|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Swap silnika 1.3->1.6 |
Autor |
Wiadomość |
majki [Usunięty]
|
Wysłany: 17-11-2005, 19:38 Swap silnika 1.3->1.6
|
|
|
Witam,
Mam Colta z 98roku, niestety z silnikiem 1.3 (75KM, przebieg 100.000). Troche brakuje mi mocy, a ostatnio znalazlem Colta z poprzedniego modelu z silnikiem 1.6 (113KM). Colt jest stukniety w podluznice, jednak silnik jest ok. Teraz pytanie jest takie:
Czy majac do dyspozycji tego colta, nie bedzie problemu ze swapem silnika? Nie jestem mechanikiem, wiec nie wiem ile czesci musialbym wymienic, czy jest to wykonalne bez wiekszego problemu i czy warto. Starszy model, ale wszystkie czesci, ktore w nim sa moglbym bez problemu wymontowac i zamontowac do mojego.
Ktos sie orientuje? Tylko prosze nie pisac 'wydaje mi sie, ze tak'... nie bede topil pieniazkow jesli to ma sie udac na 90%
Dzieki !
M. |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 17-11-2005, 19:52
|
|
|
silnik odwrocony, da sie zrobic ale bedzie rzezba...
lepiej poszukac silnika od 1.6 90KM lub 100KM |
|
|
|
 |
majki [Usunięty]
|
Wysłany: 17-11-2005, 20:09
|
|
|
No wlasnie tego sie obawialem, ze bedzie rzezba. W takim wypadku nie oplaca sie kombinowac. Dzieki za odpowiedz.
W takim wypadku moze nie zakladajac nowego watku dopytam - jak najrozsadniej podniesc moc tego Misia? Swap na 1.6 z tego samego modelu ? Niewiele chyba da... |
|
|
|
 |
piotras
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 392 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17-11-2005, 21:14
|
|
|
Ja bym sie zastanowił jednak nad swapem 1,6 od tego modelu i pokombinował jak uzyskać te 113 KM z poprzedniego modelu bo generalnie silnik ten sam tylko odwrócony (może to tylko kwestia przełożenia komputera). Najlepiej jakby sie Jacek wypowiedział czym dokładnie sie różnią te silniki (moze w capsie posprawdzać osprzet i całą reszte) |
_________________ Colt CJ0 1.6 GLX '97
Maciek Wisławski Edition
sprzedany 16.06.2008
Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm
 |
|
|
|
 |
majki [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2005, 09:34
|
|
|
W takim wypadku poczekam na wypowiedz Jacka.. JA tam mojego Miska lubie, serce ma zdrowe, tylko za malo krwi pompuje
M. |
|
|
|
 |
cimon102 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2005, 12:31
|
|
|
wiec 1.3T i po sprawie |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3600 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 18-11-2005, 19:42
|
|
|
Hmmm, muszę Was zmartwić...Otóż CAPS generalnie pokazuje ten sam obazek w obu przypadkach a osprzęt jest przez program traktowany jako odmienna część. Myślę, że bliżej będzie jak dorwę "ryciny" manuala ale na to przyjdzie mi poczekać, aż Wojtek wróci i powie gdzie szukać Ze mnie mechanik jak ........trąba więc się w razie czego będę wspierał zdaniem fachowca
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
piotras
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Pomógł: 6 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 392 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-11-2005, 20:33
|
|
|
No to czekamy ................ Szczerze mnie też ten temat ciekawi bo z chęcią bym odzyskał pare koników tanim kosztem |
_________________ Colt CJ0 1.6 GLX '97
Maciek Wisławski Edition
sprzedany 16.06.2008
Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm
 |
|
|
|
 |
ziutoon [Usunięty]
|
Wysłany: 14-11-2006, 15:22
|
|
|
Widze że temat sie urwał...
A interesuje mnie podobny swap silnika z 1.3 na 1.6 dokładnie nie wiem czym sie róznią poszczególne wersje ( chodzi mi o rózne moce ) ale czesto mozna znalesc silnik 1.6 ktory jest identycznie zamontowany jak 1.3,
dla przykładu
link
moje pytanie jest takie co trzeba zmienic a co mozna zostawic ze starego silnika.
- skrzynia ? - raczej do wymiany
- komputer ? - też
co jeszcze?
moze cos mógłbym sobie przelożyc z 1.3
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|