Oslepianie światłami stopu, albo przeciwmgielnymi... |
Autor |
Wiadomość |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-12-2005, 08:20
|
|
|
piwkotom napisał/a: | jesli podziekujesz awaryjnymi dla niemca to na autobanie zacznie cisnac pedal w podloge ze szczescia |
ROTFL |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Robert Bryl [Usunięty]
|
Wysłany: 20-12-2005, 08:38
|
|
|
Fido__ napisał/a: | Karwoś napisał/a: | A nie oślepia dlatego ze oni mają robione światła z głową - a wysokość na której montuje sie światła w każdym samochodzie tez regulowana jest odrębnymi przepisami - nie można sobie montować gdzie się chce. |
Co to znaczy z głową i jaka powinna być ta wysokość? |
A proszę
http://www.prawo.psm.pl/i...=D1999_44_432_7
Wychodzi, że światła mijania mają być na wysokości 500-1200 mm nad jezdnią...
A co do głosów o maniu i nie maniu racji. Otóż ja się przejechałem na Stację Kontroli i okazało się, że moje światła są ustawione zgodnie z przepisami...
(aby uprzedzić insynuacje - nalegałem na poprawne ich ustawienie i nawet za to zapłaciłem, nie dawałem w łapę aby mi przyznali rację...)
Pzdrw. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 20-12-2005, 08:39
|
|
|
Robert Bryl napisał/a: | aby uprzedzić insynuacje - nalegałem na poprawne ich ustawienie i nawet za to zapłaciłem |
A przypilnowałeś |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Robert Bryl [Usunięty]
|
Wysłany: 20-12-2005, 08:43
|
|
|
Kofi napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | Wolę trzymać tak nogę by jadący z tyłu (co dużo pisać - w większości debile) widzieli, że hamuję, bądź stoję a nie jadę. |
Otoz to. Zawsze jak stoje w kolejce ostatni a za mna dopiero w wiekszej odleglosci nadjezdzaja samochody wciskam stop aby zauwazyli, ze stoje. |
Tak jak napisałeś dalej w swym poście - zatrzymuję auto zasadniczym, wrzucam ręczny i włączam awaryjne. Podjeżdża do mnie następny w kolejce - wyłączam awaryjne.
Hubeeert napisał/a: |
A przypilnowałeś |
Stałem obok. Ale zaprawdę, nie mierzyłem suwmiarką ani innym przyrządem pomiarowym, zdałem się na uczciwośc ustawiacza
Pzdrw. |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
|
Wysłany: 20-12-2005, 09:15
|
|
|
A ja nie lubie jak ktoś na prostym odcinku poza obszarem zabudowania jedzie 100 naciska hamulec i hamuje aż prawie do zatrzymania i nagle włącza kierunek w prawo już w lewo i skręca - i co z takim gościem zrobić??A zdarza sie to nagminnie. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 20-12-2005, 09:30
|
|
|
Karwoś napisał/a: | A ja nie lubie jak ktoś na prostym odcinku poza obszarem zabudowania jedzie 100 naciska hamulec i hamuje aż prawie do zatrzymania i nagle włącza kierunek w prawo już w lewo i skręca - i co z takim gościem zrobić??A zdarza sie to nagminnie. |
miec wyrozumialosc i zachowac tzw szczegolna ostroznosc bo byc moze jest to osoba przyjezdna nie znajaca terenu i szuka zjazdu na ktory ma zjechac i w ostatniej chwili go znalazla. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 20-12-2005, 09:42
|
|
|
Karwoś napisał/a: | nagle włącza kierunek w prawo już w lewo i skręca |
nie kapuję |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
|
Wysłany: 20-12-2005, 10:43
|
|
|
Źle napisałem - włącza kierunek w prawo LUB w lewo.
arturro napisał/a: | miec wyrozumialosc i zachowac tzw szczegolna ostroznosc bo byc moze jest to osoba przyjezdna nie znajaca terenu i szuka zjazdu na ktory ma zjechac i w ostatniej chwili go znalazla. |
A jak tu mieć wyrozumiałość jak ktoś sie na środku drogi zatrzymuje - niech włączy kierunek w prawo i sobie hamuje - chociaż wiem że w jakimś celu chce wyhamować.
A sam mam rejestrację BGR - co w białymstoku nie jest lubiane - ale nie hamuje bez wyraźnego powodu - wtedy by ludzie mieli ubaw niezły - komentarze typu - nie dość że nie wiadomo skąd przyjechał to jeszcze jeździć nie umie - szczegół że rejestracja jest na samochodzie a nie na kierowcy. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 20-12-2005, 15:12
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | JCH napisał/a: |
Ruch jest prawostronny, mijamy się zatem po lewych stronach. Zatem po prawej można pozwolić sobie na oświetlenie większej (dłuższej) części drogi bez efektu oślepiania kierowcy nadjeżdżającego z przeciwka. |
Za to wyprzedzając kogoś nocą świetnie się oślepia tego wyprzedzanego - przez lusterko zewnętrzne. |
Trudno, coś za coś. Ja mam na to taki sposób - pochylam głowę do przodu albo bardziej opieram ją o zagłówek. Na czas wyprzedzania wystarcza. Gorzej gdy jakiś miszcz lewego pasa jedzie, jedzie i jedzie ...... a wyprzedzić nie chce. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 20-12-2005, 15:56
|
|
|
A ja:
1. albo wkładam jakiś kawał papieru/plastiku, tak żeby zasłaniał lusterko
2. albo elektrycznie ustawiam lusterko na maxa w dół
Najczęściej to 1, bo mi się później nie chce co chwilę regulować lusterek. |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
|
Wysłany: 20-12-2005, 19:58
|
|
|
Hmmmm... mnie raczej drażni oślepianie przez środkowe lusterko ale na to jest ratunek w postaci "przełącznika" przy lusterku. Natomiast oślepianie przez boczne? Może mnie to nie tyczy, bo boczne ustawiam tak by widzieć, jak najdalej w bok, a nie co za autkiem
Wracając do tematu oślepiania czerwonym stopem, bądź halogenem to w przypadku stopów znakomita wiekszość kierowców chyba nie uzywa ręcznego. Koszmar stać za takim! Choc jest i druga strona medalu. Jak stoi za mna autko z fajna kierowczynią to światła stopu pozwalają po zmroku lepiej jej sie przyjżeć |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
|
Wysłany: 21-12-2005, 00:01
|
|
|
Trzeba patrzeć sobie na boki a nie gapić się jak ... w światełaka stopu . Sami sobie ten ból zadajecie ( masochiści ) Jakoś nie mam z tym problemów a jak ktoś ma za mną taki problem to jego problem . A jak się staczam na kolesia to mi długimi mryga to też się deprymuję i co mam do niego wyjść bo mi mryga ??? |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
|
Wysłany: 25-12-2005, 00:11
|
|
|
Fido__ napisał/a: | Koleś, który stoi na takim pasie i włącza kierunkowskaz do skrętu dopiero gdy zapali się żółte - blokuje wszystkich z tyłu, którzy w dobrej wierze ustawili się za nim do jazdy prosto... | Masz rację taki cymbały są najgorsze,zapalają migacz dopiero w momencie wykonywania manewru. |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 25-12-2005, 01:19
|
|
|
Tak się specjalnie poprzyglądałem, dodatkowo jeszcze w deszczową pogodę, jak to jest z tymi światłami stopu, to aż sie dziwię, że Fido, albo ktoś inny nie wpadł jeszcze wczesniej na pomysł, czy przeszkadza komuś czerwone światło sygnalizatora gdy sie na nie patrzymy stojąc i wyczekując na zielone....:mrgreen: |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
|
Wysłany: 25-12-2005, 13:07
|
|
|
Chooper napisał/a: | dziwię, że Fido, albo ktoś inny nie wpadł jeszcze wczesniej na pomysł, czy przeszkadza komuś czerwone światło sygnalizatora gdy sie na nie patrzymy stojąc i wyczekując na zielone....:mrgreen: | Coś takiego może tylko napisać osoba z dużą wadą wzroku , lub nagminnie trzymająca w podłodze pedał hamulca. |
|
|
|
 |
|