Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
basik.....
Autor Wiadomość
perver
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2005, 11:34   basik.....

No to bede pierwszy......:)
Sprawa wyglada tak: interesuja mnie ustawiania wzmacniacza...
Mianowicie pytam o czestotliwosci... Mam wzmaka Crunch Drive ponoc calkiem spoko 4x100 w RMS i koles ktory ponoc sie zna mowil mi ze najlepiej jest jak cestotliwosci sa jak najznizsze.....Co wy na to? Wedlug moich doswiadczen to przy takich ustawianiach power trzeba krecic na maxa zeby to jakos gralo przy skrzyni z 30cm magnatem... Jakos basu jest faktycznie dobra(nie przeciaga) ale dosc ciho gra..... wiec......?

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-12-2005, 11:42   

Wiem jedno - wzmacniacze bez regulacji opoznienia nie nadaja sie jako wzmacniacze do basa - jezdzilem Octavianem z basikiem Blownpunkta zaledwie 60W, w puszce i przed regulacja fazy bylo fatalnie, po leb urywa....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

young 
moderator mitsumaniak
jaki tu spokój...

Auto: ISF
Wysłany: 29-12-2005, 09:49   

Hmm.
Wygląda to tak, że ustawienie wzmacniacza na najniższą częstotliwość nie zmienia znacznie poboru mocy, po prostu "najniższe" ustawienie czyli ok. 50hz gra "ładniej" ponieważ eliminuje "szkodliwe" tony ok 120 - 150 hz (to takie wkurzające buczenie). Oczywiście w zamian zabiera nieco dynamiki i nie "masuje" już tak fajnie pleców :D
(naturalnie efekt "szkodliwych" tonów nie występuje przy dobej klasy sprzęcie, odpowiednio dopasowanym do siebie)
Przy ustawieniu wzmacniacza na 50 hz czasem trzeba podkręcić "volume" ponieważ takiej częstotliwości tony są mniej słyszalne niż np: 150 hz ze względu na swoją dynamikę.
Trzeba jednak pamiętać, że sub woofer jest na końcu łańcucha car audio i jego brzmienie zależy dokładnie od wszystkiego co jest przed nim: radio, wzmacniacz, kable oraz ewentualnie procesor (super sprwawa).
Rada jest taka: musisz włączyć muzykę taką jakiej słuchasz i sprawdzić samemu co Ci się bardziej podoba. Jeśli lubisz ostre szybkie dynamiczne basy ustaw sobię na 100hz, jeśli szukasz miękkiego dłuższego basu ustaw na 50 hz.
Oczywiście to tylko teoria, to wszystko co napisałem powinno sie zgadzać pod warunkiem, że cały sprzęt jest odpowiednio dopasowany do siebie, oraż że sub woofer jest odpowiednio wystrojony. Magnat raczej nie należy do hi-endowych głośników, ale w zamian wytwarza dobre ciśnienie :D
Ja osobiście ustawiam na ok: 80 hz i mocy woofera odpowiednio przystosowanej do reszty głośników. Woofer nie powinien dominować całego systemu audio w aucie.

perver
[Usunięty]

Wysłany: 01-01-2006, 21:31   

No to mamy podobne podejscie do tematu..... tez mam ustawiony na ok 80Hz I tak jest w miare ok......... kwestia tylko ile trzeba wladowac w audio zeby dalo sie to tak ustawic aby sluchac i hip hopu i housow czy dramow i przy kazdym rodzaju muzyki ten basik byl odpowiednio glosny i mily dla ucha.....

young 
moderator mitsumaniak
jaki tu spokój...

Auto: ISF
Wysłany: 02-01-2006, 10:15   

Nie znam odpowiedzi na to pytanie, czym masz bardziej wyczulony gust i słuch, tym więcej wydasz na sprzęt. Ograniczeń nie ma, na car audio możesz wydać nawet kilkadziesiąt tysięcy :D

Ale jeśli jesteś normalny ( w przeciwieństwie do mnie :lol: ) To zmontuj sobie woofer z jakiegoś głośnika dwucewkowego ( np: stare modele hertza dwumagnesowe ) uzyskasz wtedy 2 ohmy i większą moc, do tego możesz kupić wzmaka średniej klasy ( byle miał filtr dolnoprzepustowy z regulacją ) np: jakiś JBL GTO. J jak starzczy czy kasy to możesz poszukać jeszcze zwrotnicy cyfrowej regulowanej (dość tania sprawa) montuje sie to na kablu pomiędzy radiem a wzmacniaczem, do tego jakieś przyzwoite kable i powinno być ok :D

Jak dobrze poszukasz to kupisz to wszystko za 2,000 i na pewno będziesz zadowolony :)

perver
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2006, 12:18   

hmm........mysle ze zostane poki co przy tym co juz mam.....
Na przodzie mam zestaw herz 2 szesnastki 2 tweetery na zwrotnicach..... w bagazniku dosc spora skrzynia z magnatem 30cm na wzmaku crunch drive 4x100 RMS oczywiscie wszystko na porzadnych kablach, sa jeszcze calkiem nizle fabryczne glosniki na tyle,ale kiedy sa podlaczone tworza dziwna scene muzyczna jak sie siedzi z przadu wiec je odlaczylem..... Calosc gra calkiem niezle........ale wiadomo ze apetyt rosnie w miare......:) Dlatego do nastepnej fury planuje wsadzic troche wiecej gratow.... Mam w planie nissana 200sx s14.... Moze sie orientujesz jak sie te auto nadaje do car audio?? I co proponowalbyc wsadzic zeby gralo naprawde porzadnie.....bynajmniej lepiej niz to co opisalem w z obecnej furki.....

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2006, 12:57   

swego czasu Kacper jezdzil 200sx (w poprzednim sezonie aurora) ktorym zdobyl wiele mistrzowskich trofeow. poszukaj sobie o tym aucie i o jego hi-endowej zabudowie.
co do glosnikow to przed kupnem czegokolwiek trzeba koniecznie "to cos" odsluchac i lepiej wydac wiecej kasy i pojechac do jakiegos zakladu w ktorym sobie na spokojnie zainstalujesz glosniki, niz kupic w sklepie nie dla idiotow i myslec czy ladnie zagraja w aucie czy tez nie.
jesli chodzi o tylne glosniki to w radiu masz cos takiego jak fader i mozesz je sobie sciszyc, glosniki na tyle sa dla pasazerow i ty siedzac z przodu nie powinienes ich wogole slyszec.
jesli zas chodzi o bas to jaka masz skrzynie? czy zrobiona optymalnie pod glosnik?

perver
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2006, 16:04   

wszystko mam robione w dobrym zakladzie..... skrzynia robiona na zamowienie pod glosnik. Wiem co to jest fader:) Az takim amatorem nie jestem....

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2006, 16:59   

perver napisał/a:
Wiem co to jest fader:) Az takim amatorem nie jestem....

:) nie watpie, sugerowalem tylko ze nie trzeba odlaczac glosnikow, wystarczy je wyciszyc.

Odpowiedz do tematu