Już mam: Cari 1.9 DI-D :) |
Autor |
Wiadomość |
Tomashi
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Sty 2008 Posty: 391 Skąd: R.Śl.
|
Wysłany: 12-02-2008, 21:09 Już mam: Cari 1.9 DI-D :)
|
|
|
Hej!
No, w końcu - od poniedziałku jestem szczęśliwym posiadaczem Carismy
Rocznik 2001, 1.9DI-D 102KM, 120 tys. przejechane, srebrny.metalik.
Przesiadłem się z małego Polo '97 i.... czuję się jak w samolocie Kiedy po raz pierwszy nią jechałem, pomyślałem "ależ ona ogromna"
Dzisiaj już czułem się pewniej, choć stresuje mnie cofanie - kończę je na 1m od przeszkody hehe i myślę, ze zaraz wpakuję
Jestem podjarany również tym, że polówka to był"golas" - tutaj 4xelktr. szyby,ABS,klima,elektr.lustra, komp, 4xpoduchy itp... normalnie "full wypas" jak to mówią
Jest parę rzeczy do zrobienia (drobnica) i np. dzisiaj udało mi się wyeliminować taki feler:
mianowicie nie zapalała się lampka w środku przy otwartych drzwiach (kierowca + pasażer) i kontrolka otwartych drzwi też ciemna. Dodatkowo brak sygnału przy zostawionych światłach. Tak jak czytałem - przeczyściłem styki w "bolcu" i kostce w progu i u pierwsze pytanie: czy od strony pasażera w tejże kostce(bolcu) są DWA kabelki czy jeden? Jest jeden i co ciekawe - jeden metalowy styk. Tak ma być, bo dalej lampka nie reaguje na drzwi od pasażera ?
Pytanie drugie: jaki olej mam lać, ponieważ nigdzie nie pisze, (nawet w książce serwisowej) -wiem że półsyntetyk, ale JAKI?
pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 12-02-2008, 21:17
|
|
|
Tomashi napisał/a: | czy od strony pasażera w tejże kostce(bolcu) są DWA kabelki czy jeden? |
Jest jeden, od strony kierownika sa 2kabelki (tzw brzeczyk i oswietlenie)
Tomashi napisał/a: | jaki olej mam lać, ponieważ nigdzie nie pisze, (nawet w książce serwisowej) -wiem że półsyntetyk, ale JAKI? |
chciales powiedziec Syntetyk Bo taki sie leje do "nowych"(z wtryskiem bezposrednim) turbo diesli.
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

|
Wysłany: 12-02-2008, 21:19
|
|
|
O cholewka - a to mi doradził "znawca"... :/ A konkretnie jaki? (Mobil, Castrol, Lotos...?)
dzięki
PS. ok,ok - "wyszukiwarka" sprawdzę |
Ostatnio zmieniony przez Tomashi 12-02-2008, 21:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 12-02-2008, 21:32
|
|
|
Tomashi napisał/a: | "znawca"... |
znawca nie znawca, zapisales półsynetetyk a ja ci polecilem syntetyk. Marka nie ma znaczenia wazne sa normy ktore ten olej spelnia . Musza sie zgadzac z tymi ktore podaje producent.
Diesla nie mam, ale z tego co wiem 5W40
Poza tym tyle juz bylo na forum o olejach...
pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 12-02-2008, 22:23
|
|
|
ja ostatnio zalalem valvoline max life diesel 10w40 - polsyntentyk |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

|
Wysłany: 12-02-2008, 22:39
|
|
|
Rafal_Szczecin napisał/a: | ja ostatnio zalalem valvoline max life diesel 10w40 - polsyntentyk |
no i git - za takim się będę rozglądać choć widzę 2 różne zdania: syntetyk/półsyntetyk
Może trzecia osoba się wypwie żartuję, poszukam w archiwum. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-02-2008, 22:53
|
|
|
ogolnie do tego samochodu zalecany jest pelen syntetyk . |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 12-02-2008, 23:25
|
|
|
Cytat: | ja ostatnio zalalem valvoline max life diesel 10w40 - polsyntentyk |
"olej mistrzow" tez na takim jezdze
ogolnie powinno sie zalewac syntetyk do did'a, tdi'ka ale jak juz jest pol to lepiej nie zmieniac na rzadszy. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-02-2008, 23:34
|
|
|
arturro napisał/a: | Cytat: | ja ostatnio zalalem valvoline max life diesel 10w40 - polsyntentyk |
"olej mistrzow" tez na takim jezdze
ogolnie powinno sie zalewac syntetyk do did'a, tdi'ka ale jak juz jest pol to lepiej nie zmieniac na rzadszy. |
hehe
musze Ci powiedziec, ze pierwszy raz go zalalem, chcieli mi wcisnac zwyklego maxlife 10w40, ale ja sie uparlem ze nie chce zadnego carstrola(na takim jezdzila wczesniej ) ani zwyklego maxlife, i ,ze maja sprowadzic dla mnie maxlife diesel .
ogolnie za 5 litrowa banke zaplacilem 150 zl ( 30zl za litr ) i narazie co moge powiedziec, to ze jestem bardzo zadwolony ( tak samo jak bylem zadowolony uzywajac do benzyniaka "zwyklego" maxlife ) ,i ze silnik jak by chodzil ciszej . |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 14-02-2008, 09:02 Re: Już mam: Cari 1.9 DI-D :)
|
|
|
Tomashi napisał/a: | stresuje mnie cofanie - kończę je na 1m od przeszkody hehe i myślę, ze zaraz wpakuję |
To załóż czujniki cofania - to duuuużo tańsze rozwiązanie niż rozwalenie swojego zderzaka i jeszcze czyjegoś i dlatego ja sobie założyłem - fotki w mojej galerii. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

|
Wysłany: 14-02-2008, 19:22
|
|
|
Heh, mam coś innego - hak! Powoli poznaję autko i się przyzwyczajam.
Niestety, nie mogę naprawić usterki od strony pasażera - przy otwieraniu drzwi nie świeci lampka w środku i nie działa kontrolka otwartych drzwi. Przeczyściłem dość dokładnie styki i nadal nie działa. Co może być jeszcze przyczyną?
Druga sprawa, którą "odkryłem" w czasie jazdy do huczące tylne koła - zmieniłem opony i to samo, pewnie łożyska ?
Trzecia rzecz: mam hak i zieloną kontrolkę kierunków haka (chyba) - dziwna sprawa, bo jak włączam kierunkowskaz to na chwilkę mrugnie właśnie owa kontrolka. Tak ma być?
PS. ogólnie to wrażenia z jazdy kapitalne - po przesiadce z małego VW Polo to "poezja" |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 14-02-2008, 19:49
|
|
|
Co do styków to jeszcze może nie być masy bo przynajmniej w Cari jest brana z budy - śrubka przykręcająca ten wyłącznik wrzyna się w budę i robi za zmasowanie - przynajmniej od strony kierowcy tak jest - sprawdź miernikiem czy do wyłącznika w ogóle dochodzi zasilanie i czy zamyka obwód przy otwarciu drzwi.
Co do huczenia to zależy jak huczy - czy wyje czy też szumi - jak wyje to może być łożysko a jak szumi i przy pewnej prędkości przechodzi to w huczenie to mogą być wyząbkowane opony. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

|
Wysłany: 14-02-2008, 22:43
|
|
|
saphire napisał/a: |
Co do huczenia to zależy jak huczy - czy wyje czy też szumi - jak wyje to może być łożysko a jak szumi i przy pewnej prędkości przechodzi to w huczenie to mogą być wyząbkowane opony. |
Tak, raczej"wyje" - zmieniłem dziś oponki na nowe i takie same odgłosy...
Co do przełącznika -zrobiłem mostek kabelek-karoseria i działa. A więc jednak przełącznik: rozebrałem go na części pierwsze-totalnie zaśniedziały i "zżarty" - chyba trzeba nowy. |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 15-02-2008, 18:04
|
|
|
też się kiedys przesiadłem z polo (model 2000, prawie totalny golas) do Cari i też bardzo sobie chwaliłem, mimo że Cari byłą 3 lata starsza
Niech Ci się dobrze sprawuje
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

|
Wysłany: 15-02-2008, 20:28
|
|
|
Dzięki
... dziś przykra wiadomość: łożysko tylne(z piastą ABS) kosztuje ok. 200 zł jedno.
Może wystarczy nasmarować? Kiedy wulkanizator zdejmował koła, miał wielkie problemy - chyba nie były odkręcane od nowości heheh (opony rocznik jak auto - 2001) - może smar "wyparował" i stąd te huczenie? Odkręcę, sprawdzę. |
|
|
|
 |
|