|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Problem z elektryką w kokpicie (szyba pasaż. i lampa sufitow |
Autor |
Wiadomość |
radgol [Usunięty]
|
Wysłany: 29-01-2008, 20:04 Problem z elektryką w kokpicie (szyba pasaż. i lampa sufitow
|
|
|
Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu przestała mi się otwierać szyba od strony pasażera (jedynie włącznikiem od kierowcy da się nią operować), w tym samym czasie padło mi włączanie oświetlenia sufitowego przy zamkniętych drzwiach (w innych pozycjach działa). Zaglądnąłem do serwisuwki pobranej z forum ale brakuje w niej akurat stron opisujących mój problem.
Zakładam że padł któryś przewód (bezpiecznik) zasilający lampę i sterowanie szyby pasażera, może ktoś miał taki problem albo dysponuje serwisuwką z opisem tego fragmentu elektryki?
Będę wdzięczny za pomoc, bo chociaż to pierdułka to nie lubię jak coś mi w misiu nie gra |
|
|
|
 |
markostar
Forumowicz

Auto: Space Star 1.3 2003 i Colt 1.3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Wrz 2007 Posty: 63 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29-01-2008, 20:55
|
|
|
Z szybą pasażera miałem identyczny problem - naprawa okazała się banalna. Musisz delikatnie wyjąć z podłokietnika panelik z przyciskiem od otwierania i zamykania szyby. Po otwarciu przełącznika (tylko delikatnie aby nie połamać plastikowych skobelków zaczepowych) zobaczysz jak działają wyłączniki - jest to zaczerpnięte z pilota telewizyjnego, styki znajdujące się na płytce drukowanej zwierane są gumką która od spodu napryskana jest materiałem przewodzącym prąd - wystarczy delikatnie przeczyścić te gumowe styki i fragment płytki drukowanej gdzie następuje styk i szyba będzie działała jak nowa. Co do lampy sufitowej również podejrzewam brak styku lub zaśniedziałe końce przełącznika (pogodę mamy teraz sprzyjającą do takich awari). Wykluczam raczej bezpieczniki gdyż szyby i oświetlenie sufitu są na różnych bezpiecznikach. To że padły prawie jednocześnie to prawdopodobnie przypadek. |
|
 |
radgol [Usunięty]
|
Wysłany: 29-01-2008, 21:02
|
|
|
markostar napisał/a: | Z szybą pasażera miałem identyczny problem - naprawa okazała się banalna. Musisz delikatnie wyjąć z podłokietnika panelik z przyciskiem od otwierania i zamykania szyby. Po otwarciu przełącznika (tylko delikatnie aby nie połamać plastikowych skobelków zaczepowych) zobaczysz jak działają wyłączniki - jest to zaczerpnięte z pilota telewizyjnego, styki znajdujące się na płytce drukowanej zwierane są gumką która od spodu napryskana jest materiałem przewodzącym prąd - wystarczy delikatnie przeczyścić te gumowe styki i fragment płytki drukowanej gdzie następuje styk i szyba będzie działała jak nowa. Co do lampy sufitowej również podejrzewam brak styku lub zaśniedziałe końce przełącznika (pogodę mamy teraz sprzyjającą do takich awari). Wykluczam raczej bezpieczniki gdyż szyby i oświetlenie sufitu są na różnych bezpiecznikach. To że padły prawie jednocześnie to prawdopodobnie przypadek. |
włącznik już przećwiczyłem, jest w porządku, pewnie masz rację że to działa na różnych bezpiecznikach, coś mi się wydaje że trzeba się będzie pobawić miernikiem.
ale serwisuwka by się przydała |
|
|
|
 |
|
|