Kierowcy do kontroli. Co 15 lat |
Autor |
Wiadomość |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-03-2008, 17:44
|
|
|
Jestem za Badaniami psychologicznymi dla zdajacych młodych kierowców ( Tak samochód to prawdziwa broń, gdzie mozna zabić za jednym razem nawet kilkanascie osób)
A testy psychotechniczne co 15 lat, bardzo trafiony pomysł ostatnio musiałem takie przechodzić (tylko, że na wózek widłowy).
80 zł raz na 15 lat, czy to duzo ?? wychodzi dziennie 0,0146 gr.
Chciałbym aby koszt wszystkich uprawnień był taki tani |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-03-2008, 19:49
|
|
|
Morfi napisał/a: | Chciałbym aby koszt wszystkich uprawnień był taki tani | Prawo jazdy to nie uprawnienie typu jazda wózkiem widłowym. ANI POZWOLENIE NA BROŃ |
|
|
|
 |
harizma [Usunięty]
|
Wysłany: 18-03-2008, 20:12
|
|
|
a ja uwazam ze to jest kolejne szukanie w kieszeni kowalskiego a co tam , wszyscy kierowcy x 80zl- bedzie na diety poselskie czyz nie a dla nie ktorych to jest zbieranie przez caly rok na zmiane oleju w aucie lub na oplaty a jesli chodzi o psycho testy to bylem na takowych i nie uwazam zeby komus,, ustawianie dwoch drucikow" pomoglo w poruszaniu sie po centrum miasta jak to wyzej kolega napisal tylko jazda -jazda -jazda -trening rodzi mistrza chyba kazdy zna to powiedzenie |
|
|
|
 |
wlad [Usunięty]
|
Wysłany: 18-03-2008, 20:18
|
|
|
sniez napisał/a: | Nie podoba mi się wykluczanie ludzi słabo jeżdżących tylko dlatego, że nie radzą sobie tak pewnie jak inni |
zgadzam sie-kazdy kiedys zaczyna przygode z autem,jedni ucza sie szybciej,inni wolniej.mnie NIGDY nie irytuje auto z "L" na dachu.dlatego bylbym za naklejka dla poczatkujacych kierowcow-wiadomo by bylo,czego mozna sie po nim spodziewac. sniez napisał/a: | Dla mnie wypadki to głównie brak cywilizowania polskich kierowców i brak respektowania przepisów |
niestety true.w takim wypadku nie pomoze wspaniala technika czy refleks.
zreszta nawet w F1 mozna zauwazyc,ze jesli ktorys z tych teoretycznie najlepszych kierowcow przedobrzy,nic nie jest w stanie go uratowac .
miara skutecznosci na drodze nie jest jak sadza niektorzy [zwlaszcza mlodzi]umiejetnosc driftingu ale umiejetnosc przejechania z punktu A do B bez kolizji.do tego najczesciej nie potrzeba umiejetnosci technicznych,a tylko[az?]umiejetnosc MYSLENIA.a to nie zalezy tak naprawde od wieku. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
|
Wysłany: 18-03-2008, 22:14
|
|
|
Jak patrzę na mojego kolegę z pracy,TO JA JESTEM ZAAAAAAAAAAAAA.
Myślę że dobrze było by zrobić ankietę na ten temat. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
|
Wysłany: 18-03-2008, 22:53
|
|
|
Nie wiem dlaczego akurat co 15lat? Skoro juz to raz w tygodniu!!! A najlepiej przed kazdym odpaleniem auta. Przykladowo jezeli po powiedzmy roku od ostatniego badania pogorszy sie nasz stan zdrowia to i tak jeszcze 14 sobie pojezdzimy... swoja droga ciekaw jestem czy bedzie jakies zaswiadczenie zwalniajace z tego obowiazku??? |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
|
Wysłany: 18-03-2008, 23:08
|
|
|
ja jestem całkowicie za tym aby po przekroczeniu pewnej granicy wieku (ale to już myślę lekarze powinni się wypowiedzieć czy statystycznie rzecz biorąc jest to 55, 60 czy 65 lat) powinny być przeprowadzane regularnie testy (na pewno nie co 15 lat) z takiej powiedzmy psychotechniki. Ten który będzie się nadawał prawko będzie miał nadal, ten który nie będzie się nadawał niestety będzie musiał zająć pozycję Króla na siedzeniu pasażera. I ja też zdaję sobie sprawę, że kiedyś w takim stanie będę , że trzeba będzie prawko powiesić na kołek, (choć jeszcze sobie tego nie jestem w stanie wyobrazić ).
A dla młodych zdecydowanie więcej szkolenia, psychotechniki, pokazywania skutków posługiwania się tak niebezpiecznym narzędziem jakim jest auto/motocykl/ciężarówka (jak robiłem kurs na kat. A to coś takiego miałem, ale to byłą chyba inicjatywa własna instruktora). |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
|
Wysłany: 19-03-2008, 04:50
|
|
|
dm17, Prawo Jazdy to jest uprawnienie. Mozesz zrobic większe szkody aniżeli wózkiem widłowym czy suwnicą.
I powinno to byc na podobnych zasadach. |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 19-03-2008, 09:57
|
|
|
stanik napisał/a: | A dla młodych zdecydowanie więcej szkolenia, psychotechniki, pokazywania skutków posługiwania się tak niebezpiecznym narzędziem jakim jest auto/motocykl/ciężarówka |
Zdecydowanie tak. Wiekszość młodych kierowców jeśli pojeździ bezwypadkowo kilka miesięcy i jako tako nabierze pewności za kierownicą zaczyna sobie wyobrażać, że nie dotyczą ich prawa fizyki.
Druga sprawa: Moim zdaniem absolutnie wszyscy kierowcy powinni przechodzić szkolenie odnośnie zachowania w sytuacjach ekstremalnych (jak dla nich ): wychodzenie z poślizgu, jazda po bardzo śliskiej nawierzchni, opanowywanie nad i podsterowności, omijanie przeszkód w sytuacjach awaryjnych, czy wreszcie umiejętne rozbicie samochodu (zobaczci ilu kierowców wali centralnie przodem, przenosząc całą energię na siebie.)
W tej chwili mamy na drogach ekspertów od parkowania pomiedzy pachołkami (jak nie widzą pachołków to sobie nie poradzą) a nie bezpiecznych kierowców. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
Wysłany: 19-03-2008, 09:58
|
|
|
sniez napisał/a: | Nie podoba mi się wykluczanie ludzi słabo jeżdżących tylko dlatego, że nie radzą sobie tak pewnie jak inni. |
ja absolutnie nie pisałem o ich całkowitym wykluczeniu z możliwości prowadzenia aut drogami publicznymi, tylko przykładami tymi chciałem zwrócić uwagę, iż moim zdaniem powinno się położyć zdecydowanie wzmożony nacisk na szkolenie młodych kierowców.
Każdy z nas wykonuje każdą czynność lepiej lub gorzej od innej osoby - tak samo prowadzenie auta. Mi się jedynie nie podoba, iż przepisy dostosowane są właśnie do tych najgorzej jeżdżących (np 50km/h na dwupasmówce ...na której nie występuje wzmożony ruch i spokojnie można jechać np 120 km/h) ...zamiast ich właśnie doszkolić by podnieśli swój poziom jazdy.
sniez napisał/a: | Dla mnie dużo bardziej niebezpieczni są kierowcy: |
...a te przykłądy również celnie podałeś ... no może z wyjątkiem:
sniez napisał/a: |
2. zapier...ających w terenie zabudowanym 140km/h uniemożliwiając włączenie się do ruchu innym kierowcom. |
bo w niektórych miastach są kilku pasmowe arterie (nie mylić tu z tymi zakorkowanymi ..typu al. Krakowska w piątek o godz 16 w Warszawie ), gdzie nie stwarzając zbytniego zagrożenia można jechać z taką prędkością.
sniez napisał/a: | Często jadę szybko po mieście i wiem, że gdy ktoś mi wyjedzie przed maskę, to najczęściej nie jest wina tego, że jest ślepy, tylko tego, że za szybko jechałem nie dając mu szans na zobaczenie mnie..., |
myślę, że jakbyś jechał wolniej to ten wyjeżdżający wyjechałby jeszcze później i efekt byłby podobny
sniez napisał/a: | dodatkowo staram się ułatwiać życie kierowcom niezależnie od tego czy są zawalidrogami. | o dokładnie i to mi się podoba, moim zdaniem umiejętność "pomagania" innym na drodze należy również do własnej umiejętności jazdy autem, gdyż "widzimy otoczenie" w szerszym zakresie
dm17 napisał/a: | Prawo jazdy to nie uprawnienie typu jazda wózkiem widłowym. ANI POZWOLENIE NA BROŃ |
ano nie ...to uprawnienie poruszania się pojazdem zmechanizowanym po drogach publicznych
wlad napisał/a: | miara skutecznosci na drodze nie jest jak sadza niektorzy [zwlaszcza mlodzi]umiejetnosc driftingu ale umiejetnosc przejechania z punktu A do B bez kolizji |
100% racji ... ale często jednak bywa tak, iż Ci właśnie "drifciarze" są naprawdę dobrymi kierowcami na drodze (oczywiście nie jest tak w 100%) |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2008, 12:19
|
|
|
I to jest właśnie domena naszego kraju że z małych rzeczy robi sie nie wiadomo jakie uprawnienia - w wielu krajach na świecie samochód jest traktowany jako "para butów". Słabi kierowcy zawsze byli i będą........... (2 miesiace temu sam miałem przyjemność sie o tym przekonać)
Uważam że prawo jazdy natomiast powinno być wydawane do któregoś roku życia np 65. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2008, 12:30
|
|
|
akbi napisał/a: | wtedy jak wjechałeś Panu w d*** | Złośliwiec........... |
|
|
|
 |
TommyGun26 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-03-2008, 20:27
|
|
|
znowu geje szukają luki żeby zarabiac na ludziach.niech sie zajmą czymś pozyteczniejszym dla dobra ogółu |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
|
|