Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:19
Outlander 2.0 Invite 136 KM - rady i porady - PILNE !!!
Autor Wiadomość
Borys!
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2006, 23:45   Outlander 2.0 Invite 136 KM - rady i porady - PILNE !!!

Witam
Chce kupic Outlandera 2.0 Invite 136KM (nowy w promocji rocznika 2005). Prosze Was o opinie i porady. Jak u niego ze spalaniem !!!; awaryjnosc itp.

Pozdrawiam
Borys

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2006, 07:16   

A ja zapytam nieco przekornie, czemu akurat outlander? I na czym polega wyprzedaż?

Borys!
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2006, 17:08   

Po 1. Bo mi sie to auto podoba.
Po 2. Wyprzedaz rocznika 2005 - 89.990 (brutto) - uwazam ze cena bardzo korzystna.

Chcialbym wiedzec czy dane ktore podaja odnosnie spalania sa w miare prawdziwe.

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2006, 17:40   

Borys! napisał/a:
Po 1. Bo mi sie to auto podoba.
Po 2. Wyprzedaz rocznika 2005 - 89.990 (brutto) - uwazam ze cena bardzo korzystna.

Chcialbym wiedzec czy dane ktore podaja odnosnie spalania sa w miare prawdziwe.

Wybaczcie niepoprawność polityczną, ale IMHO w tej cenie masz Subaru Forestera, który

1. Ma o niebo lepszy napęd 4x4
2. Mocniejszy silnik (2.0 158 KM - boxer!) + skrzynię z reduktorem + hill holder
3. Większy bagażnik (w outku bagażnik to porażka)

IMHO Outlander ma tylko jedną zaletę nad foresterem - jest ładniejszy.

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-01-2006, 18:42   

Hmm...
No facet ma rację. Forysia na dzień dzisiejszy brak a Outek ma swoje zalety w stosunku do Forysia. Porównie jest podobne jak między Imprezynką a Evoluzione - komu Kaśka komu Maryśka ;)

Spalanie - od 9-14 litrów (zależy od nogi)
Awaryjność - brak danych - nie słyszałem
Cena - rewelka - tylko mało ich jest i trzeba od dealerów zciągać (co jest możliwe;) )
Samochód - IMO - super.
Pozdrawiam i życzę udanej decyzji

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 11-01-2006, 19:26   

Fido__ napisał/a:
Wybaczcie niepoprawność polityczną, ale IMHO w tej cenie masz Subaru Forestera, który

2. Mocniejszy silnik (2.0 158 KM - boxer!) + skrzynię z reduktorem + hill holder

Ad.1. Pamiętam posta gdzie Jackie chwalił Outlandera za przeniesienie napędu właśnie. Szukać? Tylko juz nie wiem na którym to było forum ;)
Ad.2. OK choć nie zawsze mocniejsze to lepsze
Ad.3. Jasne
Ad.IMHO - To zawsze będzie rzecz gustu. Po pierwszym zachłyśnięciu się sylwetką Outlandera i marzeniu o takim pojeździe, cóż, jakby mi przeszło. Foryś chyba bardziej klasyczny, nie "zbrzydnie" tak szybko.

A konkretnie? Ile za takiego Forysia dać trzeba :?:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Wysłany: 11-01-2006, 19:29   

Ok. 24 000euro. Ale....do kwietnia ich nie ma...poszło wszystko.
Pozdrawiam

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2006, 22:00   

JCH napisał/a:
Fido__ napisał/a:

Ad.1. Pamiętam posta gdzie Jackie chwalił Outlandera za przeniesienie napędu właśnie. Szukać? Tylko juz nie wiem na którym to było forum ;)
Ad.2. OK choć nie zawsze mocniejsze to lepsze
Ad.3. Jasne
Ad.IMHO - To zawsze będzie rzecz gustu. Po pierwszym zachłyśnięciu się sylwetką Outlandera i marzeniu o takim pojeździe, cóż, jakby mi przeszło. Foryś chyba bardziej klasyczny, nie "zbrzydnie" tak szybko.

A konkretnie? Ile za takiego Forysia dać trzeba :?:

Ad.Ad.1 Wg mojej wiedzy outlander ma sprzęgło wiskotyczne - przynajmniej tak piszą na Autocentrum - bo mitsubishi milczy, albo źle szukałem. A jak wiadomo to dużo słabsze rozwiązanie niż stosowane w foresterze bo przenosi napęd na drugą oś tylko w wypadku uślizgu kół pierwszej. Ale o to trzeba by zapytać Jacka, bo ma pewnie nieco szersze dane techniczne niż dostępne na stronach MMC.

Ad.Ad.2 Silnik owszem, ale reduktor w aucie tej klasy to coś z czym nie można dyskutować

Ad.Ad.IMHO - nowy forester ma conajmniej dyskusyjną urodę

Autorowi wątku polecam ciekawe (choć chyba jednak nieco stronnicze na korzyść subaru) porównanie na http://auto.gazeta.pl/auto/1,48317,1957969.html

Nie wiem jakie przeliczniki EURO stosuje w tej chwili subaru, ale jeśli coś koło 3,8 PLN/1 EUR to wtedy cena jest bardzo zbliżona i chyba bardzo atrakcyjna.

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Wysłany: 11-01-2006, 22:32   

Nie no generalnie oba samochody mają sprzęgło wiskotyczne;) (Legaś też ;) ) i oba mają stały napęd 4X4 (różnią się procentem przeniesienia na osie) Foryś ma dodatkowo napęd symetryczny(silnik boxer i wzdłużna skrzynia). To o czym piszesz to blokada VCU (również wiskotyczna) i ona "dopina" drugą oś.Różniaca między 4X4 a 2+2 jest jeszcze tak, że mamy do czynienia z 3 a nie 2 dyframi (ale o tym kiedy indziej;) ) Reduktor - no tu faktycznie duży + w stronę Forysa pod warunkiem, że chcemy udać się w nieco trudniejszy niż żwirownia teren. Generalnie oba auta w moim odczuciu są rónoważne- forek jest lepszy w terenie, Otek na drodze zapewnia większy komfort. Tak jak napisałem w poprzednim poście - Komu Kaska komu Maryśka ;)
Pozdrawiam

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 11-01-2006, 22:44   

Tu jest ten post co to Jackie chwalił Outlandera: http://www.mitsubishi-gra...topic.php?t=159 to może kolega sobie poczyta do poduszki ;)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

eMBe
[Usunięty]

Wysłany: 12-01-2006, 14:06   

Co do pojemności bagażników Forysia i Outlandera, to o ile dobrze pamiętam wg VDA Outlander ma 405 litrów a Forester 395, także na papierze jest odwrotnie niż pisze Fido .Co do organoleptycznych właściwości bagażnika, mogę tylko powiedzieć o Outlanderze, bo często go oglądałem - jest płytki jak w Suv'ach, ale zawsze jest to jak kombi - roletę zwijasz i pakujesz po dach.
No i biorąc pod uwagę płyte podłogową - Outlander ma większy rozstaw osi, powinno być więcej miejsca niż w Forysiu z tyłu - dla mnie jest wystarczająco.

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 12-01-2006, 15:45   

W outku ta wysoka podłoga i z drugiej strony niskie w stosunku do niej oparcia foteli sprawiają takie wrażenie. Z kolei forysia oglądałem z kratą, co dla odmiany sprawia wrażenie, że faktycznie można zapakować pod sufit. Więc to zupełnie możliwe, że papierowe objętości są niemal takie same.

Zakładam, że zainteresowany sprawdzi te nasze doniesienia choćby podczas jazdy próbnej obydwoma samochodami. Gdyby jeszcze opisał nam tutaj wrażenia, to w ogóle byłoby super.

TNT 
Mitsumaniak

Auto: Toyota AYGO
Wysłany: 12-01-2006, 15:54   

Oba auta sa ladne i dobre technologicznie. Sentyment Fida do Subaru mocno widoczny wiadomo czemu ;) Outek ma nowoczesniejsza linie ale jak to mawia Hubeeert opinie sa ........
Pomóż komuś Ty, ktoś pomoże Tobie - Mitsumaniaki Assistance

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 12-01-2006, 15:55   

TNT napisał/a:
Oba auta sa ladne i dobre technologicznie. Sentyment Fida do Subaru mocno widoczny wiadomo czemu ;) Outek ma nowoczesniejsza linie ale jak to mawia Hubeeert opinie sa ........

Z tym sentymentem to bym nie przesadzał. Ostatnio się zastanawiałem, czy nie sprzedać w cholerę yariski i kupić z powrotem spacestara. Mam do niego cholerny sentyment. U Jacka w salonie widziałem spejsa w cenie Colta. A przecież przestrzeń nieporównywalna...

Borys!
[Usunięty]

Wysłany: 12-01-2006, 20:06   

Witam

No bylem dzisiaj na jezdzie Outlanderem (Forester mi sie nie podoba wiec nawet nie jechalem go ogladac),
Pierwsze wrazenia:
1. Wizulanie - piekny(Ocena:5);
2. Co do bagaznika to mieliscie racje - nadaje sie tylko na aktowke i laptopa (pomimo 400L) - (ocena:3+).
3. Silnik: 136KM starcza na spokojna i szybka jazde - niejmniej jednak na duze szalenstwa to troche malo (4+) .
4. Nie testowalem w terenie takze nie moge nic powiedziec - nie potrzebuje do jazdy terenowej.
5. Bardzo sztywny :) i bardzo dobrze trzyma sie drogi - jakby pod asfaltem byl magnes (ocena:4+++).
6. Troche ubogi w wersji Invite - brak komputera, halogenow czy podgrzewanych siedzen(ocena:3+).
7. Prawdopodobnie wstapie do Waszego klubu Mitsumaniakow - bardzo duzy upust, mila atmosfera w salonie i faktyczna chec sprzedania auta klientowi (salon w Bydgoszczy).

Pozdrawiam
Borys

Odpowiedz do tematu