Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana osłon tarcz hamulcowych przód "Lantra"
Autor Wiadomość
fulos
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2007, 13:04   Wymiana osłon tarcz hamulcowych przód "Lantra"

Jak w temacie. Muszę wymienić przerdzewiałe osłony tarcz na przodzie samochodu. Hyundai Lantra 96 r. Może jakieś wskazówki jak do tego się zabrać. Co rozkręcić aby się do tego dobrać.

e-gen 
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-10-2007, 15:17   

Generalnie jest z tym trochę roboty i lepiej wstrzymać się do momentu wymiany tarcz.

fulos
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2007, 19:28   

ok

Z tym, że ja muszę to zrobić, bo stare osłony są do niczego, a tarcze są ok.

olek1222
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2007, 21:05   

Ja bym sobie darowal na twoim miejscu :) wlasnie jestem w trakcie wymiany tarcz hamul. w lantrze z 97r i uwierz nie jest to prosta sprawa, a jak wiadomo oslony sa za tarczami to takze sie nameczysz :) podaje po kolei kroki wymiany tarcz hamulcowych( juz po odkreceniu kola): 1. demontujesz szczeki ham. wraz z klockami. 2.od tego kroku zaczynaja sie duzeee schody- czyli muszisz odkrecic srobe piasty 3. nastepnie muszisz miec dostep do calej piasty- czyli odkrecasz koncowke drazka kier. 4. odkrecasz drazek stabilizaczyjny od wachacza 5. odkrecasz ten drazek wachacza ( nie iwem jak sie fachowo to nazywa) 6. probujesz wyjac praktycznie calego macpersona z wachacza 7. po wyjeciu mc z wachacza. muszisz wyjac pol os z piasty 7. odkrecasz 4 sroby mocujace piaste ( dociska tarcze ham. ) 8. fdochodzisz do wniosku ze musisz jechac do mechanika bo trzeba wycisnac lozyszko z tego gniazda co masz za tarcza:) 9. Nie rob tego sam domowymi sposobami. 10. PO WYCISNIECIU LOZYSKA MASZZ JUZ WSZYSTKO OSOBNOE CZYLI ( TARCZE, PIASTE, I OSLONE TARCZY) 11. WYMIENIASZ OSLONE TARCZY, ORAZ RZECZ JASNA LOZYSKO ( NIE PRZETRWA WYCISKANIA!!!) 12. SKLADASZ WSZYSTKO ZPOWROTEM. I PO ROBOCIE :) DOBRA RADA ODE MNIE NIE JAK CHCESZ WYMIENIC TYLKO OSLONE TARCZY TO SOBIE DARUJ BO NIESTETY BEDZIESZ MUSIAL KUPIC NOWE LOZYSKO!! I ZAJMUJE TO NAPRAWDE MNUSTWO CZASU, POSLUCHAJ SIE KOLEGI I ZROB TO PRZY WYMIANIE TARCZY :) POZDRAWIAM!!

rufuz 
Forumowicz

Auto: Colt Ralliart 1.5T (4G15T)
Kraj/Country: Denmark
Wysłany: 03-04-2009, 20:03   

no w koncu udalo mi sie kupic te cholerne blachy w serwisie Hyundaia. W sumie to sie dobrze sklada bo niedlugo bede wymienial tarcze hamulcowe to przy okazji wymienie te blachy.

dzieki za info

Pozdrawiam

mejdzel 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi colt 1997r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-07-2013, 11:32   

Sorry za odkop, orientuje się ktoś ile takie osłony kosztują i gdzie je mogę dostać? Bo w moim colciku wykruszyły mi się one w palcach.

Odpowiedz do tematu