, to rozbieżność była ok 300-400 metrów, zarówno w Żninie jak i w Gdańsku.

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 28-06-2007, 11:28   

Ja chyab wrzucę gdzieś do samochodu telefon - a mam taki mały niepozorny i do niczego niepodobny - a żeby go wyjąć trzeba bedzie pół samochodu rozebrać :D

Czas może na Space Stara dla żony?

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 28-06-2007, 11:36   

Był kiedyś organizowany przez PLUS GSM konkurs na propozycje nowych zastosowań technologii GSM. Wysłałem propozycję na podobne zastosowanie. Za dodatkową niewielką opłatą do abonamentu klient otrzymywałby moduł GSM, który byłby powiązany z jednej strony z główną kartą SIM (byłby to jakiś klon karty) a z drugiej powiązany z alarmem. Za pomocą SMS można byłoby sprawdzać stan samochodu.
Niestety pomysł nie zyskał aprobaty :( :( :(

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 28-06-2007, 11:40   

Wiesz Akbi nawet podane informacji w zaokrągleniu do 300-400 anawet 500 metrów moze byc niezwykle przydatne. Jak wyskoczy Ci wioska z 10 domkami to sprawa załatwiona. Myśle ze abrdzo dobry pomysł - myśł myśl moze jeszcze wynalazek jakis sprawisz :wink:
Ja kombinuje dojscie do policyjnego nadajnieka namierzania pojazdu, aby ładne widziec jak autko sie porusza :mrgreen: :mrgreen:

akbi 
I Love SPEEDway

Wysłany: 28-06-2007, 11:54   

dm17 napisał/a:
Wiesz Akbi nawet podane informacji w zaokrągleniu do 300-400 anawet 500 metrów moze byc niezwykle przydatne. Jak wyskoczy Ci wioska z 10 domkami to sprawa załatwiona.

no właśnie myślę, że jak to będzie wioska - czyli najprawdopodobniej teren "mniej cywilizowany" to mi poda współrzędne położenia nadajnika oddalonego nawet o kilka, albo i kilkanaście kilometrów od auta :( ... a do tego musisz wziąć jeszcze promień poszukiwań, więc obszar Ci znacznie wzrasta

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 28-06-2007, 12:10   

JCH napisał/a:
Niestety pomysł nie zyskał aprobaty :( :( :(

Bo do alarmow od lat montowane sa moduly GSM lub powiadomien radiowych. Alarm wysyla na wskazany numer komorki powiadomienie smsem lub wykonuje polaczenie glosowe przekazujac komunikat.

Niestety to nie zapewni tego, co chcial uzyskac Akbi czyli zlokalizowac auto.

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 28-06-2007, 18:46   

podobna sprawa jest w Orange. Niestety, dziala dobrze, tzn lokalizuje bardzo dobrze, ale czas otrzymania smsa (nawet mmsa z mapka) to u mnie bylo czasem 3-4 godziny. Moze to jeszcze dopracuja, wtedy bedzie ok :)

TommiCrazy 
Forumowicz
VR-4 LIFE

Auto: UKOCHANE
Wysłany: 28-06-2007, 20:07   

generalnie jesli takowy samochod trafi w jakas skrytke zlodziei to nawet jesli bedzie sygnal w promieniu pol kilometra , dosc latwo bedzie sie domyslic ktory bodynek mogl posluzyc jako dziopla zlodziei, pomysl dobry , martwil bym sie o ew zasilanie tego, druga sprawa napewno jakis lokalizator odbiornika gps zlodzieje moga miec
Outlander 2.0 PHEV 5HS

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 28-06-2007, 21:36   

Zlokalizować odbiornik GPS - to praktycznie niemożliwe - przecież on niczego nie nadaje - jeśli już to moduł GSM bo to tędy leci namiar do odbiorcy - tak czy siak klatka faradaya wewnątrz naczepy tira na wszystko pomoże :twisted: :badgrin:

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 28-06-2007, 21:37   

TommiCrazy napisał/a:
druga sprawa napewno jakis lokalizator odbiornika gps zlodzieje moga miec

koledzy rozmawiaja o gsm nie o gps, btw do tego drugiego wystarczy dobra wiata :)

akbi 
I Love SPEEDway

Wysłany: 28-06-2007, 22:10   

TommiCrazy napisał/a:
martwil bym sie o ew zasilanie tego

telefon do ładowarki samochodowej a tą na stałe pod akumulator ... gdzieś pod schowkiem np

TommiCrazy napisał/a:
druga sprawa napewno jakis lokalizator odbiornika gps zlodzieje moga miec

tak jak koledzy zauważyli - mi chodziło w tym przypadku o zwykły telefon gsm (+ usługa w PLUS GSM), a nie o nadajnik gps

TommiCrazy 
Forumowicz
VR-4 LIFE

Auto: UKOCHANE
Wysłany: 29-06-2007, 10:17   

sorki, moja pomylka w nazewnitwie, nie chodzilo mi o systemy nawigacyjne tylko o system telefonni komutkowej, z drugiej strony wiekszosc telefonow mam blutoucha..... trzeba by go niezapomniec wylaczyc, zlodziej moglby zrobic szukanie innego blutoucha w okolicy i pojawial by mu sie dostepny jeden przez caly czas
Outlander 2.0 PHEV 5HS

akbi 
I Love SPEEDway

Wysłany: 29-06-2007, 10:24   

TommiCrazy napisał/a:
drugiej strony wiekszosc telefonow mam blutoucha..... trzeba by go niezapomniec wylaczyc,

telefony zazwyczaj mają wyłączone bluetootha ... a przynajmniej moje :wink:

Odpowiedz do tematu