[CK1A 1.3] Głośna praca silnika .... |
Autor |
Wiadomość |
gogh [Usunięty]
|
Wysłany: 12-11-2007, 01:37 [CK1A 1.3] Głośna praca silnika ....
|
|
|
Witam.
Mam lancerka 1.3 - do tej pory bajka , ale ostatnio na zimnym silniku chodzi dosłownie jak traktor. Z parkingu ruszyć nie mogę, zupełnie brak mocy . Na ciepłym jest lepiej chodzi ciszej ale wyprzedzać to ja moge tylko malucha i to z problemami . Kontaktowałem się z "guru" KRZYŻAKIEM, opinia zawory ( też to podejrzewałem ) ,pojechałem więc do mechanika . Pytam się czy do regulacji zaworów potrzebna nowa uszczelak (gość nawet silnika nie widział, ani słyszał ) , mówi warto mieć w domu zapasową uszczelkę , ale zawory mają największe luzy na goącym silniku a skoro jest ok. to możemy porobić inne regulacje. Podobno to najlepszy mechanik od japońców w okolicy (załamka). Panowie może ktoś miał podobne objawy ? Albo zna jakiegoś fachola w okolicach Białegostoku , bo ten mój to ja czuje że mi połowe silnika wymieni ( i jeszcze zapas części na 15 lat w chacie będe miał ). Co do tej uszczelki pod pokrywę zaworów znalazłem jakąś za 18zł (JC).
Nadaje to się czy mnie bardzo ? A jeśli nie dajcie linka do jakiegoś sklepu . Dzięki i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21949 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 12-11-2007, 09:19
|
|
|
gogh napisał/a: | ale zawory mają największe luzy na goącym silniku a skoro jest ok. to możemy porobić inne regulacje. Podobno to najlepszy mechanik od japońców w okolicy (załamka). | O co tu chodzi? Bo ja nic z tego nie rozumiem. gogh napisał/a: | Co do tej uszczelki pod pokrywę zaworów znalazłem jakąś za 18zł (JC). | Lepiej zostaw tą uszczelkę, którą masz. Nawet jeśli cieknie, bo ta z JC będzie "puszczała" od początku, więc szkoda kasy. Skontaktuj się z użytkownikiem tego forum o nicku japaneze i kup dobrej firmy uszczelkę. |
|
|
|
 |
gogh [Usunięty]
|
Wysłany: 13-11-2007, 17:54
|
|
|
Regulacje luzu mam umówioną na następny tydzień. Japaneze nie odpowiada. W serwisie nawet tej uszczelki nie mają (ale mogą zamówić ) . Jak ktoś chce wiedzieć cena za regulacje luzu 120 zł.
Przy okazji zapytałem się o ten przegląd za 50 zł i też mi odpowiedzieli że mieli, ale już nie ma, może będzie - parodia dosłownie |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 13-11-2007, 20:43
|
|
|
gogh napisał/a: | Jak ktoś chce wiedzieć cena za regulacje luzu 120 zł. | Co najmniej 60 zł za dużo. To cena z ASO? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 13-11-2007, 20:49
|
|
|
gogh napisał/a: | Japaneze nie odpowiada. |
Do Japaneze (Marek) się DZWONI a nie przez pw/mail/gadaczka/itp.
gogh napisał/a: | Przy okazji zapytałem się o ten przegląd za 50 zł i też mi odpowiedzieli że mieli, ale już nie ma, może będzie - parodia dosłownie |
Może jeszcze nie wiedzą że już się zaczęła taka akcja jak przed wakacjami - uświadom ich więc |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
gogh [Usunięty]
|
Wysłany: 14-11-2007, 00:28
|
|
|
Nie wiedziałem że się dzwoni. Więc zadzwonie chyba. A ile taka uszczelka kosztuje wogóle, bo w serwisie mi nie powiedzieli, gdyż nie mają . A ta cena za regulację to dokładnie 122 zł (bardzo uprzejmy Pan odebrał ) w Grafix B-stok. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 14-11-2007, 08:19
|
|
|
gogh napisał/a: | A ile taka uszczelka kosztuje wogóle | 35-40 zł dobrej jakości np. Elring. gogh napisał/a: | A ta cena za regulację w Grafix B-stok. | No tak. |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-11-2007, 12:18
|
|
|
gogh cena którą podałeś jest abrdzo wysoka jak za ustawienie- no chyba że w ASO
Ja płaciłem za ustawienie 40zł
Uszczelka pod przykrywę z Intercars Elringa(bardzo dobrze sie sprawdza) ok 40zł |
|
|
|
 |
gogh [Usunięty]
|
Wysłany: 14-11-2007, 19:01
|
|
|
Ja to mam chyba jakiś zły tydzień. Akurat nie ma tego Elringa w tym sklepie .
Jest tylko jakaś Herberth+ coś tam .
No nic poszukam jeszcze |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-11-2007, 20:42
|
|
|
Nie wiem gdzie jest na mapie miejscowość XXX ale w intercars znajdziesz |
|
|
|
 |
gogh [Usunięty]
|
Wysłany: 14-11-2007, 23:24
|
|
|
XXX to bardzo malownicza miejscowość koło Łomży .
Właśnie wchodziłem na stronkę Intercars i stan uszczelek 0
Ale pomału - wygram z tą uszczelką |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-11-2007, 14:32
|
|
|
Bo jej nie maja zazwyczaj na sklepie-zadzwoń i zamów- 1 dzień sie czeka |
|
|
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-11-2007, 18:12
|
|
|
Zadzwoń do japaneze i zamów, ja czekałem na sprzęgło 3 dni, a jak nie ma u niego to dzwoń do najbliższego ASO, jakiś czas temu kupiłem ori gumki w cenie jc! |
|
|
|
 |
gogh [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 12:57
|
|
|
Zawory ustawione - czas- 27 godzin czekałem na auto . W sklepie 2 razy zamówili złą uszczelke bo myśleli że będzie pasować, ale d... i tak autko przestało na dwórku bez pokrywy. Dziś odebrałem, i lipa. Żadnej różnicy w zachowaniu silnika, ale okazało się że kolektor wydechowy jest pęknięty i dlatego samochód na zimnym silniku jest tak głośny ,a ja stałem się uboższy o 100 zł.
Pozatym jak mulił tak muli, zero powera. (jak ktoś by miał na zbyciu kolektor do 4g13 1998r to proszę o maila). Zastanawiam się czy to przez te pęknięcie lambda nie wariuje i stąd problem , w grę wchodzi jeszcze zapchany KAT, ale nie wiem jak sprawdzić . Mechanik przegazował i jak schodzi już z obrotów to lekko strzela , kazał załatwić kolektor, 2 uszczelki i filtr paliwa a potem wrócić. Dam rade sam zmienić ten kolektor , czy to skomlikowane zajęcie? Dla pewności zatankowałem na innej stacji , ale wątpie żeby coś nie tak z paliwem . Ma ktoś jakiś pomysł co to ?
[ Dodano: 22-11-2007, 10:28 ]
Panowie dajcie proszę jakieś namiary gdzie mozna by dostać ten kolektor wydechowy.
Znalazłem jeden ale coś nie tak. Kształtem się zgadza ale te szczegóły są po innej stronie niz u mnie. Ja wogóle mam rozrząd z lewej czy to tak ma być ? |
|
|
|
 |
darkanian
Mitsumaniak Darson

Auto: Lancer CK1A GLX '96
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 174 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 26-11-2007, 17:31
|
|
|
Z wymianą kolektora nie powinieneś mieć więszych problemów. Problemem może być natomist dostanie takiego kolektora. Ja miałem także peknięty kolektor ale zespawałem sobie fachowo elektordami do żeliwa w pracy Wymieniłem jescze uszelkę i od razu nastała cisza... Problem przy odkręcaniu może być jedynie taki, że śruby będa zapieczone. Załtw sobie pożadny klucz nasadowy i długie ramie (rure). Nnajlepiej jest odkrecać włażąc pod samochód (czyli na kanale).
Tyle moge pomóc co do kolektora. Co do mulenia silnika to u mnie takich objawów nie zaobserwowałem.
A z pękniętym kolerktorem to powienien być silniejszy bo go wydech nie dusi |
_________________ Mój UŁAN.
 |
|
|
|
 |
|