[EA2A 2.0] Co ma oznaczać "outside 0" w klimatroni |
Autor |
Wiadomość |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 16-11-2007, 14:18
|
|
|
Dzięki Moominek, właśnie mi o to chodziło. Kurczę, każdego słowa się czepiają . Zresztą patrząc na wykres, właśnie w temp. +4 stopnie jest załamanie krzywych stanów: lotnego, ciekłego i stałego.
Rzeczywiście, kryształki lodu się wytrącają w wodzie już w zakresie 0 - 4 stopnie i pewnie dlatego pikawka jest ustawiona od +3 stopni. A czemu twoja działa dopiero przy 0, to nie wiem . |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 16-11-2007, 14:20
|
|
|
tommyc1 napisał/a: | dzizaz, ludzie, woda paruje w 100C-zmienia stan skupienia na gazowy:D gotujesz wode w 4C? brawo-to przy jakim cisnieniu? bo to rzeczywiscie mozliwe ale w warunkach bardzo malego cisnienia:) he he, ale mnie rozbawiliscie dzis na tym forum:) |
Wyczerpującą odpowiedź udzielili Ci krzysio1972, iMoominek,
a tak jeszcze przypomnę Ci Twoje słowa ...
tommyc1 napisał/a: | o tym ucza w podstawowce:) |
|

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
tommyc1
Mitsumaniak
Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
|
Wysłany: 16-11-2007, 14:45
|
|
|
mylisz pojemnosc z gestoscia...ale nie chce mi sie juz tlumaczyc:)
radze zajrzec do dobrej ksiazki z fizyki a nie w watpliwych stronkach netowych szukac...
woda ma najwieksza GĘSTOŚĆ w 4C
przy 0 , gdy zamarza ZWIEKSZA OBJETOSC-zmniejszajac tez gestosc, powyzej 4C zwieksza objetosc
a zmienia stan skupienia wlasnie w czasie wrzenia-natomiast parowanie z powierzchni ma nawet w stanie stalym (lod tez paruje)
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 16-11-2007, 15:31
|
|
|
tommyc1 napisał/a: | mylisz pojemnosc z gestoscia...ale nie chce mi sie juz tlumaczyc:) |
mylisz pojęcie pojemności z objętością gęstość jest pochodną objętości, proponuję zajrzeć tu: [URL=http://pl.wikipedia.org/wiki/Gęstość]WIKI[/URL]
tommyc1 napisał/a: | woda ma najwieksza GĘSTOŚĆ w 4C |
a na stronie, którą poddajesz w wątpliwość masz wyjaśnienie tego zjawiska |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 16-11-2007, 15:40
|
|
|
tommyc1 napisał/a: | a zmienia stan skupienia wlasnie w czasie wrzenia-natomiast parowanie z powierzchni ma nawet w stanie stalym (lod tez paruje) |
teraz to mnie już rozbawiłeś ... Roch ..weź te całe dywagacje o wodzie wywal do śmieci
tommyc1, tak abyś za bardzo nie wierzył w ciemno swoim (zapewne najlepszym) książkom, to ... wlej pół szklanki wody, połóż ją obok ciepłego grzejnika i zobacz co się z nią stanie za tydzień
... i nie odpisuj mi proszę teraz, tylko odpisz mi za tydzień ...jeśli nie zmieni swojego stanu skupienia (czyli nie wyparuje) to wstawię sobie ostrzeżenie za wypisywanie herezji
tak jeszcze własnymi słowami ... temperatura wrzenia jest to maksymalna temperatura jaką uzyskuje ciecz ... i w jakiej najszybciej następuje (parowanie) zmiana stanu skupienia z cieczy w gaz ...np: nie uzyskasz 200st w wodzie
Parowanie, czyli zmiana w stan gazowy, następuje zawsze ze stanu ciekłego a nie ze stałego ... jak dobrze pamiętam, to chyba tylko jakieś dwa/trzy metale stanowią wyjątek |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
krzysio1972
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
Pomógł: 11 razy Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 469 Skąd: Józefów
|
Wysłany: 16-11-2007, 15:43
|
|
|
tommyc1 napisał/a: |
woda ma najwieksza GĘSTOŚĆ w 4C |
Nikt tego nie neguje.
Cytat: | przy 0 , gdy zamarza ZWIEKSZA OBJETOSC-zmniejszajac tez gestosc, powyzej 4C zwieksza objetosc |
Juz od 4 w dol zwieksza objetosc, to wlasnie nazywa sie anomalna rozrzerzalnoscia wody
tommyc1 napisał/a: | ZWIEKSZA OBJETOSC-zmniejszajac tez gestosc |
nie jest to jednoznaczne?
[ Dodano: 16-11-2007, 15:49 ]
akbi napisał/a: | Parowanie, czyli zmiana w stan gazowy, następuje zawsze ze stanu ciekłego a nie ze stałego ... jak dobrze pamiętam, to chyba tylko jakieś dwa/trzy metale stanowią wyjątek |
parowanie - to przejscie ciecz->gaz
sublimacja - to cialo stale->gaz |
_________________ Krzysio
Carisma 1.6 GL '96
Galant 2.5 V6 '97 |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
|
|
|
 |
tommyc1
Mitsumaniak
Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
|
Wysłany: 16-11-2007, 18:37
|
|
|
no toż właśnie o tym napisałem:)
objętość jest związana z gęstością ale "pojemność" już nie:)
wiem dlaczego woda ma największą gęstość w 4C, zdziwiło mnie tylko to, że ktoś napisał o tym, że woda zaczyna pzmieniać swój stan skupienia w 4C, bo to absurd
ewaporacja z powierzchni lodu rzeczywiści jest sublimacją:)
[ Dodano: 16-11-2007, 18:41 ]
tak jeszcze własnymi słowami ... temperatura wrzenia jest to maksymalna temperatura jaką uzyskuje ciecz ... i w jakiej najszybciej następuje (parowanie) zmiana stanu skupienia z cieczy w gaz ...np: nie uzyskasz 200st w wodzie
uzyskam: przy bardzo dużym cisnieniu-tak sie składa, ze mam z tym stycznosc w mojej pracy...z reszta sie zgadzam:) troche niejasno w pewnych punktach sie wyrazilem, a to wynik tego, ze w pracy bylem i nie moglem sie skupic, bo ciagle mi ktos tu glowe zawraca
ja codziennie mam okazje ogladac wode w temp do 123C i jakos nie zamienia sie w gaz;) bo nadcisnienie na to nie pozwala
dobra, koncze juz bo to w sumie forum samochodowe a nie fizykow-amatorow na poziomie podstawowki |
|
|
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 17-11-2007, 01:53
|
|
|
ok dziewuchy spokojnie co to za nagonka , jestem pewny ze TEN ktory popelnil blad juz nie bedzie podpuszczal TYCH, ktorzy maja racje ale daja sie podpuszczac. o co tu wlasnie chodzilo a tak stary firmware klimatronika mogl tak miec. pozniej sie okazalo ze sie zapomnialo no i stad te 3 stopnie, znaczy mniej niz 4 bo to calkowita z zaokragleniem do dolu.
to bylem ja, chemik deviator na poziomie przedszkola, i gitara. wiecej nie pisze. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 17-11-2007, 07:28
|
|
|
Podsumowując: komp w aucie lub klima piszczy i mryga w temperaturze conajwyżej 3'C ostrzegając o możliwym zlodzeniu nawierzchni które to także może wystąpić w temperaturze ciut powyżej zera. I basta. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
mandro33
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16V EA2A
|
Wysłany: 17-11-2007, 17:03
|
|
|
Zamknijmy ten temat-marcino,saphire i inni wszystko wytłumaczyli :POZDROWIENIA!!! |
_________________ DARIO |
|
|
|
 |
|