|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
dostalem mandat |
Autor |
Wiadomość |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 01-02-2008, 15:22 dostalem mandat
|
|
|
Jade sobie do Kepna (75km od kalisza), jak zwykle wiochami bo o wiele szybciej, i w jednej takiej za lukiem ciup 67/40, Policjanci mili - a nie jak to czesto mialem ze goowniarz w aucie to trzeba mu dopier***, ja wiedzialem ile jechalem wiec mandat wzialem, ale jedno co mnie zdziwilo to to, że "strzelali" z wnetrza auta, pytam sie wiec ich czy szyba nie powoduje przeklaman na radarze, bo przeciez ma inna przenikalnosc niz powietrze, pan odpowiedzial w stylu: "a pan mysli ze jak to dziala" i pokazal na kamerke od wideorejestratora, ja skolowany wzialem mandat, odjezdzam i tak mysle: "przeciez kur** wideorejestrator pobiera predkosc z auta, w ktorym sie znajduje, a nie liczy ile dokladnie jedzie ten scigany" - chyba dobrze mysle??
Co uwazacie o tej sprawie z namierzaniem zza szyby? a moze jest ktos kto jest w stanie udowodnic ze radar strzelajac przez szybe o przenikalnosci ok 75% moze w jakis sposob przeklamywac?? - auto w ktorym siedzieli to octavia, ale np. jakby bylo mondeo z ogrzewaniem przedniej szyby - to na chlopski rozum radar na pewno by zle pokazal?? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-02-2008, 15:25
|
|
|
Matejko napisał/a: | wideorejestrator pobiera predkosc z auta, w ktorym sie znajduje, a nie liczy ile dokladnie jedzie ten scigany" - chyba dobrze mysle?? |
z tego co mi wiadomo (choć nie jestem pewien na 100%), to wideorejestrator mierzy różnicę prędkości między dwoma autami i uwzględniając prędkość auta policyjnego wykazuje Tobie prędkość jaką Ty jechałeś |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2008, 15:36
|
|
|
takich piratow przez ktorych biedne dzieci boja sie przejsc przez jezdnie jak TY powinno sie pakowac w rakiety i wysylac w kosmos, jak tak mozna pedzic po polskich drogach
wideorejestrator pokazuje srednia predkosc auta policyjnego jadacego za toba przez jakis "czas" w tej samej odleglosci.
co do szyby to czesto tak robi policja bo im sie poprostu niechce wystawiac dupy na mroz lub stoja nieoznakowanym pojazdem i w ten sposob sie maskuja. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 01-02-2008, 16:15
|
|
|
Jeżeli jest przekłamanie odczytu przez szybę, to na tyle małe, że obawiam się, że wiele nie zwojujesz..... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 01-02-2008, 16:34
|
|
|
arturro napisał/a: | takich piratow przez ktorych biedne dzieci boja sie przejsc przez jezdnie jak TY powinno sie pakowac w rakiety i wysylac w kosmos, jak tak mozna pedzic po polskich drogach |
spokoj !!
zreszta pewnie ciebie i reszte tez bym tam spotkal wiec moge leciec
pierwszy mandat od ponad 2 lat
Bartek napisał/a: | Jeżeli jest przekłamanie odczytu przez szybę, to na tyle małe, że obawiam się, że wiele nie zwojujesz..... |
moglbym probowac wojowac jakbym nie przyjal, a ze wzialem to chyba i tak po ptakach |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
|
Wysłany: 01-02-2008, 17:45
|
|
|
Matejko napisał/a: | zreszta pewnie ciebie i reszte tez bym tam spotkal wiec moge leciec | mnie bys nie spotkal ja zawsze jezdze spokojnie .
dobrze Ci tak ! moze sie troche uspokoisz z ta jazda |
|
|
|
 |
andy1 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2008, 20:29
|
|
|
Wszystkie radary bazują na efekcie dopplera - fala ultradźwiękowa odbita od poruszającego się pojazdu - zmienia swoją długość. Zależy to od prędkości źródła fali i od prędkości obiektu, od którego ta fala się odbija.
W pojeździe z "fotoradarem" prędkość radiowozu jest podawana do fotoradaru, który oblicza na tej podstawie prędkość pojazdu przed sobą. Pomiar odległości i uśrednianie prędkości radiowozu byłby zdecydowanie trudniejszy.
Ponadto ta prędkość jest tak wyliczana, żeby uzględniając wszelkie możliwe błędy była maksymalnie zaniżona - czyli jak się wysuszą na 90, to znaczy że co najmniej te 90 jechałeś to "uśrednianie" ma na celu zwiększenie dokładności pomiaru i eliminację zakłóceń, dlatego fotoradar jest włączany na te 10 sekund. Nie dlatego, żeby zmierzyć średnią prędkość radiowozu.
Co do siedzenia w aucie suszarki mają pamięć odczytu - więc jak wysuszą jednego to prawdopodobnie mogą i kolejnym osobom wciskać, że to ich prędkość. Mój znajomy jadąc 90 został wysuszony na 127 co ciekawe, chwilę wcześniej złapali samochód, który wyprzedał go kawałek wcześniej - więc chłopaki po prostu oszukują, jak im się nie chce wysiadać :/ Wydaje mi się, że przez szybę fala może za bardzo stracić na mocy... |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2008, 21:44
|
|
|
andy1 napisał/a: | W pojeździe z "fotoradarem" prędkość radiowozu jest podawana do fotoradaru, który oblicza na tej podstawie prędkość pojazdu przed sobą. Pomiar odległości i uśrednianie prędkości radiowozu byłby zdecydowanie trudniejszy. |
nie wiem czy ci chodzi o fotoradar czy o wideorejestrator ale jesli o ten drugi to ponizej masz wyjasnione na jakiej zasadzie on dziala:
W policyjnym radiowozie zamontowana jest kamera sprzężona z prędkościomierzem. W celu dokonania pomiaru policjanci muszą przez jakiś czas jechać za piratem drogowym. Pościg jest przez cały czas nagrywany, na filmie rejestrowane są dane dotyczące prędkości pojazdu.
Żeby nagranie miało wartość dowodową, radiowóz musi przynajmniej przez chwilę poruszać się z tą samą prędkością co pirat drogowy, ponieważ tak naprawdę mierzona jest prędkość radiowozu, a nie ściganego samochodu. |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
|
Wysłany: 02-02-2008, 00:00
|
|
|
to znaczy Arturro, nie wiem z jak dawan pochodzi ten cytat co podałeś, ale u mnie w Legionowie, ostatnimi tygodniami dostali nowiutką Octavie z wideorejestratorem który uwaga: mierzy jak jadą za delikwentem w tym samym kierunku, mierzy jak jadą z naprzeciwka i mierzy jak stoją na poboczu. Czyli miele, kraje, krawaty wiąże i....
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
andy1 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-02-2008, 00:25
|
|
|
właśnie o to mi chodziło że to jakaś bzdura. wideorejestrator napewno działa na tej zasadzie, którą opisałem, oblicza dystans na podstawie tego właśnie algorytmu, nie prędkość na podstawie odległości.
Pomiar odległości i wyliczanie prędkości nie ma sensu i jest trudniejszy, ze względu na nieregularny kształt auta, zakręty i inne podobne... Tak więc wozy z fotorejestratorami mogą mierzyć prędkość samochodów jadących w obu kierunkach, również kiedy sam radiowóz stoi sobie na parkingu.
Być może w sądzie, jest jakiś warunek odnośnie długości pomiaru i dystansu w jakim jest wykonywany, niemniej utrzymywanie stałego dystansu jest nie tylko fizycznie niemożliwe dla kierowcy, ale również nie ma większego wpływu na wynik.
Wszystkie urządzenia do pomiaru prędkości aut działają w ten sposób (poza foto bramkami obliczającymi średnią prędkosc na danym odcinku drogi i takimi śmiesznymi kablami przeciąganymi przez jezdnię w różnej odległości od siebie) |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
|
Wysłany: 02-02-2008, 01:05
|
|
|
Kod: | Wideorejestrator – narzędzie tylko do kontrolnego mierzenia prędkości oraz rejestracji obrazu na kasecie wideo innych zdarzeń drogowych. W czasie jazdy wideorejestrator dokonuje pośredniego pomiaru prędkości pojazdu kontrolowanego. Na początku pomiaru obsługujący wyznacza odcinek drogi na jakim bedzie prowadzony pomiar. Na tym odcinku drogi są mierzone niezależnie dwie wielkości: czas przejazdu pojazdu kontrolującego i długość odcinka drogi wyznaczona na podstawie odczytu z kół pojazdu kontrolującego. Przez podzielenie długości odcinka przez czas otrzymuje się średnią prędkość pojazdu kontrolującego na danym odcinku. Taki sposób pomiaru wymaga aby pojazd kontrolujący utrzymywał stałą odległość od pojazdu kontrolowanego. Oznacza to również , że wideorejestratora nie można przełożyć z jednego pojazdu do drugiego bez wykonania odpowiednich kalibracji. Jednocześnie wideorejestrator będąc systemem pasywnym, jest znacznie tańszy od systemów aktywnych takich jak wideoradary.
Wobec braku w Polsce systemy mierzącego odległość pomiędzy pojazdem kontrolującym , a kontrolowanym wynik pomiaru prędkości jest zupełnie niezgodny z metodami metrologicznymi. Kierowcy zarejestrowani tym urządzeniem za przekroczenie prędkości nie powinni przyjmować mandatu tylko kwestionować pomiar. Przyjęcie mandatu blokuje dalszą drogę prawną do dochodzenia swoich obywatelskich praw. |
(Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wideorejestrator)
Żart? |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 02-02-2008, 14:24
|
|
|
andy1 napisał/a: | właśnie o to mi chodziło że to jakaś bzdura |
no wlasnie mysle ze piszesz jakies bzdury, jesli nie wystarczy moj cytat przeczytaj jJuiceman'a,
byc moze kiedys bedzie jak sobie zyczysz ale narazie jest jak jest i byc moze te najnowsze auta ktore otrzymala obecnie drogowka mierza predkosc jak opisujesz ale do tej pory bylo tak jak ja pisze i cytuje. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
|
Wysłany: 03-02-2008, 15:34
|
|
|
Nie rozpędzajcie się tak, nowe videorejestratory mierzą prędkość wozu policyjnego, dodatkowo radarowo prędkość delikwenta a ponadto także laserowo w podczerwieni i dopiero wyniki z tych wszystkich pomiarów są analizowane i w efekcie jest określana prędkość ofiary. Najnowsze mają jeszcze dwa kolejne gadżety - pomiar odległości (i pośrednio prędkości jeśli wykona dwa kolejne pomiary w zadanej jednostce czasu) tak jak w aparatach fotograficznych metodą przesunięcia fazy lub kontrastu. Ciężkie czasy idą |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2008, 16:40
|
|
|
no tak ale do tej pory przez ladnych pare lat mierzone bylo na podstawie predkosci wozu policyjnego, zreszta do czasu az policja nie wymieni calego taboru na nowy dalej tak bedzie w przypadku starych aut ktore posiada.. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
|
Wysłany: 03-02-2008, 17:23
|
|
|
Zapomniałem dodać, że są już w testach prototypy całkowicie pasywnie określające prędkość ofiary - poprzez analizę video i pomiar zmiany wielkości fotografowanego obiektu - wraz ze zbliżaniem lub oddalaniem rośnie lub maleje wielkość auta więc na tej podstawie także można wyliczyć jak szybko porusza się obiekt. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
|
|