Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
cos mi puka w lewym kole przednim
Autor Wiadomość
zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-06-2007, 21:07   cos mi puka w lewym kole przednim

witam. otóż mam problem.Zauważyłem ostatnimi dniami iz coś puka mi w lewym przednim kole/nadkolu/.defekt przedstawia się następująco .W chwili ruszania na 1 po wysprzęgleniu słychać z lewej strony koła głuche łupnięcie. /napisze też że sprzęgło bierze przy podłodze/ przy szybszej jezdzie przy redukcji też coś od czasu do czasu łupnie głucho .pytanie - co to może być amor,końcówka jakaś, sprężyna ,magiel kierownicy bo to sie zdarza przy skręcaniu częsciej a lewa strona jest delikatnie niżej...pozdrawiam zbych

syski
[Usunięty]

Wysłany: 15-06-2007, 23:14   

Witam !
Jeśli Ci się to zdarza przy skręconych kołach to pomyśl o przegubie. Na razie można jeździć z czasem jednak przy ruszaniu zacznie terkotać. Jest to tylko jedna z możliwości którą należy brać pod uwagę, może to być również górne łożysko amortyzatora.
Pozdrawiam

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 16-06-2007, 07:26   

Ewentualnie jeszcze może być wyluzowany sworzeń.

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Wysłany: 16-06-2007, 19:53   coś puka cz.2

wielkie dzieki ,w poniedziałek postaram się to dokładnie sprawdzic więc bede dokładnie wiedział.pozdrawiam

[ Dodano: 19-07-2007, 16:00 ]
Witam, zajrzałem do tego w końcu i ...po długich,dokładnych oględzinach auta od spodu
mogę stwierdzić że ...niewiem :idea: .Wszystko jest sztywne /sprawdzałem wsio z kumplem diagnostą na kanale diagnostycznym/ amory ok,nie ma luzów na gumach, końcówkach,sworzniach,tuleje też nie wykazują luzów ,oczywiście nie fabryka z tym zawieszeniem ale na samochodzik z tych lat to wg.mnie tip-top takie 98%.Stwierdzilismy, iż może to faktycznie przyszedł czas na przeguby,ale które ? Wygląda to tak ,są 3.od skrzyni ,środkowy łączący,i zewnętrzny przy kole.Teraz mam pytania do was moi drodzy sigmiarze...czy może to być również coś w skrzyni manualnej /mechanizm różnicowy?/ chociaż chodzi płynnie ,idealnie .Czy jazda na sport /ecs/ powoduje inne ustawienie tych przegubów/kąt/ co powoduje ten stuk co jakiś czas./auto siedzi nisko/ i który z przegubów oprócz zewnętrznego/tego od koła/jest bardziej narażony na wyeksploatowanie /od skrzyni wychodzący czy ten środkowy/ osłony na przegubach po 2 z każdej strony też są tip-top/A dzwięk głuchy dla mnie uciążliwy... wydobywa się co jakiś czas przy kołach skręconych jak i prostych przy redukcji ,mocnym depnięciu.Pytanie nastepne - jaka jest cena owych przegubików? tego od skrzyni i środkowego bo ten od koła znalazłem za 189 zł.
pozostałych nie mam u siebie bo sigma jest nietypowym samochodem :mrgreen: pozdrawiam

Czarcik
[Usunięty]

Wysłany: 27-09-2007, 22:18   

U mnie takie głuche łupnięcie, to jak się wyraził mechanik z ASO Sattal, to kwestia uszkodzonej gumy, która powinna trzymać końcówkę sworznia na wahaczu, czy coś tam, w każdym razie jak się odkręci koło, to jest to od góry widoczne gołym okiem na końcu drążka kierowniczego(? chyba)

mniejsza o to, chodzi o to że guma nie trzyma i to wyskakuje, ponoć na dłuższą metę ma tylko drażnić słuch ale warto to wymienić... :roll:

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Wysłany: 02-10-2007, 13:04   

witaj czarcik ,zobaczę co będzie bo wymieniam tuleje w poniedziałek wymienię tez sworzeń w wachaczu no i czekam....czekam....pozdrawiam

sebi629 
Forumowicz
TAXI Sigma - Jedyna

Auto: sigma '94 24v
Wysłany: 09-11-2007, 13:59   

Ja bym obstawił gumy drążka stabilizatora. Proponuje sprawdzić odrazu i z tyłu bo też często siadają. Pozdro.

syski
[Usunięty]

Wysłany: 10-11-2007, 12:16   

Witam !
Ostatnio stukało coś w prawym kole przy ruszaniu ze świateł - przyczyną był luz na kocówce drążka kierowniczego(koszt 27 pln). Ale to tylko przy ruszaniu, podczas jazdy było OK!
Natomiast stukanie podczas jazdy u kolegi w ROVER- luz na łożysku w skrzyni + przegub do wymiany bo była uszkodzona gumowa osłona i wyrzuciło cały smar na nadkole.
Pozdrawiam!

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Wysłany: 10-11-2007, 20:56   

mam już sworzeń wachacza i komplety tulei na przód ,jeszcze się do tego nie zabrałem/wstyd/ no ale....brak czasu niestety.dzieki i pozdr.

Odpowiedz do tematu