|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Sprzeglo + skrzynia??? |
Autor |
Wiadomość |
Szejker [Usunięty]
|
Wysłany: 25-10-2007, 04:15 Sprzeglo + skrzynia???
|
|
|
Od pewnego czasu mam objawy slizgajacego sie sprzegla (samochod nie przyspiesza chociaz dodaje gazu). Sprzeglo daje o sobie znac co pewien czas. Niepokoi mnie jednak to, ze czasami, najczesciej kiedy silnik sie jescze nie rozgrzeje, biegi ciezko wchodza, a nawet zdarzy sie zgrzyt. Czy to rowniez zalezy od sprzegla? Jesli ktos sie orientuje co to dokladnie jest to prosze o pomoc! Przy okazji przydalby sie tez koszt naprawy. Z gory dzieki! |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21949 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 25-10-2007, 08:00 Re: Sprzeglo + skrzynia???
|
|
|
Szejker napisał/a: | Niepokoi mnie jednak to, ze czasami, najczesciej kiedy silnik sie jescze nie rozgrzeje, biegi ciezko wchodza, a nawet zdarzy sie zgrzyt. Czy to rowniez zalezy od sprzegla? Przy okazji przydalby sie tez koszt naprawy. | Oczywiście zgrzyty mogą być powodem zużytego sprzęgła, ale w tych skrzynaich zużywają się synchronizatory, więc wymiana sprzęgła może do końca nie wyeliminować zgrzytów. Aczkolwiek mogę się mylić.
Dobrej jakości sprzęgło kosztuje ok. 350 zł, robocizna drugie tyle. Koszt wymiany synchronizatorów jest już bardzo wysoki. |
|
|
|
 |
burst [Usunięty]
|
Wysłany: 25-10-2007, 09:02
|
|
|
Co do zgrzytów to Hugo ma rację. Wymiana synchronizatorów totalnie nieopłacalna, taniej jest kupić inną skrzynię. Na początek jednak warto wymienić olej w skrzyni. Zrobiło się zimno i jeżeli masz kiepski olej to mocno gęstnieje. Miałem te same objawy, nie zgrzytało ale na zimno biegi ciężko wchodziły, po wymianie oleju na pół syntetyk wszystko wróciło do normy. Jak wymieniałem latem skrzynie to zalałem ją olejem mineralnym, jak temperatura spadła poniżej 15 stopni zrobiła się z niego taka gęsta papka olej hipol z orlenu więc mnie to nie dziwi, że kiepsko się sprawował. Zalałem takim bo nie wiedziałem czy skrzynia nie ma jakiegoś wycieku no i okazało się, że lecą uszczelniacze półosi, po wymianie uszczelniaczy dostała Mobila i śmiga bez problemu. |
|
|
|
 |
Xiff
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.6 1995 Kombi
|
Wysłany: 26-10-2007, 18:03
|
|
|
No to chyba ja se tez nowy olejek strzele do skrzyni bo wlasnie im chlodniej tym gorzej mi biegi wskakuja, a tu mrozow jeszcze za bardzo nie bylo...
[ Dodano: 27-10-2007, 21:17 ]
a tak przy okazji zapytam, czy to duża filozofia wymienić ten olej? ostatnio zagladalem w tamte rejony mojego lancera, ale korek który wyglądał na wlew nie był zbyt zachecająco umiejscowiony, żeby dotrzeć tam z butelką oleju... może patrzyłem nie tam gdzie trzeba.... |
_________________ Bo wypadek to dziwna rzecz.
Nigdy go nie ma,
Dopóki się nie wydarzy.
K. P. |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
KaWu
Mitsumaniak Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer