Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Sposób na ptaki
Autor Wiadomość
Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-01-2006, 10:27   Sposób na ptaki

Tak mi się nasunęło pewne pytania (bo trochę jestem estetą):

czym skutecznie usuwać ptasie gówna z karoserii auta?

Pytam, bo oczywiście mam dobrotliwych sąsiadów, którzy nic innego nie robią, jak tylko dokarmiają zwierzaczki i - szczególnie zimą - często mam osrane auto. Na zlocie wygrałem preparat f-my Wurth, ale on sobie średnio z tym radzi. Jedyne skuteczne jest długotrwałe mycie gąbką, na mokro - ale jak to robić przy takim mrozie? Latem nie ma tego problemu, bo wszystkie to ścierwo odlatuje albo na pola albo głębiej w stronę morza. Zresztą wtedy ten Wurh jest jeszcze jako tako skuteczny.

Nie wspominam już o sierści na masce czy podrapanym lakierze przez koty, bo te chociaż myszy łapią (jak im się chce oczywiście, bo przecież żarcie i tak dostają). Za to gorzej jest jak ktoś z psem wychodzi i ten goniąc kota przywali w auto - sąsiadce w cieniasie wniótł drzwi.

Ale najbardziej mnie te ptaszydła wkurzają, bo na bordowym lakierze biała sraka strasznie mnie razi.

Przy okazji chętnie posłucham opinii jak skutecznie usuwać owady z szyby wiosną. Wiem, że sa preparaty (chyba Shell), które robią to doskonale, ale nie chcę wydawać w ciemno 20 zł, żeby się przekonać czy działa.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 18-01-2006, 10:55   

Hmm za 40 zl kup w hurtowni chemicznej 5 l izopropanolu. Potem w zaleznosci od mrozu mieszaj z goraca woda i pieknie gowna schodza. Przy ostrym mrozie proporcja 1:2, przy -kilku wystarczy 1:4.

Sekretem jest namoczenie scierwa goracym plynem - ptaki nie sikaja, wiec ich odchody sa nieobojetne chemicznie i mocno skondensowane.

No i ciesz sie, ze krowy nie lataja ;)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 18-01-2006, 10:57   

ostatnio widziałem w serwisie całą gamę preparatów kosmetycznych marki Mitsubishi :) ale co do czego to się nie wczytywałem.

dopisek: a ceny całkiem przystępne (jak na serwis)

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 18-01-2006, 11:31   

u siebie raz przejezdzilem ze sraczkami na blotniku z tydizen w lecie, do tej pory sa slady :(
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 18-01-2006, 16:14   

a ja kiedyś widziałem jak kilka piesków (sztuk 4) goniło kotka, który sprytnie wskoczył pos zaparkowane auto i wślizgnął się pod maskę. jakiz był mój ubaw jak widziałem jakiegoś brytana, który odgryzał zderzak, grugi łaził po masce, trzeci drapał w nadkole, czwarty też pastwił się nad zderzakie tylko z drugiej strony....jestem tylko ciekaw reakcji właściciela auta jak je zobaczył po tej akcji :mrgreen:

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 18-01-2006, 16:26   

Chooper napisał/a:
a ja kiedyś widziałem jak kilka piesków (sztuk 4) goniło kotka, który sprytnie wskoczył pos zaparkowane auto i wślizgnął się pod maskę. jakiz był mój ubaw jak widziałem jakiegoś brytana, który odgryzał zderzak, grugi łaził po masce, trzeci drapał w nadkole, czwarty też pastwił się nad zderzakie tylko z drugiej strony....jestem tylko ciekaw reakcji właściciela auta jak je zobaczył po tej akcji :mrgreen:

Hmmm ile to ma wspolnego z topicem o srakach, ktore ptakaja na Misia Krzyzaka?

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Chooper 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-01-2006, 16:39   

Cytat:
Hmmm ile to ma wspolnego z topicem o srakach, ktore ptakaja na Misia Krzyzaka?

bo Krzyżak wspomniał o psach i przypomniała mi się ta sytuacja...

A jeśli chodzi o białe i inne organiczne plamy, to ja dbam aby coś takiego nie poleżało na aucie dłużej niż 24h (circa oczywiście), bo myje się to jeszcze łatwo i nie zdązy "wgryźć" sie w lakier.

Ivona
[Usunięty]

Wysłany: 18-01-2006, 20:05   

Ja może tak nie zupełnie na tamat,ale tez o zabrudzeniach - jak to wkoncu jest z myciem samochodu w zimie,bo przeciez zarówno ptasie kupki jak odsnieżajaca sol bardzo chetnie wżeraja sie w lakier i wiadomo jak to sie konczy... :? Czy wizyta na myjni 3 razu w miesiacu to za czesto?

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 18-01-2006, 20:31   

Bartek napisał/a:
ptaki nie sikaja, wiec ich odchody sa nieobojetne chemicznie i mocno skondensowane.

Nie do końca masz rację , odchody ptaków to kałomocz , to białe to właśnie ich siki ,które zawierają moczany tak nieprzyjemne dla lakieru.

Bartek napisał/a:

No i ciesz sie, ze krowy nie lataja ;)
Krowy mogłyby latać ponieważ ich mocz i kał mają odczyn zasadowy , w przeciwieństwie do ptasiego.

Ivona
[Usunięty]

Wysłany: 18-01-2006, 21:22   

sla napisał/a:
...to białe to właśnie ich siki ...

Krowy mogłyby latać ....

Kilka ciekawostek naukowych w ten mrozny,zimowy wieczor... :wink:

ROMEL 
Mitsumaniak
wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Wysłany: 18-01-2006, 22:20   

Panowie i Panie... jesteście okropni...

Krzyżak - współczuje bo widze że masz dosyć srajptaków - radze zakupic MA4 i zrobic porządek na podwórku, a jak tak czy inaczej którys ze strachu narobi jak bedzie uciekał... to najszybciej jak to zobaczysz usuń za pomoca płynu do mycia szyb... taki jakis AJAX, itp.. z amoniaczkiem + alkohol... ręcznik papierowy i bedzie git....

Bartuś - Tobie to jakis agresor sie ostatnio załączył... :shock:

Abstrahując - jakby Krowy umiały latac owszem po wymuciu wyschniętej "srace" na masce nie byłoby śladu na lakierze - ale za to pozostałoby wgniecenie.... wyobraźcie sobie lecące 5kg g...no z 10m..... tasz takiej energii kinetycznej nabierze że szok, ludzie w kaskach by musieli chodzić....... ojjjj

A Szanowną Panią (Ivona) przepraszam za niezwykle nieprzyzwoita tematykę poszczególnych wypowiedzi Kolegów, za swoja oczywiście również....

Pozdrawiam

CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ...

zulu
[Usunięty]

Wysłany: 18-01-2006, 23:56   

Romel - a co to jest MA4 :?:

Co do środków - to zgadzam sie z przedmówcą i też zauważyłem, że faktycznie te na amoniaku są skuteczne, a nalepiej jak pianka, żeby nie spływało (i to g. nasiąkało), Mam takie coś w spreju.

Z autopsji wiem, że jak ktoś iecierpliwy i zacznie wycieranie nie całkiem zmiekczonego tego fuj, to można mocno porysować lakier (sam sprawdziłem :x ) bo ptaszki czasem konsumują piasek!

Co do krów.- dobrze że słonik Dumbo jest z bajki...

Chooper 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-01-2006, 00:03   

zulu napisał/a:
a co to jest MA4

dziecko M16 ;)

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 19-01-2006, 08:49   

no dobra a te slady u mnie sie jakos usunie?? tym izoproczymstam czy to dziala tylko na swieza kupke ??:D
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

MARKHEIM
[Usunięty]

Wysłany: 19-01-2006, 09:17   

Ja bym proponował zastorować pastę polerską "TEMPO". Ma minimalną ilość wody, tak więc nie będzie zamarzać jak inne środki w postaci płynów, a efekt murowany - żadne zanieczyszczenie się temu nie oprze. No i cena w granicach 6-8 złotych za tubkę.

Odpowiedz do tematu