Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z TCL
Autor Wiadomość
Pablost
[Usunięty]

Wysłany: 21-11-2007, 17:38   Problem z TCL

Witam
Jak widać za oknami nastała zima wiec czas zadbać o kontrole trakcji. Sprawa wygląda następująco: miga u mnie kontrolka TCL off i koła kręcą w miejscu przy ruszaniu.
Od czego można zacząć żeby ustalić przyczynę?

Pozdrawiam Paweł :)

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 21-11-2007, 17:53   

Pablost napisał/a:
miga u mnie kontrolka TCL off i koła kręcą w miejscu przy ruszaniu.
Od czego można zacząć żeby ustalić przyczynę?

moze od takiej prozaicznej czynnosci jak wlaczenie kontroli trakcji? chyba ze sigma automatycznie wylacza asr jesli padnie jakis czujnik i do tego jeszcze informuje kierowce.
byc moze nie wiem.

Pablost
[Usunięty]

Wysłany: 21-11-2007, 18:13   

Kontrola trakcji jest raczej włączona ponieważ jest tylko przełącznik do jej wyłączania, i nie jest wcisnięty.
Chyba że ja o czymś nie wiem :)

Pozdro

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 22-11-2007, 19:36   

Pablost - może to Ci pomoże:
http://www.mitsubishi-gra...4&highlight=tcl
Renata
EA5W

Pablost
[Usunięty]

Wysłany: 25-11-2007, 23:30   

Ok dzieki za wasze odpowiedzi ale niestety jeszcze nie usunąłem problemu chyba to bedzie jeszcze cos innego. Ktoś moze powiedziec czy po odłączeniu kompa od TCL mozna jezdzic samochodem? Gdzies przeczytałem ze to mogą byc kondensatory w kompie od TCL ale ja cały czas uzywam miska wiec brak mozliwosci jazdy po odłączeniu bedzie sporym problemem :)

pozdro Paweł

Chi-Man
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2007, 16:15   

Witam,

zajrzyj TU i jeśli zamieszczone tam wskazówki nie pomogą, jak najszybciej wymontuj i dokładnie obejżyj elektronikę komputera TCL. Komputer znajdziesz na bocznej ścianie bagażnika po stronie kierowcy (oczywiscie pod tapicerką). To ten w kolorze szarym, skręcony do kupy z komputerem ABS -u (ten w ładnej świecącej skorupce). Profilaktycznie wymień wszystkie kondensatory elektrolityczne, powinno to rozwiązać problem. Chyba, że okarze się iż nadpalony lub spuchnięty jest któryś z procesorów - w takim przypadku od razu poszukaj innego komputera.

Pozdrawiam.

ps: po raz kolejny postuluję o korzystanie z opcji "szukaj"...

Pablost
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2007, 16:06   

Cześć

Sprawa rozwiązana!!!
Problemem były styki od komputera TCL. Po przeczyszczeniu i spryskaniu preparatem ISOL wszystko jest super. Ech brakowało mi tej zielonej kontrolki :badgrin:

Wszustkim serdecznie dziękuje

Pozdrawiam Paweł

Chi-Man
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2007, 05:58   

Witam,

to świetnie że działa ale skoro już byłeś przy kompie TCL nie zaszkodziło zajrzeć i upewnić się czy w środku wszystko gra. Te komputery padają jak muchy (dosłownie) a liczba sprawnych używek maleje w zastraszającym tempie...ot tak moja sugestia ale zrobisz z nią co chcesz. ;)

Pozdrawiam.

Pablost
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2007, 19:50   

Witam

Kompa otworzyłem i nie widziałem jakiś niepokojących zmian jak na mój rozum (nie jestem elektronikiem :) ), tzn. nie było nic powylewane, zaśniedziałe, wilgotne ani napęczniałe wiec myślę ze powinno być oki. Zobaczymy tylko jak długo podziała.

Pozdrawiam Paweł

Umberto
[Usunięty]

Wysłany: 03-12-2007, 19:49   

A ja mam jeszcze pytanie (pewnie banalne, ale jestem zielony w sprawie tcl) - jak działa poniższy przycisk tcl poniżej kierownicy:
[img][/img]

syski
[Usunięty]

Wysłany: 03-12-2007, 20:20   

Witam!
Podczas jazdy możesz sobie wyłączyć prowadzenie trakcji co uwidoczni Ci kontrolka pod licznikiem paląc się na pomarańcz nad napisem "TCL OFF"
Natomiast jeśli prowadzenie trakcji działa prawidłowo i jest włączone to nie pali się żadna kontrolka pod licznikiem, może natomiast zapalić się zielona kontrolka w momencie szybkiego ruszania na śliskiej nawierzchni jak koła stracą przyczepność wtedy przez chwilę spadną obroty silnika i nie będziesz miał wpływu na reagowanie pedałem gazu do momentu złapania przyczepności przez koła. Natomiast jak wyłączysz wspomnianym przyciskiem TCL to mimo utraty przyczepności sam musisz zdjąć nogę z gazu i ruszyć wolniej.Tak to pokrótce działa.

Pozdrawiam :wink:

Umberto
[Usunięty]

Wysłany: 03-12-2007, 21:11   

Dzięki za instrukcje!
Hehe - no to u mnie tcl pewnie nie funkuje, bo nie zmienia się nic po przełaczaniu tego przycisku :(

Odpowiedz do tematu