Przesunięty przez: cns80 27-05-2008, 10:00 |
[MSS ALL] [SILNIK] Lampka autodiagnostyki silnika |
Autor |
Wiadomość |
sotolll [Usunięty]
|
Wysłany: 11-09-2007, 19:16 [MSS ALL] [SILNIK] Lampka autodiagnostyki silnika
|
|
|
witam od 2 tygodni posiadam space stara 1.8 gdi po servisie i wymiane paskow procz rozrzadu zaczely swirowac obroty i zapalila sie lampka autodiagnostyki silnika co powinienem zrobic czy jest to jakas powazna usterka.w servisie koles chce mi komputer zrstartowac czy powinien ustawic tylko obroty ? prosze o pomoc |
Ostatnio zmieniony przez cns80 18-02-2009, 14:59, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 11-09-2007, 20:30
|
|
|
Najpierw niech ci podepnie kompa do MUT-II i odczyta kod usterki. Może przy okazji wymiany rozrządu uwalili czujniki położenia wałków lub wału. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
menti
Forumowicz
Auto: Outlander MY2016
|
Wysłany: 12-09-2007, 20:21
|
|
|
Dokładnie...sprawdź podłączając pod komputer!
Nie wiem czy Ci to pomoże (ja mam 1.9 Di-D) i przy wymianie oleju oraz filtrów (powietrza, oleju oraz paliwa) super mechanior coś poruszał i lampka od silnika mi świeciła. Najbardziej podobało mi się jego tłumaczenie....przecież ja nic nie dotykałem!!!!
I wracając do wątku....na miejscu posprawdzałem wszystkie wtyki, kabelki, które są widoczne...po sprawdzeniu wszystkich (starałem się docisnąć złączki do siebie) kontrolka przestała świecić (tzn. nie na stałe - po przekręceniu kluczyka zapala ale po sprawdzeniach gaśnie).
Kończąc: postaraj się posprawdzać wszystkie kabelki...jak nie pomoże na komputer. |
|
|
|
 |
sotolll [Usunięty]
|
Wysłany: 12-09-2007, 21:03
|
|
|
Z gory dziekuje!mozliwe ze cos poruszal przy servisie poniewaz tez mi olej wymienial i filtr.Awracajac dzis mialem odebrac w pelni sprawne autko dzwonie i lipa okazalo sie wszystko oki na kompie ale koles nie wie dlaczego po przejechaniu 10 15 kil i rozgrzaniu silnika lampka sie wlacza i nie chce zgasnac.Wroc przed pojechaniem do mechesa startnalem moje cudo lampeczka nie zgasla ale cos z obrotami sie kickalo spadaly i lampa tez przygasala troszki wiec mam nadzieje ze to nic powaznego ma juz dosc 4 msc kupilem forda i 4 tyg tylko jezdzil dlatego jestem troszki przerazony ze moze byc znowu jakas lipa mam nadzieje (odpukac )ze nie. |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 12-09-2007, 21:12
|
|
|
No moment, BYŁEŚ W ASO i podpięli ci auto do MUT'a czy byłeś u innego majstra i podpinał ci auto do ,,jakiegoś tam kompa'' ? Bo jak się kontrolka zapala to błąd jest rejestrowany w pamięci ECU i MUT go z historii błędów wyciągnie i pokaże czego dotyczy więc nie kapuję jak to możliwe że nie ma tego na odczycie i niech od razu sprawdzą wykresy z lambdy pod obciążeniem. |
|
|
|
 |
igi
Mitsumaniak
Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Mar 2005 Posty: 3765 Skąd: innąd
|
Wysłany: 14-09-2007, 07:57
|
|
|
sotolll napisał/a: | zaczely swirowac obroty i zapalila sie lampka autodiagnostyki silnika |
U mnie stało się podobnie ale wystarczyło tylko docisnąć przewód podciśnieniowy regulatora wolnych obrotów |
|
|
|
 |
sotolll [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2007, 20:57 Pseudo meches
|
|
|
witam ponownie wiec odebralem od pana mechesa autko lampka auto diagn gasnie gosc nie wie dlaczego lol natomoast obroty dalej swiruja i autko mi gasnie .nastepna rzecza jaka zauwazylem jest to ze przy obrotach pow 2 t autko idzie jak rakieta a jak tylko zrownam obroty do 2 t to autko sie dusi tak jakby paliwa nie dostawal i po dodaniu gazu jest tak dziwnie najpierw go przytrzymuje jakby a potem mnie wciska w fotel, uuuf ale na szczescie podjalem ta decyzje jade do autoryzowanego servisu mam dosc jakis pseudo mech.oddalem autko na servis bylo git po servisie lampka problemy z obrotami i co najsmiesniejsze w tym wszystkim MECHANIK nie wiec co sie dzieje.Dzieki sprawdze ten przewod tylko gdzie go moge zlokalizowac dokladnie? |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 18-09-2007, 21:28
|
|
|
saphire napisał/a: | Najpierw niech ci podepnie kompa do MUT-II i odczyta kod usterki. |
Wystarczy wsadzić spinacz biurowy między pin 1 a 4 złącza diagnostyczniego i sam wymiga kontrolką co go boli.....
[ Dodano: 18-09-2007, 21:29 ]
A co do Twojego problemu - stawiam na nieszczelny dolot....... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 18-09-2007, 21:58
|
|
|
Bartek ale on ma 1.8GDI taki jak w Cari a tu przecież ten patent nie działa. Sprawdziłem na swojej. |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 18-09-2007, 22:18
|
|
|
saphire napisał/a: | Sprawdziłem na swojej. |
HMMMMMM ciekawe...... ja sprawdziłem w co najmniej 5 i działa........przedliftowych i poliftowych...... |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
|
|
|
 |
kumanprx [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2007, 22:29
|
|
|
odnosnie tego duszenia sie auta to prawdopodobnie beda to przewody wysokiego napiecia lub swiece lub to i to mialem tak juz w misiaku |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 18-09-2007, 22:29
|
|
|
Kiedyś mi mechanior zeznał że ponoć ta funkcjonalność jest ustawialna MUT'em i wcale nie koniecznie musi to działać niestety nie wiedział jak to się w MUT programuje by to aktywować no i u mnie nie działa ale ponoć więcej ciekawych rzeczy można MUTem powłączać jak choćby zmianę wskazań spalania w galonach/milę itp. Podobno nawet tryb pracy silnika GDI można ustawić na Japonię i uboga zamiast 1:25 będzie 1:40 ale wtedy trzeba już na bezsiarkowej jeździć niemniej zeznawał że jak daaawno temu na takim szkoleniu z MUTa był to goście mówili o takich wodotryskach oczywiście nie uświadamiając w szczegółach co i jak. |
|
|
|
 |
Kayu [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2007, 22:48
|
|
|
Bartek napisał/a: |
Wystarczy wsadzić spinacz biurowy między pin 1 a 4 złącza diagnostyczniego i sam wymiga kontrolką co go boli.....
[ Dodano: 18-09-2007, 21:29 ]
A co do Twojego problemu - stawiam na nieszczelny dolot....... |
A czym wymiga (którą kontrolką) i co wymiga (gdzie jest jakieś zestawienie błedów ?
Drugie pytanie: czy MSS pogada sobie z czytnikami na układzie ELM320 ? Np. http://www.scantool.net/ ? |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 19-09-2007, 10:54
|
|
|
Programowanie, tylko MUTem, ale odczyt błędów spinaczem......
Miga kontrolka silnika (błędami silnika) i ABSu (błędami ABSu)....
Tabel jest wiele, ale zawsze da się do którejś dopasować |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 19-09-2007, 17:37
|
|
|
Bartek napisał/a: | Miga kontrolka silnika (błędami silnika) i ABSu (błędami ABSu).... |
SRS bledami poduszek
N bledami automatycznej skrzyni biegow |
|
|
|
 |
|