|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Mazda? |
Autor |
Wiadomość |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-01-2006, 19:47
|
|
|
piwkotom napisał/a: | Ja wiem, marzenia itd.... |
ja codziennie wchodze sobie na forum z myślą, "na jaki wspaniały pomysł wpadł dzisiaj Memphis ???"
Memphis, nie nabijam sie, ale biorę Twoje pomysły zdroworozsądkowo. Co róż błyskasz nowa ideą na utopienie kasy (Eclips 1G, Rajdy, Eclips 2G, Xenony, alusy OZ, teraz RX7, etc.)
Byc może jestem w błędzie, i tego Ci życze abym był, ale znam realia...
niedawno zdałeś prawko, jesteś jeszcze młody, dodakowo sie uczysz, stałego solidnego dochodu nie posiadasz zapewne, a tu takie wizje...
Życze CI, albo mam nadzieję, że masz kupe kasy (np. wygraną w totka, oszczędności z komuni itd.), bo nawet z dorabianymi poza szkołą zaskórniakami takiego auta jak RX& czy Eclips NIE UTRZYMASZ!!!! (wiem z własnej autopsji, bo oprócz studiów dziennych też pracuję, zarabiam jak na mój tryb pracy w sumie niemało, a nie jestem w stanie utrzymać wiekszej gotówki [ciągłe niespodziewane wydatki], a co dopiero uzbierać na ubezpieczenie, czy nawet lac bez przerwy do baku, dlatego poruszam się autem którego WŁAŚCICIELAM jest mój ojciec, tylko wtedy kiedy muszę).
Wydaje mi się, że rodzinna Octavia na Twoje pierwsze lata za kierownicą, w zupełności wystarczy, wierz mi, ale nic nie cieszy bardziej niż własne auto kupione za własne zapracowane pieniądze. Mam nadzieję, że jak taka kasa sie uzbiera, a może juz sie uzbierała, zostanie dobrze zainwestowana. I własnego auta życzę Ci z całego serca !!!!
Dla mnie samochód nie jest obecnie priorytetem nr. 1, bo rodzinna Carisma jest bezkonfliktowo uzytkowana przez rodziców i przeze mnie, a o samochodzie pomysę, jak będę miał STAŁE źródło dochodów i będę miał pewnośc, że to auto będę w stanie opłacić i utrzymać.
Pozdrawiam Cie Memphis, i nie bierz tego jako nabijanie czy docinki, ale jako ade i sugestię, abyś sie nie przejechał. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Memphis [Usunięty]
|
Wysłany: 20-01-2006, 20:19
|
|
|
A czy ktoś był by w stanie podać jakieś przybliżone koszty utrzymania takiego FC?
Jak mnie nie nie znięchęcicie to sobie kupie |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 20-01-2006, 21:54
|
|
|
Memphis napisał/a: | A czy ktoś był by w stanie podać jakieś przybliżone koszty utrzymania takiego FC |
ok 100 pln na rok (przegląd) + ubezpieczenie, pod warunkiem, że będzie stał w garażu |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Memphis [Usunięty]
|
Wysłany: 20-01-2006, 22:13
|
|
|
Chooper uwielbiam cie
Poprostu już wiem wszystko na temat opłacania FC |
|
|
|
 |
piwkotom
moderator mitsumaniak maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 20-01-2006, 22:54
|
|
|
hmmm.... LEKKO LICZAC:
co to |szacowane |srednio na miesiac |uwagi
oc+ac (1000zl OC+2000 AC) |3 000,00 zł |250,00 zł |1/rok i zebys się nie zdziwil jak myslisz ze będzie taniej
przeglad |100,00 zł |8,33 zł |1/rok
klocki - komplet |500,00 zł |20,83 zł |co 2 lata
paliwo: 20000/rok - 10l/100, 3,5/l |7 000,00 zł |583,33 zł |to jest srednio
klima konserwacja+uzupelnienie |100,00 zł |8,33 zł |1/rok
parking strzezony |80,00 zł |co miesiac
rozrzad |1 000,00 zł |16,67 zł |co 5 lat
olej+filtry |200,00 zł |8,33 zł |2x/3lata
opony nowki - kpl na rok (letnie+zimowki) jak sadze jak najfajniejsze |3 200,00 zł |88,89 zł |kpl co 3 lata
RAZEM SREDNIO MIESIECZNIE |975,83 zł
rozrzad |1 000,00 zł |na dzien dobry
+ alusy, bo jak sadze musza bac zajefajne |1 500,00 zł |na dzien dobry
NA PIERWSZY MIESIAC |3 475,83 zł
wogole nie licze takich rzeczy jak, zawiecha, ewentualne uszkodzenia czegokolwiek, plyn do spryskiwaczy, dywaniki, ukradzione/rozbite lusterka, sprzatenia, kosmetyki, parkowanie na miescie, koszty zwiazane z niewiastami (bo jak sie ma fajna bryke taka jak Rx albo GSX to wiadomo ze lgna jak mrowki do miodu (czy czasami nie o to chodzi?).
hmmm..... jak cos przesadzilem (nie sadze) to mozna wyciac, np parking jak masz domek, czy cus. Ale generalnie mysle ze jest to w miare uczciwie przygotowane.
Wiec.... zastanow sie powaznie, czy nie kupisz czasem samochodu po to zeby stal na parkingu. A moze warto na poczatek cos tanszego w utrzymaniu?
Nie chce zabijac niczyich marzen, czasami jest tak ze dla ludzi marzenia sa wazniejsze niz realia i jakos zyja, ale jesli o mnie chodzi...... to mi cos takiego nie pasi.
pzdr |
|
 |
Memphis [Usunięty]
|
Wysłany: 20-01-2006, 23:51
|
|
|
No to teraz już troche wiem na temat opłacania FC i mam konkretne podstawy do sensownego przemyślenia. Dzięki ci bardzo Piwko.
Tyyy Chooper wiesz co, ja nie wiem jak to się stało ale ja nie zauwazyłem twojego posta, tego dużego
No więc słuchaj, luzik, niczego nie traktowałem tutaj jako docinków i szczerze mówiąc podoba mi się taka atmosfera rozmowy
Chooper napisał/a: | ja codziennie wchodze sobie na forum z myślą, "na jaki wspaniały pomysł wpadł dzisiaj Memphis ???"
|
Przy tym to się śmiałem
Widze że mnie raczej wyraźnie odciągacie od myśli Rx7. No i też widze że raczej rację macie.
To może kupie sobie MR2............. , żartuje oczywiście.
Pomarze sobie troche i wam napewno napisze co wymyśliłem
Dzięki Chłopaki |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
|
Wysłany: 22-01-2006, 21:12
|
|
|
Oj aż tak źle nie jest - jak wszystko będzie dobrze to po prostu wymieniać olej i i nne rzeczy i cieszysz sie zmianą ale jak coś się stanie nieoczekiwanego to zapłacisz więcej o co najmnej 100% więcej niż w innym samochodzie bo po prostu takich nie ma na codzień i trzeba płacić za coś co jest niezbyt częste Ale to nie znaczy że nie można mieć tego o czym sie marzy:) |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
Memphis [Usunięty]
|
Wysłany: 23-01-2006, 03:18
|
|
|
Sam nie wiem. Właściwie wolał bym 100 razy eclipse gsx 1g od Rx7 mimo że Rx7 jest super.
Może lepiej jak bym sobie kupił jakieś auto bardzo lekkie w utrzymaniu i oszczędzał na gsx. Sam nie wiem. W sumie mam jeszcze troche czasu bo auto będę w czerwcu kupował bo dopiero w czerawcu będę miał kasę. Więc mam jeszcze czas żeby się zastanowić |
|
|
|
 |
|
|