Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z aparatem Canon IXUS 860
Autor Wiadomość
arturro
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2008, 23:56   Problem z aparatem Canon IXUS 860

Witam

Kupilem ostatnio aparat ktory jest teraz w UK ale jest problem ze zdjeciami, tzn. nie wiem czy to wina ustawien (nie moge tego sprawdzic) czy poprostu jest z nim cos nie tak.
Ponizej probka zdjec, chodzi mi o te biale plamki na zdjeciach robionych noca i jesli zwrocicie uwage na drugim zdjeciu po lewej stronie tlo jest rozmazane a po prawej w miare ok, oczywscie osoby w srodku sa wyrazne.
Czy to moze byc wina indywidualnych ustawien czy poprostu cos jest nie teges z aparatem? Mam jeszcze kilka dni na zwrot apratu tj do 23 lutego.

1 fotka

2 fotka

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-02-2008, 08:20   

Brudny obiektyw - trzeba kupić specjalną ściereczkę do czyszczenia obiektywu albo brudna matryca (to zwykle jest w lustrzankach ze zdejmowalnym obiektywem) - ostatnio sporo ludzi rozpisuje się o serii matryc w canonach które "fabrycznie" są brudne - właśnie takie ciapki od kurzu czy czegoś innego sa na matrycy czego efektem są właśnie widoczne ciapki na czarnym lub ciemnym tle.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2008, 08:38   

acha czyli w sumie banal jesli chodzi o te kropki (tzn jesli da sie to wyczyscic)
saphire masz jakis pomysl na te rozmazane tlo? tzn. patrzac na lewo i przesuwajac zdjecie w prawo coraz bardziej wyrazne? (widac to dokladnie na tych statkach/lodkach).

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 19-02-2008, 08:43   

Saphire, aparat Arturro to maly stylowy kompakcik a nie lustrzanka z wymienna optyka. Oczywiscie szmatka moze pomoc ale sugeruje, porownanie zdjec z innego aparatu choc pewnie nie znajdzie sie nikt kto ma ten sam model na forum. Moze te "efekty specjalne" to wina procesora obrazu i systemu detekcji twarzy.

[ Dodano: 19-02-2008, 08:48 ]
Arturro, czy te kropki wystepuja na wszystkich zdjeciach? Czy tylko na fotkach nocnych? Gdyby to byl brudny obiektyw byloby widac zawsze te kropki i to w tym samym miejscu.

Maretzky85 
Mitsumaniak
Mod Galant E3x

Auto: Galant`88; [4G63T][E39A] VR4
Wysłany: 19-02-2008, 08:58   

Jak po wyczyszczeniu obiektywu nadal będą występować kropki to ja bym wymienił aparat ;)
Możliwe, że ma brudną matrycę :/
Z tą ostrością - to czy zawsze tło tak ma ?? Możliwe, że to przez jakiś wspomagacz w aparacie...

"Ż(ona): a co zrobisz ze starym Galantem? (domyślnie - po kupnie rekina)
J(a): będę nim jeździł, gdy rekin pójdzie na złom"
by Krzyżak

-Galant 1.8 Gaźnik 4G37 1988r (złom)
-Galant 2.0 SOHC GLSi, później DOHC GTi 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC GTi, potem GTi T 1991r (Sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Dynamic Turbo 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Turbo VR4 1988r
(Obecny)

-Toyota Corolla 1.3 (Wyjechała do afryki :P )
- Colt C52A na gaźniku z gazolotem

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2008, 10:09   

Gene napisał/a:
Arturro, czy te kropki wystepuja na wszystkich zdjeciach? Czy tylko na fotkach nocnych? Gdyby to byl brudny obiektyw byloby widac zawsze te kropki i to w tym samym miejscu.

te kropki wystepuja tylko w nocnych fotkach

Maretzky85 napisał/a:
Z tą ostrością - to czy zawsze tło tak ma ?? Możliwe, że to przez jakiś wspomagacz w aparacie...

z ostroscia (a raczej jej brakiem po lewej stronie) jest tak ze czasem jest bardziej rozmazane a czasem mniej.
wieczorem podrzuce jeszcze kilka fotek dla porownania.
aparat kupilem na amazon.uk i jest on teraz w londku gdzie go uzywa moj braciak ktory nie ma zielonego pojecia o jakichkolwiek ustawieniach dlatego probuje ustalic czy moze on cos poprzestawial czy aparacik ma jakas wade fabryczna (od kilku lat uzywam ixusa 500 i czegos takiego nigdy nie zaobserwowalem).

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 19-02-2008, 11:23   

To niech wali z nim do jakiegoś sklepu fotograficznego i kupi tam tą ściereczkę do czyszczenia obiektywów i delikatnie wyczyści nią soczewkę obiektywu - może go czymś zachlapał (deszcz?) i ślady zostały jak wyschły kropelki albo ktoś mu kichnął prosto w obiektyw... :mrgreen:

Lothar
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2008, 13:19   

Ten brak ostrości może być spowodowany wadą obiektywu, zwłaszcza jeśli występuje zawsze (z różnym natężeniem). Miałem szkło do lustrzanki, które dawało taki efekt - jedna strona ostra a druga rozmyta, przy czym natężenie tego efektu zmieniało się wraz ze zmianą ogniskowej.
Co do ciapek to raczej nie są one na powierzchni obiektywu - to co jest na obiektywie jest praktycznie poza ostrością i nie powinino być widoczny jako ostre jasne plamki. W żadnym ze swoich szkiełek nie napotkałem takiego efektu, a niektóre były ostro "zasyfione" podczas zdjęć w plenerze. Wygląda mi to raczej na syf na matrycy. Tym niemiej warto spróbować wyczyścić szkiełko i sprawdzić jaki jest efekt.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2008, 18:49   

no wlasnie tez mi sie wydawalo ze to nie jest zbyt normalne lub spowodowane czynnikiem trzecim (glownie jesli chodzi o rozmyte tlo)
ponizej dwie kolejne fotki

tutaj widac troche mniej jak jest rozmyty obraz ale jest:

a tu np juz imo szystko jest ok:

sam nie wiem co robic, czy wysylac aparat czy nie :?

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 19-02-2008, 19:21   

A czy kropki na tych nocnych zdjęciach występują też w przypadku fotek na których nie ma elementów betonowych?

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 19-02-2008, 19:28   

Okrągłość tych ciapek sugerować by mogła że to soczewka obiektywu czymś została opryskana i po wyschnięciu toto zostawiło na niej ciapy zniekształcające obraz - wystarczy pooglądać uważnie szkiełko tak by było widać w nim odblaski to na tle tej lekko fioletowej warstwy antyrefleksyjnej od razu będzie widać czy jest czyste czy czymś opryskane.

maklakus 
Mitsumaniak

Auto: 200sx
Wysłany: 19-02-2008, 21:26   

KROPKI - które widać zwłaszcza na zdjęciach nocny - jest to na 101% typowy objaw brudnej, zakurzonej optyki... proponuję udać się do serwisu producenta i wyczyszczenie optyki... szmatka i czyszczenie samemu nic ci tu nie da, a te drobne kropeczki - ziarno ... to tylko szum ... według mnie ... poza brudną optyka wszystko gra.

ps. jeśli to była by matryca... to plamki powtarzały by się na każdym kolejnym zdjęciu dokładnie w tym samym miejscu... co jest najlepiej widoczne na zdjęciach nocnych lub w bardzo kontrastowym oświetleniu - a więc uszkodzenie matryce można wykluczyć .

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2008, 22:55   

ok sprawa kropek zalatwiona, brat zasuwa do serwisu na czyszczenie
a co z tym rozmazaniem po lewej?

Lothar
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2008, 12:47   

arturro, a może te rozmycia po lewej pochodzą od wadliwie działającego układu stabilizacji obrazu? Nie wiem jaki system stabilizacji dokładnie pracuje w IXUSach, ale jeśli masz stablilizację w swoim apraracie, to spróbuj ją wyłączyć i pocykać fotki dla testu na różnych ogniskowych.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2008, 13:48   

chyba poczekam az aparat przyjedzie do polski i ewentualnie beda go reklamowal w serwisie (do 24 lutego moglem go oddac bez podania przyczny).

Odpowiedz do tematu