Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Silnik 1.6{CA0} a silnik 1.6{CJ0} czy to sa te same???
Autor Wiadomość
Looky
[Usunięty]

Wysłany: 06-08-2007, 22:46   

gulgulq napisał/a:
czyli jeżeli sie rożnia kompami to jak u siebie wrzuce ten od CJO to bedzie smigało na 113 KM???

Różnią się gniazdem, jest inna ilość pinów, więc plug&play nie podejdzie. Piotras sprawdzał. Można próbować modyfikować złącze, ale efekt nie wiadomo jaki.

biedrzyk
[Usunięty]

Wysłany: 13-09-2007, 22:00   

wyczytalem gdzies że komputery nie pasują od CA0 do CJ0 ale czemu i jak to nie wiem...

Jogurt 
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-09-2007, 19:26   

lukamar napisał/a:
Ja mam CJ0 1.6 i nie narzekam :-) . CA0 1.6 miałem okazję jechać raz (pozdro Śruba ;) ) i szczerze mówiąc nie pamiętam za wiele, ale było szybko.
Za to porównałem momenty obu silników z manuala. Max moment CA0 to 137 Nm przy 5000 obr/min. Max moment CJ0 to... 137 Nm przy 4000 obr/min. Niestety nie jestem znawcą teorii działania silników, ale na moje oznacza to, że CJ0 będzie szybciej przyspieszał, ale w pewnym momencie odpadnie, bo CA0 mając więcej koni osiągnie większą Vmax. I zużyje przy tym więcej paliwa :-) . Może ktoś bardziej zorientowany wytłumaczyć dokładnie jak moment max przy różnych obrotach wpływa na dynamikę jazdy?

znaczy to tylko tyle ze cjo bedzie lepiej przyspieszal na nizszych obrotach bo ma ciut nizej moment a cao trzeba bedzie troche wyzej krecic. niewiem czy cao zuzywa przez to wiecej bryny, zaryzykowalbym nawet stwierdzenie ze spali mniej bo nie trzeba go tak bedzie gonic zeby osiagnac rzadana predkosc. moc ograniczono ponoc ze wzgledu na spalinki

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 15-09-2007, 08:33   

Jogurt napisał/a:
niewiem czy cao zuzywa przez to wiecej bryny, zaryzykowalbym nawet stwierdzenie ze spali mniej bo nie trzeba go tak bedzie gonic zeby osiagnac rzadana predkosc. moc ograniczono ponoc ze wzgledu na spalinki
Tak w ogóle to nie wiem czy CAO dużo pali? Mi jeszcze nigdy nie spalił 8 l/100 km. Na wyższych obrotach ten silnik czuje się lepiej a czy więcej pali, hmm... Może ciut...

Jogurt 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-09-2007, 20:09   

dokladnie Hugo jak piszesz, moj colt pali srednio 7,5l i nie widze wiekszej roznicy czy jezdze z ciezka noga czy nie.

biedrzyk
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2007, 15:45   

no ja np. przez pierwsze kilka dni jak kupiłem COLTa to żeby się nim nacieszyć potrzebował 13l/100km :) ale to bylo 1 odcięcie 2 odcięcie 3 odcięcie :)

Jogurt 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-09-2007, 19:51   

mi spalil raz 16 ale jechaly 4 osoby a na budziku przeszlo 2 zlote :twisted:

pawela 
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Wysłany: 17-09-2007, 09:47   

popieram, mi na poczatku tez palil nawet 12 litrow, teraz jak sie go 'nauczylem' rzadko przekracza 8.

biedrzyk
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2007, 13:29   

heh kiedyś musiałem odpiąć aku na kilka chwil i chyba mi sie komp zresetował bo silnik tak swirował że szok :D
nie potrafiłem nim ruszać bez zamielenia kołami i palił noooo dużooooo heh ale tylko przez dwa dni chyba... z czasem coraz mniej i coraz słabszy :p chyba że mi się tak tylko wydawało :D :wink:

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 17-09-2007, 18:03   

Panowie, prosze nie robic OT na temat spalania w wątku dotyczącym różnic powmiędzy silnikami z colta CA0 i CJ0

Odpowiedz do tematu