|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
DRukarka Encad Croma 24 - coś nie działa |
Autor |
Wiadomość |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10729 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 20-11-2007, 18:48 DRukarka Encad Croma 24 - coś nie działa
|
|
|
Witam
Posiadam w domu taka drukarkę wielkoformatowa chyba to A1. Ponieważ był spalony zasilacz wiec nie działała. Zasilacz został naprawiony, zainstalowany - trochę to trwało, i.... drukarka po podpięciu do sieci jest od razu w trybie załączonym, włancza sie na chwilę wentylator rusza pojemnik z kartidzami ale jak dojdzie do pozycji parkingowej to wszytko sie wyłancza i sygnalizuje bład. Nie da sie jej wyłaczyć. Czy coś jest nadal z elektronika czy moze to brak softu na komputerze lub wykasowan pamięć EPROM drukarki?
Dodatkowo miałem problem ze sterownikami, ale ściągnąłem wszytko ze strony Encada i zainstalowałem. Ale mam nadal brak połączenia sie drukarki z komputerem.
Pytanie o ustawienia, bo na komuterze byłą/jest zainstalowana drukarka HP 710C i działa na LPT, teraz nowy ploter Encad ma mieć połaczenie jakiego typu skoro mam taki komunikat
Note: PC-compatible computers use a parallel cable which supports
bidirectional communication and complies with IEEE-1284. Macintosh
computers use an ImageWriter cable
czy coś mam zmienic w ustawieniach portu drukarki na płycie głownej?
Czy ta drukarka działa na standardowym kablu LPT skoro ma napisane ze ma to być kabel: If you are using a serial cable, check that it is ENCAD PN 203977 oraz tekst Be sure the parallel cable IEEE Std. 1284 compatible.
co to dokładnie znaczy?
To chyba tyle, jezeli kto miał do czynienia z ty amerykańskim produktem i moze pomoc będę wdzięczny.
PS. Posiadam manuale jak by to miało pomoc... |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24334 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 20-11-2007, 19:24
|
|
|
a kabel masz dwukierunkowy? bidirectional, to kable wprowadzone pozniej niz te zwykle i moze masz jeszcze stary kabel
dodatkowo w biosie tez sie zmienia typ lpt na bidirectional |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 21-11-2007, 08:51
|
|
|
Nie znam co prawda tego modelu drukarki, ale drukowałem i sprawdzałem wiele innych, w tym wielkoformatowe i każda z tych drukarek (może z wyjątkiem jakiś tych najtańszych na format A4) miały możliwości wydruków stron testowych, stron konfiguracyjnych itp.
Tak więc sądzę Marcino, że jeśli drukarka wywala Ci jakiś błąd na starcie to problem leży po stronie tej drukarki a nie po stronie łącza z kompem.
Oczywiście ... Twój kolejny problem, czyli podłączenie drukarki do komputera może się wiązać z tym iż drukarka nie ustawia się w tryb gotowości.
Z tego co opisujesz Marcino napisał/a: | był spalony zasilacz | to przypuszczam, że jeszcze jakieś uszkodzenia mogą być na płycie elektronicznej drukarki i stąd ten błąd ... ale to pesymistyczna wizja ... może być też tak, że jest uszkodzony tylko jakiś czujnik, albo inna pierdółka. |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
|
|