Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
jak ubezpieczyć?
Autor Wiadomość
skubidu
[Usunięty]

Wysłany: 25-07-2007, 11:11   jak ubezpieczyć?

mam colta kupionego miesiąc temu w komisie i do dziś ubezpieczonego na miesiąc na komis. auto jeszcze nie jest przerejestrowane na mnie. W umowie jako kupujący wpisana jestem ja, a jeszcze chciałabym wpisać kuzyna, aby uniknąć wysokiej opłaty oc (Jestem młodym kierowcą), a on ma 60 procent zniżki. CZy mogę dopisac go na istniejącej umowie, czy co teraz zrobić? co się stanie jeśli nie opłacę oc dziś i będzie przerwa 1-3 dni, zanim go przerejestruję. Ratujcie i proszę o szybka odpowiedź :ANAL: :oops:

KrzychoP 
Mitsumaniak
krzychop

Auto: Galant E54A 1995 2.0 V6-24
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-07-2007, 12:30   

Jak umowa z komisem już jest podpisana bez kuzyna, to dopisanie w tej chwili byłoby fałszerstwem. Jedyna rada to podpisać umowę o darowiźnie kuzynowi np 1/10 wartości auta. Umowę trzeba zgłosić w Urzędzie Skarbowym i ew. opłacić podatek obliczony od darowanej kwoty. Z umową (ew. fakturą) i umową darowizny następnie należy w urzędzie przerejestrować pojazd. Urząd komunikacji może wymagać potwierdzenia ubezpieczenia OC. Jeśli nie było wypowiedziane w ciągu miesiąca od daty kupna to w dalszym ciągu jest ważne (nie możesz w takim przypadku zmienić ubezpieczyciela, a jedynie przepisać umowę ubezpieczenia na siebie). W przypadku kupna tego auta bez ubezpieczenia lub złożenia wypowiedzenia urząd komunikacji może powiadomić Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny o braku ubezpieczenia, a ten naliczy karę (stawki są na stronie urzędu http://www.ufg.pl/ i niestety rosną im dłuższy czas kiedy pojazd nie ma ubezpieczenia).
Po rejestracji, po wydaniu dowodu tymczasowego należy ubezpieczyć na siebie pojazd (z zastrzeżeniem tego co napisałem wcześniej). Odbiór dowodu stałego z własnym ubezpieczeniem. I nie warto się ubezpieczać w innej ubezpieczalni jeśli poprzednia umowa nie została wypowiedziana obowiązuje (zapłacisz podwójnie za OC w starej i nowej ubezpieczalni).
Do rejestracji ze współwłaścicielem w urzędzie wymagana jest jego obecność, bądź pisemne pełnomocnictwo (w tym przypadku należy dokonać opłaty skarbowej) i dowód tożsamości.

[ Dodano: 25-07-2007, 12:35 ]
I jeszcze jedno, chyba nie do końca zrozumiałem treść twojego postu. Jeśli komis sprzedał Ci pojazd z umową OC krótkoterminową, to znaczy że nastąpiła przerwa w ubezpieczeniu. I w tym przypadku pozostaje mieć nadzieję, że zgłoszenie o braku ciągłości ubezpieczenia "zaginie" gdzieś w mrocznych korytarzach UFG.

J@rek
[Usunięty]

Wysłany: 25-07-2007, 14:22   

jechać do komisu i napisac umowę jeszcze raz?

KrzychoP 
Mitsumaniak
krzychop

Auto: Galant E54A 1995 2.0 V6-24
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-07-2007, 19:34   

Jedynie wówczas w przypadku jeśli umowa nie została przez komis przekazana do wydziału komunikacji. Ale po miesiącu to wątpliwe.

Odpowiedz do tematu