Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Mario
05-03-2008, 21:23
Proton 418 glxi
Autor Wiadomość
pudel
[Usunięty]

Wysłany: 01-11-2007, 17:08   

No to by pasowało, dlaczego ma zderzak nie od wersji "coupe". Jak ktoś ma namiar na właściciela to proszę o priva. Kumpel jest zainteresowany tym autem i po co to załatwiać przez komis. JACA_1978, jak byś zobaczył to auto, to daj znać, bo mamy tam z Krakowa 540km :lol:

JACA_1978 
Forumowicz

Auto: gal GLXi wagon 2.0 99r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-11-2007, 20:38   proton chojnice

no wiec
bylem widzialem
i wiem czemu cena tak spadla z 8tys w maju na 6,4tys w pazdzierniku
podszedlem i zobaczylem na dzien dobry odpadajacy lakier ze szpachlem z blotnika prawego przedniego i drzwi tez prawdopodobnie pukniety blotnik i drzwi wyklepano , zaszpachlowano i teraz wylazi :( bedzie trzeba lakierowac na co najmniej 3 elementach
druga sprawa to tylnia lampa lewa jest to jakas mutacja lampy proton colt sklejona po srodku
dostac taka oryginalna to jak w totka wygrac:(
silnik myty z pod kapy zaworow leci olejek drobiazg
kazalem se odpalic silnik zwawy niestety nie mialem mozliwosci kopsnac sie nim
co tam jeszcze opony mial chyba zimowe sliki :)
i to jeszcze na felgach od opla ksiazka serwisowa do 90 tys.km 2001rok
a przebieg ma 128tys.km rok 2007 :)
a nie wiadomo jak jezdzi wiec te 6400 + opony + lakier +serwis + szukanie tej ciekawej tylniej lampy nie zamknie sie na pewno w 8tys wiec nie jest to okazja na jaka wyglada
pozdrawiam
jacek
Lancer 1.3 GLX 98r.
Galant 2.0 GLXi wagon 99r.
Premacy 2.0 citd 101 KM 03r.
Bydgoszcz
marcin [']
[edit]

pudel
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2007, 19:47   

No Chłopie, wielkie dzięki, zaraz zadzwonie do kumpla i mu powiem jak sprawa wygląda, musimy sie zastanowić czy jechać. Pasowało by coś z cent urwać. Kumplowi zależy bardziej na zdrowej mechanice niż na wyglądzie. Ma w garażu ładne alu z oponami z Colta GTI więc problem felg na razie odpada. Interesuje mnie czy po odpaleniu silnika, słychać było stukające popychaczę? Bo to w końcu częsta przypadłość 4G93DOHC jak ktoś zwleka z wymianami oleju.

mirc23 
Mitsumaniak

Auto: brak
Wysłany: 26-11-2007, 19:39   

Mam mały problem z tynią półką w czasie jazdy na wiekszych wybojach potrafi ona wypadać, nie trzymają te sprężyny czy jak to nazwac przy siedzeniach, może macie jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić ??

zgooras
[Usunięty]

Wysłany: 05-12-2007, 14:17   

Witam klubowiczow.
Odswiezam temat, poniewaz kupilem tego protona.

Auto na pierwszy rzut oka jest dziwne i niespotykane. Dwudrzwiowe klasyczne coupe. Jak dotad nie spotkalem takiego na ulicy. Po zakupie postanowilem go wychuchac. Wymienilem amortyzatory przod / 250pln/sztuka /, paski, rozrzad, plyny, wycieraczki, etc. Przerejestrowalem na siebie i zrobilem w nim kompleksowo zbieznosc. Na kazdym z tych etapow byly male problemy, bo praktycznie nikt nie zna tego modelu. W sklepie czesci kupowalem do Colta GTI CAO /nota bene to moj poprzedni samochod/. Elementy zawieszenia, silnika i wszystkie eksplotatacyjne pasuja z Colta GTI. W urzedzie komunikacyjnym mlodzi urzednicy rowniez nie wiedzieli ktory to model. Jedyne co to skojarzyli ze Proton ma cos wspolnego z Mitsu. Pani w urzedzie skarbowym uznala cene zakupu za zanizona. Za auto zaplacilem 6000pln. W tabelach ceny wahaja sie od 12 do 17 tysiecy z tego rocznika, z tym ze nie ma tam wersji LRS a wiec coupe. Kobieta byla tak poza tematem, ze nie byla w stanie odpowiedziec nawet na ktorym kontynencie produkuje sie Protona. Kolejna przygoda spotkala mnie podczas ustawiania zbieznosci. Dopiero trzeci warsztat w krakowie po 20 minutowej namowie zdecydowal sie na ustawienie geometrii. Generalnie warsztaty nie posiadaja specyfikacji geometrii do tych aut. Owszem Protony sie znajda ale nie LRS. Zawieszenie ustawione zostalo pod moje dyktando, opierajac sie na danych z geometrii z Colta i Lancera III generacji. Efekt osiagniety, auto prowadzi sie jak nalezy.
Wrazenia z jazdy. Proton zachowuje sie niemal identycznie jak moj poprzedni Colt. Prowadzi sie bardzo podobnie, hamuje tak samo, wydaje mi sie, ze ma mniejszy promien skretu, przyspieszenie minimalnie slabsze, podejrzewam, ze na poziomie 8,0 do setki. Prawdopodobnie jest to za sprawa dluzszej przekladni glownej. Auto ma nizsze obroty na poszczegolnych biegach. V-max osiagniety to 225km/h, jeszcze minimalnie sie rozpedzal. Setka na II biegu jest przy obrotach rzedu 7600, w colcie bylo to 8000-8100.
Srodek auta bardzo sie producentowi udal. Tapicerka Recaro z kubelkowymi rewelacyjnymi fotelami. Sa bardzo wygodne, po trasie Chojnice-Krakow nie czulem zadnego zmeczenia. Caly osprzet w kabinie jest identyczny jak w Colcie, z malymi zmianami. Wlaczniki awaryjnych, przeciwmgielnych swiatel sa przeniesione w okolice zegarow, deska rozdzielcza jest w kolorze zolto-pomaranczowym, predkosciomierz wyskalowany do 260kmh, obrotomierz tak jak w colcie gti do 9000rpm.
Roznicie jakie znalazlem w stosunku do CA5A to:
- poprawiona klimatyzacja: kompresor wlacza sie na tyle delikatnie ze nie w ogole tego nie czuc
- duzo bardziej wydajne ogrzewanie
- mniejsze obroty na poszczegolnych biegach
- brak tylnej wycieraczki
- brak podgrzewania lusterek
- ladniejsza tapicerka.

Sluze pomoca jak ktos ma jakies pytania w zwiazku z tym sprzetem. Moze jutro uda mi sie zamiescic jakies przyzwoite fotki. Nota bene auto juz jest na sprzedaz. Kupilem cos nowego i Proton jest mi niepotrzebny.

mirc23 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-12-2007, 18:35   

No fajnie wyszykowales samochod i chcesz go sprzedac moze podaj cene jaka cie interesje a moze ktos sie znajdzie.
Ja jak narazie ze swoim protonem jestem na etapie szukania lewego reflektora i migacza, mialem mala przygode no i niestety sa do wymiany, na szczescie nie moje wina, jezeli ktos sie orietuje czy przypadkiem reflektory nie sa takie same jak w colcie CAO to prosze o odpowiedz, kierunki napewno inne wiec szukam

zgooras
[Usunięty]

Wysłany: 06-12-2007, 14:40   

Pro wisi na allegro. Cena: 7900pln. Co do migacza to po weekendzie sie odezwe bo kupilem auto z migaczem w bagazniku i chyba nie bedzie mi potrzebny. Musze tylko sprawdzic czy to prawy czy lewy

JACA_1978 
Forumowicz

Wysłany: 06-12-2007, 19:12   

a wiec mirc reflektory musisz kupic od protka tak samo kierunki (:
ale widzialem takiego colto-protona co przod byl od colta a tyl od protka
pozdrawiam

[ Dodano: 06-12-2007, 20:26 ]
a teraz do zgooras
Pro wisi na allegro. Cena: 7900pln.
a swoja droga przypomnialo mi sie twe ogloszenie z coltem gti
i to stwierdzenie sprzedaje bo mam juz inny
z tym jest tak samo wiec maly handelek :)
powiedz ile w niego wlozyles i dlaczego sie go tak szybko pozbywasz ?
ja go moglem za 5ke miec ale ty byles pierwszy
zebym wiedzial ze tak bedzie
szybciej bym go drapnal
Lancer 1.3 GLX 98r.
Bydgoszcz
marcin [']
[edit]

zgooras
[Usunięty]

Wysłany: 07-12-2007, 10:29   

wiem, ze w takie rzeczy zazwyczaj sie nie wierzy, ale pisze jak bylo i jest.

sprzedajac colta gti planowalem kupic nissana 200sx s14 /jednego juz mam/, bo potrzebuje rwd. Sprzedalem colta bo uwazalem ze przed zima nalezy go sprzedac /wymagal doinwestowania a na zime chcialem miec rwd/. po sprzedazy nie bylo ogloszen o s14 takim jak chcialem, przez zupelny przypadek /wylaczajac juz komputer/ znalazlem Protona. Dwa dni pozniej pojechalem i kupilem, bo: mial dobra cene, byl w niezlym stanie, nie mialem czym jezdzic do pracy. Nota bene operacja zmiany z Colta GTI '92 na Protona LRS '97 nie kosztowala mnie ani zlotowki, dodatkowo dostalem prawie rok ubezpieczenia w prezencie. Nie bylo sie nad czym zastanawiac.
Zakupilem pare dni temu Seata Leona 1.8T 4x4, wiec to wydaje mi sie wystarczajacym wytlumaczeniem dlaczego sprzedaje protona :)

Proton kosztowal mnie 6000pln +
- olej, filtr, wymiana: 180pln
- paski, rozrzad, plyn chlodzacy, swiece, amortyzatory, hamulce: 1550pln
- geometria: 130pln
- wycieraczki: 30pln
- nowe sruby do kol: ~150pln

Zatem ponad 2000pln, co daje ponad 8000pln. Jak widac nie planuje na nim zarobic

JACA_1978 
Forumowicz

Wysłany: 08-12-2007, 22:19   

pierwszy post po zalogowaniu to oferta o sprzedazy
jak bym
byl modem ban kompletny
takich rzeczy sie nie robi rozumiem twoj wklad
ale wg mnie dla cie to interes
tak jakos wyszlo bo o co na 2 miwchy auto kupowac albo cos z nim nie tak tj. coltem to moze z protkiem to samo pozdrawiam
jacek
Lancer 1.3 GLX 98r.
Bydgoszcz
marcin [']
[edit]

mirc23 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-12-2007, 19:16   

JACA_1978, a jednak z reflektorami sie pomyliles, PROTON dzis wyladowal u lakiernika, lampy na 100% sa identyczne jak COLT CAO wiec kupilem obie wiec beda nowe oczka, do zrobienia musialy pojsc maska, zderzak, lewy blotnik, zdecydowalem jednak ze pomaluja jeszcze prawy blotnik atrape chlodnicy i tylni spojler no i oczywiscie caly pojazd do polerki, wiec teraz tylko czekac jak bedzie zrobione ( moze na swieta dadza rade :( )

JACA_1978 
Forumowicz

Wysłany: 11-12-2007, 09:58   

to sie ciesze bo pewnie kosmiczne pieniadze chca za oryginaly
jak juz pisalem jedzi taki cudak proton co caly przod maska blotniki zderzak lampy sa od colta
i tym sie sugerowalem :)
Lancer 1.3 GLX 98r.
Bydgoszcz
marcin [']
[edit]

e-gen 
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Wysłany: 11-12-2007, 14:41   

zgooras myślę że Twoją ofertę ( VertigoGSM @ Allegro ) wzmocniłoby stwierdzenie kto jest producentem silnika/skrzyni - na bloku powinno być wybite w przypadku produkcji Mitsubishi MMC.

mirc23 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-12-2007, 20:10   

JACA_1978, dobrze mowisz z tymi kosmicznymi cenami z rozbitka za oryginal zawolali mi 300, w gryfixie za nowke ponad 800, a ja za obie zaplacilem 307, jedynie kierunek ma mi brat w Szkocji zalatwic o ile bedzie cos taniego

beorn
[Usunięty]

Wysłany: 26-04-2008, 23:56   Proton 418 coupe

Witam.
Stalem sie posiadaczem takiego coupe i szukam opini czy warto go zostawic dla siebie czy radzicie jak najszybciej sprzedawac.
I pare technicznych pytan
1. Czy linka hamulca recznego pasuje od colta ca0 1.8 gti lub lancera w tych latach?
2. Przy odpaleniu na zimnym silniku slysze przez chwile jakies stukanie pod maska.
Co to i czy da sie cos z tym zrobic?
Z gory dzieki za odpowiedzi

Odpowiedz do tematu