Winda nie widzi twardziela |
Autor |
Wiadomość |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 27-07-2007, 10:17 Winda nie widzi twardziela
|
|
|
Hey,
pojawił mi się pewien problem, który mam nadzieję pomożecie mi rozwiązać. Objawy są następujące:
w oknie "Mój komputer" widzę wszystkie dyski i partycje, TotalCommander może przenosić pliki zarówno między partycjami jak i dyskami; natomiast Zarządzanie Dyskami w Narzędziach Administracyjnych jest - poza obecnością CD-ROMu - puste.
Ponad to CD-ROM otwiera płyty tylko w przypadku gdy płyta jest w napędzie po restarcie kompa. Wyjęcie jej i wsunięcie ponownie sprawia że napęd "ślepnie" i już jej nie widzi.
Wczoraj chciałem pójść na łatwiznę i zrobić reinstal, ale nawet to nie jest mi dane. Po uruchomieniu instalatora WinXP dostaję komunikat: "System plików jest nierozpoznawany przez instalatora (...)"
Nie mam pojęcia co jest grane, do niedawna wszystko hulało bez problemu. Problemy pojawiły się po usterce poprzedniego napędu DVD (padła mechanika), od tego momentu XPek nabrał niechęci do zarządzania dyskami...
Płyta Asus P5B DH Delux, dwa dyski Sata NTFS, jeden Pata NTFS - na nim jest system. W sumie 5 partycji - żadna niewidoczna w systemie.
Usunąłem wpisy w rejestrze które pojawiają się po instalacji np CloneCD a mogą sprawiać problemy z odczytem płyt, mimo wszystko CD-ROM nie czyta płyt a dyski "nie istnieją"
Jakie macie pomysły? |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
adams12 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-07-2007, 10:20
|
|
|
Sprobuj zaktualizowac sterowniki kontrolera dyskow twardych.
w biosie wszystko wykrywa? |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 27-07-2007, 10:34
|
|
|
Bootnij się z płytki instalacyjnej windows, odpal konsolę odzyskiwania i puść check diska na dyski po kolei (tak dla pewności).
chkdsk x: /F
Potem odpal windows, idź do menedżera urządzeń i usuń wszystkie kontrolery dysków po kolei i bootnij system. Po ponownym uruchomieniu system powinien wykryć wszystkie kontrolery i napędy od nowa.
Może to pomoże. Spróbuj i daj znać, w razie czego będziemy myśleć dalej. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Grześku

|
Wysłany: 27-07-2007, 10:37
|
|
|
adams12 napisał/a: | Sprobuj zaktualizowac sterowniki kontrolera dyskow twardych. |
zrobiłem to na zasadzie: usuń - restart. Wykrył co powinien, zainstalował sterowniki i zima.
adams12 napisał/a: | w biosie wszystko wykrywa? |
kupiłem wczoraj nowy napęd (LiteOn LH-20A1H) bios rozpoznaje go bez problemu, botowalne płyty uruchamiają się bez problemu. I na tym koniec |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 27-07-2007, 10:43
|
|
|
Puść check diska i wtedy spróbuj odpalić instalację windows.
Możesz nawet spróbować "naprawić" system (ponowna instalacja z zachowaniem ustawień, programów itp.) - powinno pomóc.
Edit: BTW - LiteOna powinno się omijać szerokim łukiem |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Grześku

|
Wysłany: 27-07-2007, 10:57
|
|
|
szczeslaw napisał/a: | ponowna instalacja z zachowaniem ustawień, programów itp. |
nie da rady - "system nie rozpoznaje systemu plików lub dysk jest uszkodzony"
próbowałem wczoraj zrobić nakładkę, niestety instalator stwierdził że nie mam na czym.
szczeslaw napisał/a: | BTW - LiteOna powinno się omijać szerokim łukiem |
akurat ten model chwalą sobie na forum cdrinfo a w sklepie nie mieli Pioneera DVR-112, którego chciałem bardziej, więc wziąłem litka...
Na moje wypalanie powinien wystarczyć. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 27-07-2007, 11:59
|
|
|
Miałem niedawno podobny problem przy instalacji Windy u znajomego. Bios widział wszystko, a podczas startu dysk był nieobecny lub błąd systemu plików. Nie można było nawet sformatować dysku.
Jedyne rozwiązanie jakie wówczas poskutkowało:
1. Odpiąć kabel zasilania od dysku.
2. Wrzucić płytę instalacyjną do napędu.
3. Włączyć komputer z instalką. Natychmiast po włączeniu (zanim ruszy instalator), podpiąć z powrotem do dysku przewód zasilający.
Ekstremalne ale - w moim przypadku - jedyne, co zadziałało. |
|
|
|
 |
harpagan
Mitsumaniak Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Pomógł: 42 razy Dołączył: 30 Wrz 2005 Posty: 2470 Skąd: wawrzyszewowo
|
Wysłany: 27-07-2007, 12:04
|
|
|
Cytat: | 3. Włączyć komputer z instalką. Natychmiast po włączeniu (zanim ruszy instalator), podpiąć z powrotem do dysku przewód zasilający. |
mozna zjarac dysk tym sposobem |
_________________ Frankenstein CC5A 4x4
 |
|
|
|
 |
Grześku

|
Wysłany: 27-07-2007, 12:27
|
|
|
harpagan napisał/a: | mozna zjarac dysk tym sposobem |
i know, właśnie dostałem Partition Magic ver 7 - bootowany z dwóch dyskietek. Ciekawe co ten magik pokaże, kiedyś już mi raz pomógł. Muszę jeszcze dorwać 200-gigowy dysk na backup tego co mam, bo jak to nie wina xpka to mogę mieć dużo większy problem.... |
|
|
|
 |
Marino
Mitsumaniak żółte niepozorne

Auto: Colt CJ0 1.3 twenty
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Mar 2007 Posty: 320 Skąd: Łęczna
|
Wysłany: 27-07-2007, 15:18
|
|
|
a kup może nową taśmę do dysku. może stara gdzieś jest załamana albo coś. próbuj zamienić taśmę dysku z cd. albo najlepiej zanieś dysk do koleżki i podłącz go na slave. jeżeli się wykryje to szukamy błędów u Ciebie.
a najlepiej to wywal windowsa. |
_________________ Pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
Grześku

|
Wysłany: 27-07-2007, 16:21
|
|
|
Już mniej więcej wiem o co chodzi, w jakiś magiczny sposób partycje zmieniły się w:
partition hex (44) type 44
jak to teraz odwrócić na NTFS? Najlepiej z poziomu DOS. |
|
|
|
 |
harpagan

|
Wysłany: 27-07-2007, 17:14
|
|
|
Partition magic powinien dac rade, tyle ze nie wiem czy z poziomu biosu.
Mam instalke do 8 windowsowej. Jesli potrzebujesz daj znac na PW to wrzuce gdzies na server i sobie sciagniesz |
 |
|
|
|
 |
Grześku

|
Wysłany: 30-07-2007, 14:28
|
|
|
No i po weekendzie jestem ciut bogatszy o nową wiedzę, sprawcą całego zamieszania okazał się Norton GoBack. To on zmienia format partycji na filetype 44 (hex) dzięki czemu łatwiej mu zarządzać dyskami ale przy okazji ukrywa je w Zarządzaniu Dyskami. Usunięcie Nortona z systemu (co trwało 3h40min ) sprawiło że partycje stały się widoczne a CD-ROM przestał głupieć.
harpagan napisał/a: | Partition magic powinien dac rade |
PM widzi to jako partycja hex i nic nie pozwala z tym zrobić - jedynie usunąć
Dzięki wszystkim za pomoc. |
|
|
|
 |
harpagan

|
Wysłany: 30-07-2007, 16:04
|
|
|
Grześku napisał/a: | sprawiło że partycje stały się widoczne |
I to najwazniejsze
Grześku napisał/a: | PM widzi to jako partycja hex i nic nie pozwala z tym zrobić - jedynie usunąć |
Dziwna sprawa. Zmienialem rodzaje partycji przez PM bez wiekszych problemow ale fakt z hex nie mialem nigdy okazji sie sprawdzic |
 |
|
|
|
 |
Grześku

|
Wysłany: 01-08-2007, 16:33
|
|
|
Drążąc temat dalej znalazłem bardzo pomocną instrukcję, która może pomóc przy zmianie typu partycji w każdych warunkach i w bardzo krótkim czasie.
Powrót z dysku dynamicznego czy jak w moim przypadku z typu 44(hex) na partycję NTFS lub dowolną inną! to dla poniższego programu nic wielkiego. Wklejam to z innego forum, przy okazji dziękuję autorowi za pomoc:
"W BIOSIE MUSI BYĆ LBA DLA DYSKU
Uruchom program BootIt Next Generation STĄD BIERZ
PO ściągnięciu odpal plik " BOOTITNG.EXE" i wykonaj dyskietkę ratunkową, nie instaluj go na hdd.
W opcjach zaznacz pozycję "Limited partitions" oraz "Alternate CHS"
JEŻELI BUCKUP TO
W menu Backup zaznacz MBR tego dysku i wykonaj kopię, to tak na wszelki wypadek
JEŻELI NIE chcesz kopii idź dalej.
Wejdź w Partition work. Jeżeli na liście partycji zobaczysz jedną dużą partycję mniej więcej odpowiadającą wielkością rozmiarom całego dysku, to jesteśmy w domu.
Wystarczy zmienić jej typ z hexa 42 (Dynamic partition) na 07 (NTFS) i zrestartować komputer.
po restarcie nie zgadzać się na konwersję."
Program jest freeware i mieści się na dyskietce. Jego skuteczność potwierdzam po teście na moim kompie. |
|
|
|
 |
|