Przesunięty przez: zbyszekm2 08-05-2008, 20:34 |
Opony M&S czy M&S ? |
Autor |
Wiadomość |
ERJOT [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 11:53 Opony M&S czy M&S ?
|
|
|
Witam,
właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Pajero Sport i od razu mam pytanie:
Samochód tradycyjnie jest wyposażony w opony M&S, ale bieżnik ma charakter "letni". Mam możliwość zakupu opon o bardziej "zimowej" charakterystyce (kostka i dużo lameli) ale również oznaczonych M&S.
Czy charakterystyka bieżnika przy oznaczeniu M&S ma znaczenie i jest sens przekładać "letnie" na "zimowe"?
Czy dać sobie spokój i szukać typowo zimowych opon?
Mieszkam i pracuję w Karkonoszach i często potrzebuję dojechać w miejsca gdzie zalega śnieg.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-11-2007, 12:22
|
|
|
Witaj, moze wiecej szczegolow, jaki producent itp. To sa Sava'y czy Cooper'y? Co to znaczy tradycyjnie wyposazony? Nie znam tych opon i nie umiem jednoznacznie odpowiedziec. Jesli masz kase kup nowe opony zimowe do samochodu terenowego. Na letnich nie smigaj. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
Adam SDI [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 12:30
|
|
|
ERJOT napisał/a: | Mieszkam i pracuję w Karkonoszach i często potrzebuję dojechać w miejsca gdzie zalega śnieg. |
Myślę , że odpowiedź jest tylko jedna : kup Kolego nowe opony zimowe 4 X 4.
Ich brak to tylko "pozorna" oszczędność... |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 13:49
|
|
|
opony mud & snow sa dobre ale w klimacie typu GB gdzie snieg i mroz jest anomalia pogodowa.
sam kupilem w stanach opony M&S z bieznikiem europejskiego uniroyala rainsport'a czyli te opony sa typowo deszczowe ale napewno nie zimowe. |
|
|
|
 |
ERJOT [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 13:54
|
|
|
Obecnie założone są Coopery, moim zdaniem, tak jak pisałem - bieżnik "letni" ale oznaczone są M&S. Do kupienia są nowe Sava też M&S ale o zupełnie innej charakterystyce bieżnika. Dużo kostki i lameli.
Czy wszystkie opony oznaczone M&S traktować jako "letnie" i do jazdy na śniegu szukać typowo zimowych, czy może jednak taki M&S z bieżnikiem "zimowym" poradzi sobie w śniegu? |
|
|
|
 |
kongi [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 13:59
|
|
|
ERJOT napisał/a: | Obecnie założone są Coopery, moim zdaniem, tak jak pisałem - bieżnik "letni" ale oznaczone są M&S. Do kupienia są nowe Sava też M&S ale o zupełnie innej charakterystyce bieżnika. Dużo kostki i lameli.
Czy wszystkie opony oznaczone M&S traktować jako "letnie" i do jazdy na śniegu szukać typowo zimowych, czy może jednak taki M&S z bieżnikiem "zimowym" poradzi sobie w śniegu? |
może podaj dokładnie które coopery, bo jest ich troche rodzajów |
|
|
|
 |
ERJOT [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 14:05
|
|
|
DISCOVERER |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 21-11-2007, 14:48
|
|
|
Jesli masz do kupieni Cooper DISCOVERER MS to staniesz sie posiadaczem bardzo dobrej opony na zime. Na forum kilku posiadaczy chwalilo te gumy. Moge tylko opierajac sie na wizualnej ocenie i opiniach innych powiedziec (napisac), ze ta opona z pewnoscia sobie poradzi. |
 |
|
|
|
 |
ERJOT [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 14:57
|
|
|
Dzięki za pomoc.
Po sezonie zimowym opiszę wrażenia.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 21-11-2007, 15:10
|
|
|
Pamietaj tylko, ze cudow nie ma i najlepsze opony nie dadza gwarancji a tylko zwieksza szanse. |
 |
|
|
|
 |
kongi [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 15:17
|
|
|
Gene napisał/a: | Jesli masz do kupieni Cooper DISCOVERER MS to staniesz sie posiadaczem bardzo dobrej opony na zime. Na forum kilku posiadaczy chwalilo te gumy. Moge tylko opierajac sie na wizualnej ocenie i opiniach innych powiedziec (napisac), ze ta opona z pewnoscia sobie poradzi. |
Tak z innej beczki - nie wydaje mi sie Gene ze Ty na lato swojego w Wranglery AT/R
ubierasz ? (na fotach fajnie to wygladało)
Probowałeś na nich w zimie pojezdzic ? |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 21-11-2007, 15:49
|
|
|
nie,
wczoraj gdyby nie SJ6 moglo byc cieplo. Wracalem sobie z roboty kolo 20, 50-60 po czarnym w Warszawie. Mgla i -2 na zewnatrz. Nagle kobita mi wlazla przed maske. Bylem w szoku, ze to zrobila. Nie wiem o czy myslal. Na ulicy slizgawka a ja mam awaryjnie hamowac. ABS troche warknal ale auto stanelo jak wryte. Dobrze, ze nikt za mna nie jechal bo juz mialbym tyl do robienia. Kobita po tym jak stanalem deba przeszla dalej nawet nie patrzac w moja strone. Lekko sie spiolem i dziekowalem w duchu, ze nie jestem na AT/R-ach. To tak a propos probowania GY. Pewnie w kopnym sniegu sobie poradza ale na czarnym to juz walka z zywiolem. |
 |
|
|
|
 |
kongi [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 19:40
|
|
|
Gene napisał/a: | nie,
wczoraj gdyby nie SJ6 moglo byc cieplo. Wracalem sobie z roboty koło 20, 50-60 po czarnym w Warszawie. Mgla i -2 na zewnatrz. Nagle kobita mi wlazla przed maske. Bylem w szoku, ze to zrobila. Nie wiem o czy myslal. Na ulicy slizgawka a ja mam awaryjnie hamowac. ABS troche warknal ale auto stanelo jak wryte. Dobrze, ze nikt za mna nie jechal bo juz mialbym tyl do robienia. Kobita po tym jak stanalem deba przeszla dalej nawet nie patrzac w moja strone. Lekko sie spiolem i dziekowalem w duchu, ze nie jestem na AT/R-ach. To tak a propos probowania GY. Pewnie w kopnym sniegu sobie poradza ale na czarnym to juz walka z zywiolem. |
no to sie dowiedziałem...
ze na SJ jezdzisz to pisaleś, a czy masz na lato te ATki (czy mi sie zdaje) i czy na nich probowales to dalej nie wiem - ale pewno nie
Nie byłbym właśnie tak znowu pewien tego ze teraz na czarnym to walka z żywiołem
Co prawda zadna mi tak nie wylazła, ale -2/-5 to mam od tygodnia regularnie i staja "dęba" na czarnym
Tzn żeby nie było - nikogo nie zachęcam
Z ostatnich obserwacji mi wynika że zimówka robi w temp 0 w blocku lekkim+snieg tak samo jak ATek (a na pewno bardzo podobnie) |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 22-11-2007, 07:36
|
|
|
kongi napisał/a: | Z ostatnich obserwacji mi wynika że zimówka robi w temp 0 w blocku lekkim+snieg tak samo jak ATek (a na pewno bardzo podobnie) |
trudno aby bylo inaczej:
Jest to opona bez kolców demonstrująca silną trakcję i hamowanie na śniegu lub lodzie.
Nowa opona Grandtrek SJ6 przeznaczona jest do jazdy zimą on i off-road. Wzór kierunkowy z 6 szerokimi rowkami dla doskonałego odprowadzania wody i wysokiej ochrony przed aquaplaningiem. Duża liczba lameli i element krzemionkowy zapewniają doskonałą jazdę na mokrej nawierzchni i trakcję na śniegu.
Specjalny element wzmacniający bieżnik z włókna szklanego z mikroskopijnymi kolcami zapewnia dobrą przyczepność na lodzie.
Jej ksztalt i wyglad bardzo przypomina opony typu AT, nawet niektore przewyzsza agresywnoscia. Wiadomo, ze taka opona spisze sie duzo lepiej w terenie niz szosowka.
Jest jedna podstawowa roznica; sklad i budowa. AT stwardnieje a SJ6 zachwa swoje wlasciwosci.
Tak, tak mam na lato GY AT/R i sobie bardzo chwale. Obu kompletow uzywam nieco wiekszych niz standardowe Duelery caloroczne (245/70/16), zima i lato (265/70/16). Auto poszlo w gore o 15 mm. Co do AT to w 4Runnerze sa i auto nie zachowuje sie tak jak na zimowkach. Wczesna wiosna skasowalismy Golfa gosc sie rozmyslil a my wslizgiem w niego... trach i po jablkach. Nie bylo szybko ale toyka jest szykwana na wyprawowke wiec miala czym przywalic. Nawet sie rejestracja nie porysowala. |
 |
|
|
|
 |
|