Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
tarcze hamulcowe ? :(
Autor Wiadomość
lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-01-2008, 20:48   tarcze hamulcowe ? :(

witam, mam dość spory kłopot (choć po częsci jestem sam sobie winien - próba bica rekordu szybkosci na obwodnicy krakowa - jakis palant zamiast zjechac na prawo to zjechał NA LEWO wprost przedemnie) ale do rzeczy
byłem zmuszony do hamowania awaryjnego z mniej wiecej 180 kmh do 100 kmh, dodam że zablokowało mi koła ponieważ ABS sie wyłącza przy około 140 - czujnik prędkosci wariuje, po tym hamowaniu sa jakieś dziwne hałasy oraz bicie dochodzące z kół, nie jest to szarpanie kierownicą (tak jak przy niewyważonych kołach) ale taki dziwny stukot i wrażenia jakby auto toczyło sie na kwadratowych kołach. Nie jest to zależne od prędkosci - nawet przy 40-50 jest to dosc wyczuwalne Czy to moga być tarcze hamulcowe czy ewentualnie opony/felgi/poluzowane koła, prosze o pomoc bo autem nie da sie jeździć nawet 60 kmh :( (a na przyszłośc mam nauczke)

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

setko
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2008, 22:13   

No jeśli hamowałeś na zablokowanych kołach i to pewnie dłuższą chwile to na tyle wytarłeś gumy przednie w jednym miejscu że masz uczucie jak byś miał kwadratowe.
Przełóż przód na tył i sprawdz a myślę że te podskakiwanie przeniesie się na tył.

syski
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2008, 11:22   

Potwierdzam gdyż miałem podobny przypadek koło Bielska Białej i opony w Camry były do wymiany oczywiście z przodu. Łatwo możesz sprawdzić porównując wysokość bieżnika na obwodzie opony.
Pozdrawiam :wink:

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Wysłany: 06-01-2008, 11:26   

Aha, czyli tylko opony? To troche lżej bo i tak miałem je ochote wymienić bo niby zimówki a na wodzie są gorsze niz letnie

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)

allias
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2008, 12:02   

Jesli to robiles na zimowkach to tym bardziej stawialbym na opony. Maja mniejsza rezystancje na temperature i tak wysokie predkosci.

Jak mozesz rzuc okiem na konducje hamulcow. Moze tez sie dobrze odksztalcily co raczej nie mialoby wplywu na jazde.

artis
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2008, 19:42   

termostat w sigmie3l 6v '94 zawiesił sie temp. poszła do góry po jakimś czasie odwiesił się ,na warsztacie powiedzieli że wszystko jest ok co robić :(

setko
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2008, 20:53   

artis taki post robi się w nowym temacie tak więc się popraw :axe:

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Wysłany: 07-01-2008, 18:55   

Dzieki za podpowiedzi, zdjąłem koła i oniemiałem...jedna opona w miejscu hamowania straciła chyba ze 3mm bieznika i jest prawie łysa...szykuje sie wymiana niestety (co ciekawe na drugim kole nie widac niczego takiego) Wypatrzyłem takie oponki (link nizej) Co o nich sądzicie? Z ocen wynika że bardzo dobre a cena tez niezła Mozna brac w ciemno?
http://www.oponeo.pl/prod...TERHAWK&f=lista

kotomi 
Forumowicz

Auto: Sigma 12V kb
Wysłany: 07-01-2008, 19:16   

witam :) lukasz12, ja bym pomyślał o tych : http://www.opony.interia....Nokian&model=WR .Sam używam letnich tej firmy i jestem pod wrażeniem a z tego co sie orientuję to zimowe sa równie dobre o ile nie lepsze. Pozdrawiam

Nachbar
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2008, 09:58   

Witam,

też ostatnio - czyli 2 stycznia kupiłem Nokian w sklepie;

Nokian W 205/65 R15

i jeszcze nie zdążyłem założyć. Chyba mi się udało bo płaciłem za nie o 30 zł mniej na szt niż teraz są.
Jak założę to myślę że się miło rozczaruję... bo jak na razie wszyscy tą markę chwalą :mrgreen:

adpiekar 
Forumowicz

Auto: sigma 92r.12V, Pajero IV Dakar
Wysłany: 08-01-2008, 10:02   

Cze! Dobre oponki dobre.Miałem je w Rekordzie Oplu,dobrze się starały wolałbym je od Firestone.Pozdrawiam

rkasia11
[Usunięty]

Wysłany: 13-01-2008, 01:10   

lukasz12 napisał/a:
ABS sie wyłącza przy około 140

Czy to norma, że ABS się wyłącza?
U mnie przy 180 i przy zwolnieniu się nie załączył.
Wyłączenie zapłonu pomogło.

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Wysłany: 13-01-2008, 01:13   

Nie powinien sie wylaczac jednak wylacza sie kiedy są źle ustawione czujniki predkosci - niestety w wielu Sigmach jest to norma bo trzeba ustawiac na wyczucie i jak widac czasem nie da sie tego odrazu sprawdzić bo nie wszedzie mozna rozwinąć na tyle duże predkosci zeby powstały błędy które powoduja wyłączenie
PS.
Sprawdziły sie przypuszczenia kolegów - po wymianie opon jest już cisza i spokój

syski
[Usunięty]

Wysłany: 13-01-2008, 01:29   

Hej !
Łukasz

"Taka sugestia, wyczyść "grzebienie" i czujniki. Te ostatnie ustaw wszystkie na odległość

przód: 0.3 - 0.9 mm, tył: 0.3 - 0.7 mm od "grzebieni". (Grubość karty kredytowej)

Skasuj błędy komputera (zdejmij na kilka minut ujemną klemę z aku) to powinno załatwić

Będę w ten poniedziałek w Krakowie jak zwykle na Kopernika mogę Ci ustawić nawet na ulicy tylko jak nie będzie padało . Możemy się umówić!?

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu