Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zestaw 16cm + tweeter oraz subwoofer
Autor Wiadomość
ptwardy
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2007, 18:19   

Hugo! Sam woofer będzie Ci tylko dudnił, a pełną cykadę i samochód pełen muzyki zapewnią Ci tweetery. Poszukaj takich montowanych pod kątem, przyklejanych do deski rozdzielczej pod szybę.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-09-2007, 19:56   

ptwardy napisał/a:
Poszukaj takich montowanych pod kątem, przyklejanych do deski rozdzielczej pod szybę.
Takie już mam. Dałem za komplet 16 zł i w jednym po miesiącu słyszałem silnik (znaczy szumiało w rytmie obrotów silnika). Więc odciąłem od niego kable, bo dostawałem szału. Drugi gra do dzisiaj. Są przykręcone do słupka przedniego i skierowane do kabiny, mniej więcej w klatki piersiowe kierowcy i pasażera. Jak kupię ten zestaw z tweeterami Philipsa to oczywiście te obecne polecą na śmietnik. A Philips'y planuję wmontować w trójkąty w przednich narożnikach drzwi. tylko nie wiem czy będzie tam miejsce. Może ktoś wie, zanim to rozbiorę?

M4mooT
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2007, 21:24   

Hugo napisał/a:
Więc odciąłem od niego kable, bo dostawałem szału. Drugi gra do dzisiaj.
rotfl :D nice

ja tam bym sie nie dziwil jesli kupiles je az za 16zl :O poza tym to pewnie byla sprawa podlaczenia ze slychac obroty silnika. wez kup sobie zestaw odseparowany gdzie gwizdki sa dobrane do wooferow.

konradr
[Usunięty]

Wysłany: 12-09-2007, 12:25   

Ja kierując się opiniami i poradą forumowiczów mam zamiar nabyć zestaw przedni pb es-6c :lol:

Ale mój ojciec chce sobie kupić tani zestaw do swojej mazdy 626. I wybór jest między magnat car fit 216, magnat classic 216 i właśnie wspomnianymi phonocarami z tweeterami philipsa.
Co byście wybrali :?: ja nie mam możliwości posłuchać phonocarów, a słyszałem sam tylko magnat car fit i nawet mi się podobało.

Aha, ojciec słucha głownie radia. No i oczywiście nie planuje wzmacniacza ani innych inwestycji. Zestaw ma być uniwersalny i żeby jak najlepsze były niskie tony, bo z tyłu w drzwiach ma jakieś współosiówki co grają wysokie właściwie tylko.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 12-09-2007, 14:17   

Chciałem kupić zestaw polecany przez mitutoyo, ale aukcja się skończyła. Muszę poczekać. I mam pytanie czym wycina się otwory pod głośniki w tapicerce?

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 12-09-2007, 16:59   

W welurku czy innym syntetyku kumpel najpierw wytapiał kółko by się nie troczył - chyba na grot zwykłej lutownicy nałożył odpowiednio wygiętą blaszkę i objechał tym na narysowanym kółku tak by przetopić syntetyka a potem już ręczną wyrzynarką albo nożem tapicerskim...

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 12-09-2007, 18:58   

Dzięki saphire, bardzo mi to pomogło.

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 13-09-2007, 09:38   

Hugo napisał/a:
ptwardy napisał/a:
Poszukaj takich montowanych pod kątem, przyklejanych do deski rozdzielczej pod szybę.
Takie już mam. Dałem za komplet 16 zł i w jednym po miesiącu słyszałem silnik (znaczy szumiało w rytmie obrotów silnika). Więc odciąłem od niego kable, bo dostawałem szału. Drugi gra do dzisiaj. Są przykręcone do słupka przedniego i skierowane do kabiny, mniej więcej w klatki piersiowe kierowcy i pasażera. Jak kupię ten zestaw z tweeterami Philipsa to oczywiście te obecne polecą na śmietnik. A Philips'y planuję wmontować w trójkąty w przednich narożnikach drzwi. tylko nie wiem czy będzie tam miejsce. Może ktoś wie, zanim to rozbiorę?

Dużo lepszym rozwiązaniem będzie jeśli dasz tweetery na podszybie, jeżeli nie chcesz bawić się w zabudowanie słupków...

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 13-09-2007, 17:27   

Gattsu napisał/a:
Dużo lepszym rozwiązaniem będzie jeśli dasz tweetery na podszybie
Tylko jak te Phillips'y będą tam wyglądać :?

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 13-09-2007, 19:41   

Podpowiadam jedynie lepsze rozwiązanie co do rozmieszczenia komponentów systemu, rzecz wizualna jest pojeciem względnym... Jeśli nie chcesz umieścić ich w słupkach na podszybiu będzie lepiej... Z resztą sam możesz potestować... Ale na bank na podszybiu lepiej by zagrały... :roll:

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 15-09-2007, 12:56   

Obecne tweetery mam tak przymocowane (całkiem fajnie to wygląda moim zdaniem):
Sorry za jakość, fotka zrobiona telefonem w nocy.
Powiedzcie czy to dobre miejsce dla tweeterów?

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 15-09-2007, 13:10   

Słupki są lepszym rozwiązaniem, bo scena dzwiekowa jest zdecydowanie wyżej i jest głębsza, chociaz jak się dobrze pokombinuje, to nawet z niskiej pozycji tweetera mozna uzyskać fajną i spójną scenkę, poniżej fotka jak miałem zrobione to w galancie.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 24-09-2007, 12:59   

Kupiłem ten zestaw:
http://allegro.pl/item231...ny_dystans.html
i mam pytanie: Mianowicie kiedyś tam zamontowałem w oryginalnych miejscach pod deską rozdzielczą w swoim Colcie głośniki 10 cm dwudrożne Tonsil SC1011 o mocy 60W. I teraz montując ten zestaw odseparowany, czyli Phonocary + tweetery mam te Tonsile usunąć? Czy nie będą psuć efektu? Ewentualnie jak je podłączyć gdy mam 4 wyjścia w radiu?

Wook@sH 
Mitsumaniak

Auto: Galant E39A - 2.0 4x4 '89
Wysłany: 24-09-2007, 18:58   

podłącz zwrotnicą 3 drożną.Wtedy powinna średnica sie nieco bardziej zaznaczyć. Lub zostaw niepodłączone.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 24-09-2007, 19:47   

Wook@sH napisał/a:
podłącz zwrotnicą 3 drożną
Znaczy Od radia przez zwrotnicę te Tonsile razem z tweeterami a woofery osobno każdy pod jedno wyjście?

Odpowiedz do tematu