|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9DI-D] Prosze o opinie tego silnika. |
Autor |
Wiadomość |
vostel [Usunięty]
|
Wysłany: 01-05-2007, 10:00
|
|
|
Ja mam DI-D z końca 2003 roku w wersji 102 konnej. Silnik sprawuje się bardzo dobrze, jest elastyczny i bardzo mało pali (ostatnio z 4 osobami na pokładzie i paroma gratami w bagażniku komputer pokazywał mi 5,1 l/100 km a wszyscy wiemy że zawyża, a przy chamskim traktowaniu spali na trasie max 6-6,5 l/100km). Do skrzyni nie mam żadnych zastrzeżeń. |
|
|
|
 |
heckler [Usunięty]
|
Wysłany: 07-05-2007, 19:04
|
|
|
Serdeczne dzięki za porady!!Kupił em |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
Auto: carisma DI-D+/2003r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 24 Lis 2006 Posty: 391 Skąd: pomorze
|
Wysłany: 07-05-2007, 19:52
|
|
|
Cytat: | a wszyscy wiemy że zawyża | Co znaczy wszyscy, u mnie niestety zaniża około 0,5 l na 100km. Również kilku innych kolegów pisało że im też zaniża. Jedynym miarodajnym pomiarem jest kilkukrotne napełnienie zbiornika na ful najlepiej w tej samej stacji i przeliczenie kakulatorkiem. |
|
|
|
 |
vostel [Usunięty]
|
Wysłany: 19-06-2007, 22:31
|
|
|
po kilku tankowaniach obliczyłem że komputer zawyża spalanie o 5% |
|
|
|
 |
Tomecki [Usunięty]
|
Wysłany: 01-07-2007, 12:32
|
|
|
Silnik 1,9 DID jest identyczny jak w Lagunie II i Megane II.
O tyle dobrz, ze zawsze można uderzyć do renault i kupić coś taniej do niego, z tym, że japońce go poprawili. To tłumaczy to, ze moi koledzy jeżdżący właśnie Laguną i Meganem wiecznie jeżdżą do serwisu, bo to turbina, to świece, to pompa,. to to , to tamto.
Ja natomiast jeżdźiłem przez blisko dwa latka Cari z silniczkiem 1,9 TD i m,am jedną opinię - rewelacja. Przez dwa lata wysiadł tylko wysprzęglik. A i na osiągi nie można byuło powiedzieć złego słowa.
teraz przesiadłem się na 1,9 DID i jestem mile zaskoczony. Kultura pracy silnika jest fantastyczna, niewprawieni byli przekonani, ze to benzyna jest ( ). Nie chcąc zapeszać, przez pół roku użytkowania, nie zepsuło się nic. A oczywiście 115 koni w porównaniu z 90 KM z 1,9 TD daje sporą satysfkcję. Jeśli trafi się niezajeżdżony model to będzie służył.
Aha no i układ CammonRail (tak się to pisze?) jest wrażliwy na paliwo. Także lepiej lać dobre, z zaufanej stacji. |
|
|
|
 |
|
|