Czy da sie zmniejszyć prędkosć mojego procka |
Autor |
Wiadomość |
Sz@kal
Forumowicz Młody Mitsumaniak ;)

Auto: Mitsubishi Eclipse 1G GS
Pomógł: 7 razy Dołączył: 29 Maj 2006 Posty: 380 Skąd: Aleksandrów Łódzki
|
Wysłany: 14-09-2007, 20:05 Czy da sie zmniejszyć prędkosć mojego procka
|
|
|
Jak w temacie... Mam Celerona 3.20GHz i przy extramalnych warunkach (granie) prędkość tego usrojstwa przekraczała 4000rpm a z racji tego ,że teraz komputer służy mi raczej do chodzenia po necie to nie potrzebuje aż takiej prędkości. W związku w tym chciałem nieco zmniejszyć jego prędkość (powiedzmy do np. 2GHz) no i myślę ,że tym samym zmniejszyły by mi sie obroty wiatraczka. Da rade zrobić takie coś?
Pozdro. |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14-09-2007, 20:11
|
|
|
Powinno się dać, tylko czy nie lepiej wymienić coolerka na procku na coś cichszego? |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
adam-g [Usunięty]
|
Wysłany: 14-09-2007, 20:21
|
|
|
tak jak pisze szczesław bedzie chyba najlepiej.
zmniejszając częstotliwość procka nie zmniejszysz prędkości coolera
paradoksalnie możesz ja nawet zwiekszyć .
bo pomyśl wiatrak jest uzależniony od temperatury procka , gdy bedziesz miał kilka
działających programów (poczta , antywirus itp) i zmniejszoną wydajnośc (2Ghz )
procesor może bardziej się grzać i zwiększy się prędkość (i hałas ) wiatraczka.
pozd. |
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 14-09-2007, 20:44
|
|
|
adam-g napisał/a: | bo pomyśl wiatrak jest uzależniony od temperatury procka , gdy bedziesz miał kilka
działających programów (poczta , antywirus itp) i zmniejszoną wydajnośc (2Ghz )
procesor może bardziej się grzać i zwiększy się prędkość (i hałas ) wiatraczka. |
E nie, no tak to nie działa
Jak zmniejszysz częstotliwość proca, to temperatura spadnie. Ale nie tędy droga. |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Sz@kal
Forumowicz Młody Mitsumaniak ;)

Auto: Mitsubishi Eclipse 1G GS
Pomógł: 7 razy Dołączył: 29 Maj 2006 Posty: 380 Skąd: Aleksandrów Łódzki
|
Wysłany: 14-09-2007, 20:51
|
|
|
Właśnie chodzi o to ,że chcę ominąć kupno innego wiatraka bo wole każdy grosz odkładać na Eclipse żeby doprowadzić go do stanu porządanego przezemnie To co ,nie da się nic zrobić z tym? |
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 14-09-2007, 20:59
|
|
|
Powtórzę jeszcze raz: zabawa w zmniejszanie prędkości procka jest bez sensu - da się i temp spadnie, ale nie tędy droga.
Nie przesadzaj - za 100zł kupisz sobie już porządnego, cichego coolerka i masz spokój na lata nie tracąc wydajności kompa. |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 14-09-2007, 21:04
|
|
|
Kup duży wolnoobrotowy cichy wiatrak na łożyskach z dużym radiatorem. To najlepsze rozwiązanie i dla Ciebie i dla twojego procka. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 14-09-2007, 22:08
|
|
|
Przetrenowałem już kilka metod uciszania hałaśliwego wiatraczka. Jest to jak walka z wiatrakami, czasem wygrywasz ale ten i tak za jakiś czas da o sobie znać
Jesli mainboard daje Ci mozliwość regulacji napięć, zmniejsz Vcore i 3,3V i ustal lekko ponizej. Ten manewr obniżył mi temp. procka o kilka stopni, przy czym mój pracował zazwyczaj w temp. ok 50oC. Po drugie możesz próbować z częstotliwością taktowania ale tu nie miałem zbytnich sukcesów. Kolejna rzecz to sprawdź, czy na radiatorze nie zgromadziło sie zbyt dużo kurzu. U mnie czesto robi się dywanik i wiatrak szaleje. Kolejna sprawa to wentylatorek "odczytuje" tak naprawde temp. powietrza z otoczenia, a nie procka, więc jesli w domu masz ciepło to i wiatraczek szaleje.
Mam procesor Prescota, do nich można zakupić obudowe dedykowaną, taka z tuba w bocznej ściance doprowadzającejpowietrze z zewnątrz do radiatora i dopiero to uciszyło wiatraczek. |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 14-09-2007, 22:53
|
|
|
Ja u siebie w komputerze stacjonarnym mocno nastawilem sie na cicha prace - z racji tego, ze przy desktopie w tamtym czasie siedzialem glownie w nocy po powrocie z pracy.
Zainwestowalem w zasilacz z 12cm wentylatorem oraz cooler z takim samym wiatrakiem. Sa to wolnoobrotowe wentylatory i co za tym idzie bardzo ciche.
Nie ma sensu oszczedzac na chlodzeniu, a jesli zalezy Ci na ciszy polecam to czego sam uzywam Big Typhoon |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
|