|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: zbyszekm2 10-03-2008, 22:34 |
pajero 3,2 rozrząd |
Autor |
Wiadomość |
mariusz 1 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2007, 22:14 pajero 3,2 rozrząd
|
|
|
witam wszystkich ,mam wielki problem , w pajero 3,2 2002r pękł łańcóch rozrządu narobił bigosu w silniku ,uporałem się ze wszystkim mam problem z ustawieniem rozrządu
proszę o jakieś schematy i opisy jak to zrobić
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 02-10-2007, 23:00
|
|
|
Zaglądnij tu-> http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=3449 |
Just think...
. |
|
|
|
 |
POLO [Usunięty]
|
Wysłany: 10-12-2007, 13:39
|
|
|
Jako że to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich serdecznie.
Od jakiegoś czasu mój silnik ma dziwny stukający i głośniejszy niż do tej pory dzwięk. Mam obawy ze to cos z rozrządem, ale w ASO powiedzieli że jak jest łańcuch to zmienia sie to przy 500tyś a nie przy 150tyś. Czytałem też o koniecznosci sprawdzenia napinacza, ale jak to sie niby robi ?? bo w tym samym ASO stwierdzili że jak bardzo chce to mogą to zrobić ale trzeba rozebtać pół silnika i koszty łatwo sie domyślić... Inny sprawdzony mechanik też stwierdził że jak jest łańcuch to nic sie przy rozrządzie nie robi. Po przeczytaniu postu kolegi widać że jednak łańcuszek mu padł i kłopot wielki. Co polecacie?? |
|
|
|
 |
kongi [Usunięty]
|
Wysłany: 10-12-2007, 19:20
|
|
|
POLO napisał/a: | Jako że to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich serdecznie.
Od jakiegoś czasu mój silnik ma dziwny stukający i głośniejszy niż do tej pory dzwięk. Mam obawy ze to cos z rozrządem, ale w ASO powiedzieli że jak jest łańcuch to zmienia sie to przy 500tyś a nie przy 150tyś. Czytałem też o koniecznosci sprawdzenia napinacza, ale jak to sie niby robi ?? bo w tym samym ASO stwierdzili że jak bardzo chce to mogą to zrobić ale trzeba rozebtać pół silnika i koszty łatwo sie domyślić... Inny sprawdzony mechanik też stwierdził że jak jest łańcuch to nic sie przy rozrządzie nie robi. Po przeczytaniu postu kolegi widać że jednak łańcuszek mu padł i kłopot wielki. Co polecacie?? |
Powtarzam zasłyszane więc tak samo to traktuj
Samego łańcucha rzeczywiscie co 150kkm nie ma sensu wymieniac - ale czułym punktem sa w tym silniku napinacze tegoż łańcucha - dokładniej ślizgi
Jak sie któryś (zdaje sie 2 są) rozp.... to jest efekt taki jak opisał kolega powyżej.
W ASO co ileś mają kontrolować stan tego ustrojstwa i wymieniać jeśli zachodzi taka potrzeba
Jak nie wybierasz się do ASO - to sobie po prostu wymień dla świętego spokoju (nie własnoręcznie oczywiście).
Nie wiem czy trzeba pół silnika rozbierać - ale jak pytałem u moich znajomych mejcherów to za wymiane krzykneli 200 pln wiec w te 'pół silnika' troche nie wierze. Sprawdzić można tylko zdejmująć osłone, z zewnątrz samemu w garażu sie nie da (chyba że na słuch |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-12-2007, 19:54
|
|
|
Wrażliwym punktem w Pajero 3.2DID jest górny ślizg łańcucha. Został on zmieniony w 2006 roku. Drugą sprawą jest napinacz łańcucha.
Wymiana tych elementów nie jest specjalnie trudna. Do wymiany górnego ślizgu trzeba tylko zrzucić pokrywę zaworów. Napinacz jest po prawej stronie silnika i jego wymiana jest jeszcze prostsza. |
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 10-12-2007, 20:03
|
|
|
Aby się dostać trzeba zdjąć: Pokrywę zaworów, odkręcić dwie śrubu "12", któr przechodzą w obudowę rozrządu.
Następnie
koło napędu pasków osprzętu, wisko, alternator, odkcić 4 śrubki od miski. 7 śrub i 3 nakrętni na kusz "12" z pokrywy rozrządu.
Teraz ściągamy pokrywę i naszym oczom ukazjue się rozrząd.
trzy płoxy na bloku i jedna na osłonie rozrządu. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
tompol34
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Gru 2007 Posty: 350 Skąd: kętrzyn
|
Wysłany: 11-12-2007, 10:13
|
|
|
cześć,
mam pytanie, na jakie szczegóły należy zwrócić uwagę w widocznym rozrządzie to jest jakieś luzy czy coś podobnego?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 11-12-2007, 11:04
|
|
|
Na luz łańcucha oraz w jakim stanie są okładziny ślizgaczy i napinacz? |
 |
|
|
|
 |
POLO [Usunięty]
|
Wysłany: 14-12-2007, 12:31
|
|
|
Dzieki za odpowiedzi jutro jade zmieniać napinacz i ślizg górny bo podobno ten zazwyczaj jest wyjechany. Chetnie wymieniłbym dla świetego spokoju również dolny ale to podobno sporo roboty i zazwyczaj niepotrzebnej. Jeśli ktoś ma inne zdanie i doświadczenia niz to co mnie powiedziano to prosze o opinie Pozdrawiam |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 14-12-2007, 21:21
|
|
|
POLO napisał/a: | Dzieki za odpowiedzi jutro jade zmieniać napinacz i ślizg górny bo podobno ten zazwyczaj jest wyjechany. Chetnie wymieniłbym dla świetego spokoju również dolny ale to podobno sporo roboty i zazwyczaj niepotrzebnej. Jeśli ktoś ma inne zdanie i doświadczenia niz to co mnie powiedziano to prosze o opinie Pozdrawiam |
Tia, pewnie wogule niepotrzebnie go zamontowali w fabryce |
 |
|
|
|
 |
|
|