|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9DI-D] Brak mocy przy wysokiej temperaturze |
Autor |
Wiadomość |
nowaczek_2000 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-07-2007, 10:03 [Cari 1.9DI-D] Brak mocy przy wysokiej temperaturze
|
|
|
Witam,
moja Carisma 1.9 DiD traci moc przy temperaturze zewnętrznej ok. 30 st.C.
Nawet przy maksymalnie wciśniętym pedale gazu auto w ogóle nie wkręca się na obroty, a zaczyna cokolwiek przyspieszać dopiero jak obrotmierz przekroczy 2500 obrotów.
Przy niższych temperaturach samochód jeździ bez zarzutu. Zaprzyjaźniony mechanik podejrzewa, że przyczyną może być zacinająca się turbina, zawór EGR lub jakiś czujnik sterowania turbiną umiejscowiony na podszybiu, ale on sam nie wie czy wymiana tych elementów przyniesie jakis skutek.
W serwisie odpowiedzieli mi żebym przeczyścił chłodnicę, ale objawy pojawiają się bez wzgędu na temperaturę silnika.
Jeżeli spotkaliście się z takim problemem to dajcie znać.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Pieniek
Mitsumaniak
Auto: Carisma DiD HP 2001
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 24 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 284 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-07-2007, 20:26
|
|
|
w silnikach DID jest zabezpieczenie które nie pozwala wejść na obroty przy zbyt wysokiej temperaturze w układzie chłodzenia. Przy czym odcinka zaczyna się gdy silnik przekroczy na wskaźniku temperatury ok. 60% skali. U mnie powodem był padnięty wentylator chłodnicy. Doraźnie pomaga odkręcenie ogrzewania i wentylatora na full. nowaczek zwróć uwagę na wskaźnik temeperatury oraz sprawdź wentylator chłodnicy( czy działa) spinając go na krótko. |
_________________ Pieniek |
|
|
|
 |
nowaczek_2000 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-07-2007, 21:20
|
|
|
To raczej nie będzie przyczyną, gdyż u mnie samochód ma takie objawy nawet po kilku godzinach postoju, gdy temperatura silnika na wskaźniku spada do zera, ale dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
 |
KrisKros [Usunięty]
|
Wysłany: 23-07-2007, 15:55 Re: Brak mocy przy wysokiej temperaturze
|
|
|
[quote="nowaczek_2000"]Witam,
moja Carisma 1.9 DiD traci moc przy temperaturze zewnętrznej ok. 30 st.C.
Nawet przy maksymalnie wciśniętym pedale gazu auto w ogóle nie wkręca się na obroty, a zaczyna cokolwiek przyspieszać dopiero jak obrotmierz przekroczy 2500 obrotów.
Przy niższych temperaturach samochód jeździ bez zarzutu. Zaprzyjaźniony mechanik podejrzewa, że przyczyną może być zacinająca się turbina, zawór EGR lub jakiś czujnik sterowania turbiną umiejscowiony na podszybiu, ale on sam nie wie czy wymiana tych elementów przyniesie jakis skutek.
W serwisie odpowiedzieli mi żebym przeczyścił chłodnicę, ale objawy pojawiają się bez wzgędu na temperaturę silnika.
Jeżeli spotkaliście się z takim problemem to dajcie znać.
Gdzieś mi dzwoni, że jest taki czujnik temperatury powietrza dochodzacego do komory spalania po przejściu przez intercooler. Jeśli to powietrze będzie za cieple to mogą być takie efekty!! Niestety nie pamiętam gdzie ten czujnik sie znajduje ani gdzie czytalem na ten temat. spróbuję coś odnaleźć... Ty tez przeszukaj forum bo mam wrażenie ze gdzieś na technicznym ktoś o tym już wspominał! Pomijam że awaria jakiegokolwiek czujnika wiąże siez działaniem check-engine. |
|
|
|
 |
|
|