Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
wypadek naszych pielgrzymow we Francji
Autor Wiadomość
dager
[Usunięty]

Wysłany: 22-07-2007, 21:52   wypadek naszych pielgrzymow we Francji

27 polskich pielgrzymów zginęło, a 23 zostało rannych w dzisiejszym wypadku polskiego autokaru na tzw. Drodze Napoleona w Alpach francuskich k. Grenoble. Kolejna tragedia na drodze ......

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 22-07-2007, 22:13   

Ciekawe skąd ten TUV był, przecież hamulce się zapaliły :?:

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-07-2007, 22:18   

[`]

Nie wiem jak na tamtym odcinku drogi, ale w Chorwacji na takich zjazdach są zatoczki dla TIR'ów i autokarów, żeby co jakiś czas zrobili postój i schłodzili hamulce (kierowca po prostu musi się wykazać zdrowym rozsądkiem). Do tego zakaz wjazdu autokarów na ten odcinek drogi.
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 22-07-2007, 22:33   

stanik napisał/a:
Nie wiem jak na tamtym odcinku drogi

Na tamtym odcinku drogi jest calkowity zakaz wjazdu dla autokarow, ktore nie maja specjalnych ukladow hamulcowych - autokary musza otrzymac specjalne pisemne zezwolenie na wjazd, oni go nie mieli. Do tego autokar mial jechac inna trasa a kierowcy sami ja zmienili.

[']

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 22-07-2007, 22:56   

Komentarze i newsy na onecie mozna poczatac.

[*]

To tragedia - jak chcecie snuc domysly to mysle, ze nie jest to odpowiednie miejsce (tzn nasze forum) na nie.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 22-07-2007, 23:01   

[*]

Bastek napisał/a:
Ciekawe skąd ten TUV był, przecież hamulce się zapaliły

Stawiam na kiepskie klocki/szczęki hamulcowe. Widzisz - takie klocki przejdą ci testy, ale po przegrzaniu tracą zupełnie swoje właściwości. Pamiętam jak kiedyś założyłem do Cari Kashiyamy - na zimno hamowały ok, ale jak je zgrzałem to nie było hamulca.

arekp napisał/a:
Na tamtym odcinku drogi jest calkowity zakaz wjazdu dla autokarow, ktore nie maja specjalnych ukladow hamulcowych - autokary musza otrzymac specjalne pisemne zezwolenie na wjazd, oni go nie mieli.

Ciężko mówić, jak się tam nie było, ale znając żabojadów, to nie zdziwiłbym się, gdyby droga była oznakowana tak, że tylko znając francuski można się zorientować, że jest zakaz.
Do jasnej anielki u tych idiotów na znaku STOP nie jest nawet napisane "STOP", tak jak na całym świecie, tylko "ARRETE".

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 22-07-2007, 23:22   

[*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*][*] [*] [*] - 26 :( :(

PS. Do Admina (lub kogoś kto odpowiada za to ) - czy można jakąś emotkę-świeczkę wcisnąć :?: :?:

gigant87 
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Wysłany: 23-07-2007, 01:20   

kilka tygodni mieszkał w tym rejonie mój Dziadek... mówi, że zna tą drogę... tam się jedzie kilka (chyba 7- nie pamiętał dokładnie) kilometrów z górki... czasem się już wydaje, że jest płasko, a t jednak dalej z górki... podejrzewam, że niewiele układów hamulcowych jest w stanie to wytrzymać, szczególnie w autobusie- pojeździe o znacznej masie, Dziadek coś wspominał o znakach (ogólnie o zaleceniach) hamowania silnikiem na tej trasie...

[*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*]

Obecnie: F34

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 23-07-2007, 08:53   

[*][*][*][*][*][*][*][*][*]
... 27

i oby na tylu się skończyło :|

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 23-07-2007, 12:37   

akbi napisał/a:
... 27

i oby na tylu się skończyło
Jednak 26. Słaba to pociecha, ale chociaż jedno życie więcej.

[*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*]
[*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*] [*]

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 23-07-2007, 13:09   

Dużo na razie spekulacji i domysłów na temat prędkości, hamulców, stanu technicznego ale co mnie uderzyło to wiek kierowcy - 22 lata. Za mało to, żeby brać odpowiedzialność za ludzi :?

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Axer
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2007, 13:11   

szczeslaw napisał/a:
Stawiam na kiepskie klocki/szczęki hamulcowe. Widzisz - takie klocki przejdą ci testy, ale po przegrzaniu tracą zupełnie swoje właściwości. Pamiętam jak kiedyś założyłem do Cari Kashiyamy - na zimno hamowały ok, ale jak je zgrzałem to nie było hamulca.

Nie wyciągajmy pochopnych wniosków, ci kierowcy do chwili wypadku przejechali wiele odcinków gorszej trasy ( Hiszpania i Portugalia ) niż ten na którym zdarzyła się tragedia, po za tym autokar Scania rok 2000 ma na 100 % dodatkowy układ hamulcowy tz, Retarder lub Thelma, urządzenie które w estremalnych warunkach nie pozwala na wiekszą prędkość niż zadana przez kierowcę, teoretycznie może zdarzyć się tak że zawiedzie ale praktycznie trzeba zagotowac silnik, być moze ustrerka tego urządzenia była przyczyną iż kierowca zagotował hamulce - być może, a co do znaków zakazu,,, tak oczywiście stoją ale oznaczenia są na znakach kierunkowych z tabliczkami informacyjnymi, a kierowcy mogli się zasugerować innymi jadącymi autokarami, wiem że to ich nie usprawiedliwia ale osobiście nie wierzę iż przyczyną katastrofy był tylko i wyłącznie błąd kierowcy, myślę że na tą tragedię miało wpływ parę innych czynników, więc poczekajmy na oficjalne oświadczenie o przyczynach tragedi

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2007, 13:13   

[*] [*] [*]

R.I.P.

chrystian87
[Usunięty]

Wysłany: 24-07-2007, 00:51   

szczeslaw napisał/a:
Do jasnej anielki u tych idiotów na znaku STOP nie jest nawet napisane "STOP", tak jak na całym świecie, tylko "ARRETE".

ale jest informacja o zakazie wjazdu dla autokarów w 3 językach. Dzisiaj w radiu obiło mi sie o uszy że kierowca się ocknął...wyobraźcie sobie co musi czuc....i będzie musiał do końca życia

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 24-07-2007, 01:39   

chrystian87 napisał/a:
ale jest informacja o zakazie wjazdu dla autokarów w 3 językach

A czy jest zakaz wjazdu lub ruchu?
Bo jeżeli nie ma, a jest tabliczka na której jest NAPISANE, że nie wolno wjeżdżać autobusem to sorry - kierowca autobusu nie ma obowiązku znać francuskiego/angielskiego/niemieckiego (bo zakładam że w tych 3 jezykach jest info).
W takiej sytuacji powinno się postawić zakaz wjazdu, a pod nim info "nie dotyczy...".
Jak kierowca nie zna języka to wybierze inną trasę.
No chyba, że rzeczywiście stoi tam jak byk zakaz wjazdu, to wtedy ewidentny błąd kierowcy.

Odpowiedz do tematu