Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak tylnych siedzen
Autor Wiadomość
karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-08-2007, 18:00   Brak tylnych siedzen

Planuje wyciagnac tylne siedzenia z Colta, wszystko ladnie wyrównać itd. Juz od dawna tak planowałem a dodatkowo właściciel Colta 4x4 czyli maklakus mnie do tego zachecil, bo wyglada b.fajnie :)

ale uslyszalem niedawno ze takie cos kwalifikuje samochod jako samochod z niekompletnym wyposażeniem itp.

czy to prawda? czy tylko plotki?

czy np policja podczas kontroli moze sie do tego przyczepic?
czy bez tylnych siedzeń przejade przez granice?

pozdr.

wlad
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2007, 21:57   

chyba musisz miec tyle samo miejsc siedzacych co w dowodzie rej...upierdliwy policjant nie do takich duperel sie doczepi.

pawela 
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Wysłany: 17-08-2007, 22:21   

nie tylko wyglada fajnie ale i lepiej jezdzi. Maklakus mowi ze czuc roznice w przyspieszaniu, co zreszta potwierdzam po przejazdzce.

Jesli chodzi o strone prawna to wlad moze miec racje niestety.

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 18-08-2007, 21:04   

Dokładnie, po wyjęciu siedzeń auto może nie kwalifikować się dalej jako auto osobowe - trochę tłumaczenia by było przy kontroli niebieskich.

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 19-08-2007, 12:47   

karolgt, ja myśle że z wyciągnięciem siedzeń nie ma problemu, gorzej z montażem dodatkowych. Proponuje zadzwoń do jakiejkolwiek Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów i zapytaj, bedziesz miał pewne info.

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

szfystack
[Usunięty]

Wysłany: 22-08-2007, 23:47   

a poza tym, jakby Cię miśki złapały to należy zacytować ostatnią linijkę z dowodu rejestracyjnego :
"właściciel pojazdu ma obowiązek poinformować właściwy urząd komunikacji o wszelkich zmianach w ciągu 30 dni od ich zaistnienia" czy jakoś tak...
mówisz, że właśnie zmieniłeś i czekasz na kurs do diagnosty :)
Jedyne co pan władza może wtedy zrobić, to zmusić Cię do odwiedzenia tego przybytku i odebrania oryginału dowodu rejestracyjnego z właściwego wydziału komunikacji. (koszt chyba 10 zł)

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 23-08-2007, 09:19   

Musisz przejść badanie techniczne i uzyskać zaświadczenie że samochód ma teraz 2 miejsca, a potem w wydziale komunikacji dokonać zmian w dowodzie.
Niektórzy policjanci traktują to całkiem serio, bo jeśli oni ciebie puszczą, a za 2 godziny będziesz miał wypadek jadąc w 3-5 osób, to oni za to bekną.

szfystack napisał/a:
"właściciel pojazdu ma obowiązek poinformować właściwy urząd komunikacji o wszelkich zmianach w ciągu 30 dni od ich zaistnienia" czy jakoś tak...
mówisz, że właśnie zmieniłeś i czekasz na kurs do diagnosty
Jedyne co pan władza może wtedy zrobić, to zmusić Cię do odwiedzenia tego przybytku i odebrania oryginału dowodu rejestracyjnego z właściwego wydziału komunikacji.
Może Ci też bez większego bólu odholować auto, bo to że ty masz te zmiany zgłosić nie oznacza że możesz poruszać się w tym czasie tym samochodem. Teoretycznie to nawet jeśli BT twojego auta skończyło się wczoraj to do Stacji Kontroli Pojazdów powinienneś jechać na lawecie. W przypadku kolizji ubezpieczyciel ma podstawę odmówić Ci wypłaty odszkodowania.

HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Wysłany: 26-08-2007, 22:52   

Nie macie racji z tymi siedzeniami. Problem byłby tylko wtedy gdyby mimo braku tylnych siedzeń wiózł byś z tyłu pasażerów.
Oczywiście zdazyć się może sytuacja ze trafi się na policjanta który "WIE LEPIEJ" ale w takiej sytuacji mówisz że wiozłeś wczoraj chorą babcię/dziadka itd , który zwymiotował na fotel i musiałeś uprać bo z pawiem nie da się jeździć a z jakbyś wsadził mokrą tapicerkę do auta to by zgniła... :D

Kampi 
Forumowicz
ADMIN COLTMANII

Auto: CJ4A, C51A + MSS 1.3 [ojca]
Wysłany: 27-08-2007, 00:03   

karolgt napisał/a:
Planuje wyciagnac tylne siedzenia z Colta, wszystko ladnie wyrównać itd. Juz od dawna tak planowałem a dodatkowo właściciel Colta 4x4 czyli maklakus mnie do tego zachecil, bo wyglada b.fajnie :)

ale uslyszalem niedawno ze takie cos kwalifikuje samochod jako samochod z niekompletnym wyposażeniem itp.
pozdr.

Ja mam COLTA C51 przerobionego na firmówkę tj. wstawiona krata za siedzeniami i wyjęta kanapa z tyłu. Na okręgowej stacji pojazdów wbili w dowód "SAMOCHÓD CIĘŻAROWY". Dzięki temu mogę odliczać VAT z paliw. Przy okazji mam idealne rozwiązanie jadąc na wczasy czy zlot, nie ma problemu ze spakowaniem...

wlad
[Usunięty]

Wysłany: 27-08-2007, 08:14   

HouseM napisał/a:
Oczywiście zdazyć się może sytuacja ze trafi się na policjanta który "WIE LEPIEJ"

to jest wlasnie ten problem-pare lat wstecz drogowka zatrzymala firmowego VW T4 zarejestrowanego jako autobus.poniewaz sluzyl on do dowozu ludzi do pracy,a pozniej do rozwozenia materialow-mial akurat wyjete tylne 2 rzedy foteli[ktore fabrycznie sa do tego przystosowane].doczepili sie...mimo ze autem jechal tylko kierowca i ja.skonczylo sie na tlumaczeniu,ale jak widac problem moze byc.

Koton 
Forumowicz

Auto: Bez auta. Kiedys 92` CA5A
Wysłany: 31-08-2007, 23:22   

Chyba jestem nienormalny :oops: bo

uważam, że we własnym samochodzie moge jezdzić z takim zestawem siedzeń jaki uważam za najciekawszy danego dnia :P . I nikomu nic do tego, dlaczego mam w samochodzie jedno, dwa,czy też wszystkie siedziska. :rolleyes: I nie ma znaczenia jakie powody mną kierują. Czy to chęć obniżenia masy auta, zwiększenia powierzchni do załadunku, chęć wyprania tapicerki czy też absolutny brak powodu. Ale to tylko moje zdanie :( a wiadomo jak jest w rzeczywistości, jak to sfera urzędniczo porządkowa lubi robić problemy, albo inaczej: dbać o porządek.

Żeby nie było że nie na temat :P - jeszcze nie spotkałem się z sytuacją kiedy na obowiązkowym przeglądzie samochodu diagnosta zapytał mnie o to ile mam miejsc siedzących w samochodzie, a następnie sprawdził to osobiście :p

BTW polecam poszperać w przepisach ustawy o ruch drogowym i podobnych (o ile są takowe np. dot przelądów diagnostycznych )

Jeśli chodzi o wyjazd za granice to trzeba pamiętać ,że za granicą obowiązuje prawo państwa na terenie którego obecnie się znajdujemy :wink:

rafq 
Mitsumaniak
MM-Mighty Morphin'

Auto: zielone
Wysłany: 13-09-2007, 00:04   

Koton napisał/a:

Żeby nie było że nie na temat :P - jeszcze nie spotkałem się z sytuacją kiedy na obowiązkowym przeglądzie samochodu diagnosta zapytał mnie o to ile mam miejsc siedzących w samochodzie, a następnie sprawdził to osobiście :p

nie było takiej sytuacji, ponieważ przypuszczam, że zawsze wszystkie były na swoich miejscach ;) i nie było czegoś takiego, że brak siedzeń "kole w oczy"...

a w colcidełku bez tylnych siedzeń, fotela pasażera i bez zbędnej tapicerki od słupków w tył jeździ sie jak rajdówką, i ten bezpośredni ryk wydechu w środku :roll: mrrrr :mrgreen:

Odpowiedz do tematu