|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
"pożyczanie prądu" i kable rozruchowe |
Autor |
Wiadomość |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 19-01-2006, 17:25
|
|
|
ROMEL napisał/a: | i nie powiesz mi chyba że ten smród to poprostu elktroliza w trybie pilnym,,???????????
|
Nie chodziło mi o to że siarkowodór nie może się wydzielić, ale o to że jest on znacznie łatwiej zauważalny. Na długo zanim się nim zatrujemy to go poczujemy, a z mieszanką wodoru i tlenu już tak dobrze nie jest: najpierw walnie, a dopiero potem pozwoli nam (ewentualnie) uciekać.
Przyznaję że sam nie słyszałem by komuś akumulator w samochodzie w ten sposób zrobił kuku, ale czytałem o wybuchu z źle wietrzonej akumulatorni w jakiejś fabryce (dawno i nie w Polsce). |
|
|
|
 |
ROMEL
Mitsumaniak wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-01-2006, 17:43
|
|
|
OK... źle coś ten tego... zinterpretowałem wypowiedź...
Hubcio czytaj prosze dokładniej posty... - normalnie pojechałes po mnie że.... a ja tak poprostu z ta chemią skromny chciałem być - konik to mój nie jest ale kumam o co chodzi i wiem co to ELKTROLIZA
Co do wybuchów byłem świadkiem wybuchu aku w Golf3, diesel - nie mógłl odpalić - podłaczył Koles do prostownika - prostownik chyba do odpalania czołgów (stary do maszyn rolniczych) - podładował 15 min i szedł do samochodu zkręcić - zachaczyl noga o kable co spowodowało zaiskrzenia na klemach krokodylków... pierdykneło i to nie źle - głuchy mocny dźwiek... aż maska spadła z podpórki.... - uszkodzić nic poważnie nie uszkodziło ale komora silnika błotniki itd,,, do malowania... nic nikomu sie nie stalo bo akurat nikt nie stał przed autem tylko za...
Baaaardzo rzadko sie zdarza ale jednek jeden na iles tam zrobi bum... najczęściej niestety przez lekkomyślność...
Pozdro |
_________________ COLT 1,8 16V GTI 91` C58
COLT 1,6 16V GTIS 91` C53
COLT 1,3 12V 96` CJ0
CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ... |
|
|
|
 |
zulu [Usunięty]
|
Wysłany: 19-01-2006, 20:51
|
|
|
No i ja też potwierdzam wybuch aku przy prawidłowych podłączeniach przy porzyczaniu prądu, jak już napisałem to wcześniej. Dziury w spodniach i kurtce kumpla widziałem na własne oczy, więć Hubeeert nie zarzucaj mi, że konfabuluję.
Owszem, zgadzam się, że rzadko się to zdarza, ale oczy ma się jedne. |
|
|
|
 |
ROMEL
Mitsumaniak wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-01-2006, 07:09
|
|
|
OK... po dłuższej rozmowie z zawodowych chemikiem.....
Podczas ładowania aku - wytwarza sie samoistnie podczas elektrolizy wodór - czysty i wybuchowy ,
zapach "zbuków" to nie jest siarkowodór tylko mieszanka wodoru (bezwonnego) i OPARÓW kwasu siarkowego... podczas wzmożonego ładowania przy padnietym aku grzeje sie "gotuje" i własnie z tego powodu opary mają szanse powstać w wyczuwalnym kinolem stężeniu - czytaj śmierdzącym...
Proszę potrktować to jako sprostowanie..... za wcześniejsze niejako wprowadzenie w bład - przepraszam...
Pozdrówka |
_________________ COLT 1,8 16V GTI 91` C58
COLT 1,6 16V GTIS 91` C53
COLT 1,3 12V 96` CJ0
CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ... |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 20-01-2006, 07:56
|
|
|
ROMEL napisał/a: | Podczas ładowania aku - wytwarza sie samoistnie podczas elektrolizy wodór - czysty i wybuchowy |
a nie mowilem |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2006, 13:44
|
|
|
Dobry poradnik akumulatorowy, w tym info o tym czy silnik samochodu użyczającego prąd powinien pracować czy nie:
klik! |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2006, 14:45
|
|
|
W dzisiejszym programie "Garaż" w TVN Turbo było co nieco o akumulatorach i "pożyczaniu" prądu. Warto obejrzeć. |
|
|
|
 |
|
|