Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czym myjecie ręce po garażowych wojażach ?
Autor Wiadomość
rafq 
Mitsumaniak
MM-Mighty Morphin'

Auto: zielone
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 07-07-2007, 23:26   Czym myjecie ręce po garażowych wojażach ?

Pytam, bo może jest jakiś uniwersalny super skuteczny środek o którym nie wiem, po którym nie jedzie z rąk persilem :)

Próbowałem już takiej śmiesznej pasty w kubeczku podobnym do tego w jakich sprzedają duże jogurty, ale ona jest jak mydło. Póki co najlepiej zdaje egzamin następujący zestaw:

1. najpierw zwykłym mydełkiem
2. później zwykłym proszkiem do prania
3. ewentualnie poprawka proszku plus taka śmieszna szczoteczka i szorowanie
4. na koniec mydełko coby rączki nie pachniały świeżym praniem :mrgreen:

jest to trochę uciążliwy zestaw, bo jak wiadomo proszek trochę wżera się w ręce, a i tak nie wszystko da się domyć od razu :/ a już jak są jakieś zadrapania czy skaleczenia (te często się zdarzają) to zaczyna się hardkor.
W rękawiczkach garażowych jakoś czuję się nieswojo...

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez rafq 11-07-2007, 23:37, w całości zmieniany 1 raz  

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 07-07-2007, 23:35   

rafq, są specjalne pasty do mycia rąk dla mechaników - stałe i półpłynne.
Ja posiadam pastę półpłynną firmy 4max (robiona chyba specjalnie do Inter Cars) zakupioną w IC. Działa bardzo dobrze.
Chociaż mój mechanik ma jeszcze lepszą pastę. Tylko nie pamiętam producenta - chyba LiqyMolly czy jakoś tak (taka żółta półpłynna).
Odkąd kupiłem tą pastę, oduczyłem się używania proszków do prania itp. Pasta po prostu dużo lepiej domywa, nie trzeba tak szorować i nie "wżera się w ręce" jak to nazwałeś.

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 08-07-2007, 00:09   

Ja myję z reguły ludwikiem + szczota.
Jak nie daje rady to proszek.
Ale będę się musial w pastę zaopatrzyć. Kumpel ma taką, jakaś zwykła - jak lepki piasek, ziarnista, super czyści.

rafq napisał/a:
W rękawiczkach garażowych jakoś czuję się nieswojo...

Mam tak samo :lol:

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 08-07-2007, 09:20   

Ze smarów najpierw ,,myję'' olejem silnikowym - pięknie wszystko zchodzi bo rozpuszcza smary elegancko - potem ludwik bez wody i na koniec już mydło pod kranem. Past nie używam bo skóra po nich jak po peelingu - szorstka jak papier ścierny - tyle że ja sporadycznie coś grzebie więc taka procedura mi wystarczy jednak gdyby to trzeba było dzień w dzień robić to wolałbym jednak jakiś dobry balsamiczny płyn do mysia rąk - dobrze działa biały płyn do mycia naczyń - Pur z Aloesem czy jakoś tak - czasem żonce zwinę tego trochę z kuchni ;-)

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 08-07-2007, 11:25   

josie napisał/a:
jak lepki piasek, ziarnista, super czyści.

BHP - mam uzywam ale jakos nic szczegolnego, niby domywa ale i tak pozniej pumeksem poprawiam
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 08-07-2007, 12:01   

szczeslaw napisał/a:
rafq, są specjalne pasty do mycia rąk dla mechaników - stałe i półpłynne.
Ja posiadam pastę półpłynną firmy 4max (robiona chyba specjalnie do Inter Cars) zakupioną w IC. Działa bardzo dobrze.
Chociaż mój mechanik ma jeszcze lepszą pastę. Tylko nie pamiętam producenta - chyba LiqyMolly czy jakoś tak (taka żółta półpłynna).
Odkąd kupiłem tą pastę, oduczyłem się używania proszków do prania itp. Pasta po prostu dużo lepiej domywa, nie trzeba tak szorować i nie "wżera się w ręce" jak to nazwałeś.

Też używam pasty półpłynnej - kupiłem pierwszą lepszą w sklepie motoryzacyjnym. Myje się nią ręce bez wody. Dopiero na końcu spłukuje się wodą. Zmywa świetnie i bardzo skutecznie. I faktycznie nie niszczy dłoni.

mm3m
[Usunięty]

Wysłany: 08-07-2007, 23:05   

Ja zawsze mylem pasta BLACKOUT z firmy Fregata na pomorzu. Pasta z drobinami piasku kture swietnie wycieraly smar i brud. Najpierw trzeba bylo wcierac na sucho i potem pod woda i tak do skutku. Efekt bardzo dobry. Smary tez dobrze schodza tlustym kremem. Suche szorstkie rece najlepiej smarowac wazelina firmy Neutrogena. :salute:

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 09-07-2007, 08:04   

http://beps.pl/oferta_pasty.htm
Polecam pastę AMERICOL.
Gdy pracowałem w warsztacie to takiej używaliśmy i była naprawdę dobra. Należy używać bardzo małych ilości i na początku bez wody.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 09-07-2007, 12:03   

Moje typy:
1. Pasta "Rak" - boddaj na bazie gliny. Testowałem u Bartka. Moim zdaniem rewelacja! Nie niszczy skóry.
2. Pasta BHP, półpłynna. Dostałem od teścia. Świetna! JAk do tej pory żadnych problemów z domywaniem. Nie niszczy skóry.
Ale tu małą uwaga: nie każda pasta BHP jest dobra. Kiedyś też miałem półpłynną BHP i nie zmywała wcale.
3. Pasta Förcht (też od teśćia 8) , piaskowa. Nie niszczy skóry, ale nie myje tak dobrze jak zwykła BHP od teścia.
4. Proszek do prania - dobrze zmywa, ale mocno się wżera i niszczy skórę.

No i technika mycia. W większości przypadków należy najpierw myć pastą bez użycia wody. Dopiero po wstępnym myciu "na sucho", dodaje sie wodę. Ja dodatkowo stosuję ostrą szczoteczkę do rąk (paznokcie) i czasem pumeks.

laskadan 
Mitsumaniak
Pozdrawiam Daniel :)

Auto: Carisma 1.8 GDI LX '97
Wysłany: 09-07-2007, 12:34   

polecam tak samo jak saphire olej silnikowy wszysko ładnie pieknie schodzi :)

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 09-07-2007, 14:11   

Pasta BPH Black Out a ostatnio Pasta Bph Brudas2 :mrgreen: :mrgreen: czyści jak złoto, nic nie zostaje na rękach (oczywiscie skóra zostaje :D )

Xiff 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.6 1995 Kombi
Wysłany: 09-07-2007, 19:53   

Polecam paste RINAX PLUS z firmy BUZIL. Niemiecka technologia :)
Pracowałem w serwisie w firmie która sprzedaje środki czystości i wyprobowalem caly asortyment. Według mnie nie ma nic lepszego. Sam sie zaopatrzyłem w duży zapas i obdarowałem jeszcze tym rodzinnych mechaników :)

Jak ktoś chce to moge tanio załatwić bo jeszcze mam dojścia (tanio jak na taką jakość pasty).
Pozdro

K. P.

hayabusa
[Usunięty]

Wysłany: 22-07-2007, 11:10   

ja polecam "niewidzialne rękawiczki",taki kremik tyle że przed pracą heh ,firma chyba wurth,osobiście podbieram kolesiowi,ładnie potem wszystko się zmywa a rączki gładkie jak dupcia niemowlaka heh

Wook@sH 
Mitsumaniak

Auto: Galant E39A - 2.0 4x4 '89
Wysłany: 22-07-2007, 12:17   

słyszalem tez od znajomego mechanika że wystarczy ręce nakremowac jakimkolwiek kremem np Nivea i póxniej o wiele łatwiej bród schodzi - na sobie tego nie praktykowałem bo zawsze jak zaczynam cos robic to nie pamietam o kremie ;)

temir
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2007, 18:31   

LOC nacierasz przed pracą a po pracy zmywasz wodą i to wszystko

Odpowiedz do tematu