Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
06-03-2008, 11:43
woda-filtr paliwa
Autor Wiadomość
wildstar
[Usunięty]

Wysłany: 27-12-2007, 21:30   woda-filtr paliwa

własnie zrobiłem miskiem 2000 km do austri i z powrotem po drodze zapaliła mi sie pomar.lampka ze w filtrze paliwa jest woda ,alae potem zgasła .na statoil dolałem takie coś koloru piwa powiedzieli że dobre do diesla ,ale znowu dzis mi sie to pokazała może denaturatem potraktuje dieselka - co wy na to ( filtr mam nowy przejechana na nim ze 2500 km a i tankuje cały czas V-power diesel shell.

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-12-2007, 21:45   

odkręć korek na dole filtra i wypuśc wodę, do tego służy kontrolka i korek.

wildstar
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2007, 15:48   re

dzieki

gootek
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2007, 17:13   Re: woda-filtr paliwa

wildstar napisał/a:
własnie zrobiłem miskiem 2000 km (...) zapaliła mi sie pomar.lampka ze w filtrze paliwa jest woda (...) tankuje cały czas V-power diesel shell.
Wildstar, ja też mam zupełnie nowe auto, zrobiłem nim dopiero trochę ponad 10 000 km i jak na razie nie miałem żadnych problemów z paliwem. Tankuję na Shellu, BP i Orlenie - ale zawsze zwykłą ropę. To znaczy na początku zatankowałem ze 3-4 razy paliwa typu premium, ale nie stwierdziłem żadnej różnicy, ani w jeździe, ani w spalaniu. To po co mam płacić więcej? Zresztą nie znalazłem żadnej informacji, żeby do tego silnika należało lać te droższe oleje napędowe.

Ty kupujesz najdroższe paliwo i zebrała Ci się woda - to moim zdaniem dramat :?

wildstar
[Usunięty]

Wysłany: 30-12-2007, 10:15   re

no dramat tym bardziej że ostatnie 2 tankowania były na shellu w austrii . a te paliwo nie jest takie drogie .litr wychodzi 1,6 zł po odjeciu vat i 19%podatku.

gootek
[Usunięty]

Wysłany: 30-12-2007, 13:09   

To znaczy, że od paliwa zatankowanego za granicą odliczyłeś VAT?
Tankujesz na konto jakiegoś TIRa?

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 31-12-2007, 10:44   

wildstar, a kiedy tankujesz? Wyjezdzasz caly bak? Tankuj zaraz po zapaleniu sie kontrolki. Dodam rowniez, ze moim zdaniem to nie jest wina paliwa. Albo cos jest w ukladzie zwalone i woda sie tam gromadzi albo czujnik nawala.
Co do jakosci paliwa w moim przypadku roznica jest odczuwalna. Staram sie lac lepsze paliwo. Nie zawsze daje rade ale silnik w moim subiektywnym odczuciu pracuje plynniej i ciszej, auto lepiej sie zbiera i roznica w spalaniu jest okolo 1 litra.

gootek
[Usunięty]

Wysłany: 01-01-2008, 18:15   

Gene napisał/a:
wildstar, a kiedy tankujesz?
Prawdopodobnie, gdy w McDonald's wymieniają olej do smażenia frytek na świeży :D

Bo pisze, że tankował w Austrii i po odjęciu podatków (rozumiem, że prowadzi firmę transportową) wyszło 1,6 zł/litr :shock:

Olej napędowy kosztuje w Austrii 4,2-4,5 zł/litr.

Więc to był raczej ten do frytek...
może dlatego czujnik zgłupiał?
:wink:

wildstar
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 20:07   paliwo

witajcie ,w austrii tankowałem 2 razy i tam mi sie zapaliła ta kontrolka.a ceny nie pamietam chyba cos koło 1,42euro .a paliwo leje lepsze bo w polsce jak masz auto cięzarowe to vat i jak jest dochód to 19%odliczysz.chyba v-power diesel kosztuje 4,42 no to minus 22% i - 19 % to wychodzi chyba koło 3 złotych (no tamta cena to była na pół litra.haha bład ) .masz racje gene.pozdrawiam

gootek
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2008, 10:45   

Wildstar, tak dla ścisłości to VAT na paliwa w Austrii wynosi nie 22%, tylko 20%.
Sprawa jest dla mnie ciekawa o tyle, że wybieram się za parę tygodni na narty do Włoch.
W jaki sposób odzyskałeś VAT zapłacony za paliwo w Austrii?
Zgłosiłeś się do austriackiego Urzędu Skarbowego (Finanzamt) z rachunkiem ze stacji? Czy jakoś inaczej?

wildstar
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2008, 19:25   re

czesc -vat i podatek odzyskuje w polsce !!!. w austrii tankowałem prywatnie.ale pare razy wyjezdziłem bak do prawie konca rezerwy i może stad ta woda.narazie szystko ok.
pozdrawiam
ps.to chyba zamyka ten temat.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 04-01-2008, 08:39   

Proponuje przy okazji jednak sprawdzic w ASO uklad paliwowy. Jezdzac prawie do konca mogles to zapowietrzyc. Nie jest to wielki klopot a da Ci pewnosc, ze wszystko jest ok. Dobrze byloby abys siegnal po instrukcje obslugi. Tam jest kilka zdan na temat odpowiedniej eksploatacji modeli z silnikiem Diesel'a.
powodzenia

wildstar
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2008, 12:57   re

witam ,tak zrobię .dzięki gene.pozdrawiam

Odpowiedz do tematu