Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przestroga po wymianie kół
Autor Wiadomość
wlad
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2007, 20:11   

ja ujezdzajac 2 skody 105 i 120 wyprzedzanie przez wlasne tylne kolo mialem opanowane do perfekcji.wazne jest w takich wypadkach odprowadzanie wzrokiem kola,aby zbyt dlugo nie szukac go :mrgreen:
ale tez zdarzylo mi sie nie dokrecic raz srub po wymianie kola-na szczescie jechalem wolno droga osiedlowa ,wiec mialem czas odczuc bicie na kierownicy....
raz z kolei jadac z wyladowana [i przeladowana 2-3 krotnie]po brzegi przyczepa [przeprowadzka]w srodku krakowa na swiatlach inny kierowca dal mi znak ,ze cos jest nie tak z kolami.okazalo sie ze w jednym kole przyczepy 2 szpilki byly obciete,a 2 nastepne mozna bylo juz odkrecic palcami.do dzis wole nie myslec,co by bylo gdyby...

konrad1704 
Mitsumaniak

Auto: Colt`95 CA0 1.6 16 V benzyna
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-11-2007, 20:58   

wlad napisał/a:
ja ujezdzajac 2 skody 105 i 120 wyprzedzanie przez wlasne tylne koło mialem opanowane do perfekcji.wazne jest w takich wypadkach odprowadzanie wzrokiem kola,aby zbyt dlugo nie szukac go :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 07-11-2007, 21:21   

wlad napisał/a:
ja ujezdzajac 2 skody 105 i 120 wyprzedzanie przez wlasne tylne koło mialem opanowane do perfekcji.wazne jest w takich wypadkach odprowadzanie wzrokiem kola,aby zbyt dlugo nie szukac go :mrgreen:

a to fakt - znana 'wada' tych aut
byly kiedys 2 x 120 w dalekiej rodzinie i w kazdej sie to zdazylo :)

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2007, 21:32   

cns80 napisał/a:
Aż ukręcisz szpilki i pękną Ci w czasie jazdy :( Koła dokręca się odpowiednim momentem (nie większym i nie mniejszym) :)
Raz ukręciłem ale:
1. Dokręcałem nogą.(skakałem po kluczu)
2. Nakrętka była ostro zniszczona-teraz sie nauczyłem że jak nie wchodzi jednym palcem do końca prawie to wywalam i kupuje nową-zresztą 3 dni temu kupiłem nowy komplet 16 nakrętek)

Ręką.................małe szanse ukręcenia szpilki (choć zawsze możliwe)

Tybek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma Mirage GDI 1.8 2002
Kraj/Country: UK
Wysłany: 13-11-2007, 14:02   

Dzisiaj miałem wymieniane opony z przodu. Nie kupiłem stalówek, bo sprzedaje alumy w lato, no i nie wiem co ten idiota zrobił, ale tak jak maszyna zdejmuje opone z koła, to mam jeden długi ślad na około, zdarty lakier (powłoka). Mówie mu, że mi felge przeorał, to mi powiedział, żebym przyjechał w lato na zmiane opon i on ma taki preparat i to zrobi (że co :?: )

Ja mu tylko powiedziałem, żeby mi napisał oświadczenie z pieczątkami i się zgłosze do niego w lato. Tylko nie wiem jak mam to zrobić, dać mu felge żeby mi naprawił, czy lepiej samemu sobie załatwić naprawe tej felgi i dać mu rachunek, oczywiście po wcześniejszym uzgodnieniu tego z nim.

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Wysłany: 13-11-2007, 14:10   

Tybek napisał/a:
Tylko nie wiem jak mam to zrobić, dać mu felge żeby mi naprawił, czy lepiej samemu sobie załatwić naprawe tej felgi i dać mu rachunek, oczywiście po wcześniejszym uzgodnieniu tego z nim.

Jak wyrazi zgodę to rób sam.
Renata
EA5W

gregfil
[Usunięty]

Wysłany: 13-11-2007, 22:04   

Fachmani mają teraz urwanie głowy i w takim bałaganie nie trudno o pomyłki. Ale czasem właściciele aut są sami sobie winni zakładając felgi niedopasowane do modelu auta. Felga musi idealnie pasować na rozstaw szpilek i otwór centrujący bo w przeciwnym wypadku można ją przykręcić mimośrodowo i nawet dobrze dokręcona może się z czasem poluzować.

[ Dodano: 13-11-2007, 22:08 ]
Jak widzę aukcje "sprzedam felgi vw, opel, nissan, mitsubishi" to aż krew zalewa, a ludzie kupują w niewiedzy.

[ Dodano: 13-11-2007, 22:13 ]
Krzyzak napisał/a:
a to fakt - znana 'wada' tych aut
byly kiedys 2 x 120 w dalekiej rodzinie i w kazdej sie to zdazylo

A to dlatego że nie posiadały otworów centrujących co w nowoczesnych autach poprawiono.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 23-11-2007, 12:53   

To jest jakaś plaga !!! Trzeci dzień z rzędu spotykam na mieście samochód leżący tarczą/bębnem na jezdni ! Czy Ci wulkanizatorzy powariowali ?

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Wysłany: 23-11-2007, 13:45   

cns80 napisał/a:
To jest jakaś plaga !!! Trzeci dzień z rzędu spotykam na mieście samochód leżący tarczą/bębnem na jezdni ! Czy Ci wulkanizatorzy powariowali ?

Z szacunkiem dla wulkanizatorów uczciwych , ale ja osobiści spodkałam się z pijanymi pracownikami podczas wymiany kół, a było to w godzinach popołudniowych jak ludzie wracają z pracy. I dlatego mamy takie skutki jakie mamy.
Renata
EA5W

majki
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2007, 14:01   

A ja zawsze wymieniam sobie kola sam... Nie wynika to z checi zaoszczedzenia kilku zlotych czy cos takiego, ale wymieniajac samemu oszczedzam tak naprawde czas, to, ze ktos mi cos zle dokreci jak w waszym przypadku etc. no i przede wszystkim wymieniam kiedy chce, nie jestem uzalezniony od terminow i kolejek, gdy sie wszyscy po pierwszym przymrozku rzuca ;)

Fakt, ze wczesniej z kolami musze jechac do mechanika, zeby, jesli potrzeba, sprawdzil i ew. zamontowal te swoje male zelazne ciezarki ;D ale to to robie jeszcze jesienia.

M.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 26-11-2007, 20:09   

cns80 napisał/a:

dzis na obwodnicy gosciowi w dostawczaku sie kolo urwalo...
nakretka odpadla i uderzyla w auto obok (pozostale pewnie wczesniej wypadly)
tez brak mi slow - jechal kilka aut przede mna, tragedia naprawde byla blisko

Odpowiedz do tematu