Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
05-04-2006, 15:53
[CA1A 1.3] Świece JAKIE POLECACIE?
Autor Wiadomość
Berez
[Usunięty]

Wysłany: 21-01-2006, 20:51   [CA1A 1.3] Świece JAKIE POLECACIE?

Witam!
Szukalem w wyszukiwarce jakie najlepsze swiece bede do mojego Misia i najczęsciej pojawialy sie te NGK. Ale widzialem jakieś rózne rodzaje np. jakiś cooper. No i stąd moje pytanko. Jakie świece mam kupić do Miska? Acha no i jaka cena?? Wielki Denks

Pozdrawiam!!!

Mitsubishi Colt CAO 1.3 12V
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 24-04-2007, 00:41, w całości zmieniany 1 raz  

westman
[Usunięty]

Wysłany: 21-01-2006, 21:09   

Moim skromnym zdaniem karzde o ile wymieniasz je co jakies 20000km. Paradoksalnie uwarzam za najlepsze polskie ISKRA nie jakies tam z czterema elektrodami na których nie ustawisz sobie przerwy.

sruba 
m3m&mitsumaniak
football is a drug

Auto: Toyota Auris II TS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-01-2006, 22:19   

ja ........
westman:
każde !
i uważam !

NGK nie sa zle. zawsze takich uzywalem (czy to w Misku, czy w Nissanach) i nigdy narzekac nie moglem.
kup zwykle NGK i bedziesz zadowolony.

btw. koszt jednej sztuki to ok. 18-20 pln, o ile dobrze kojarze :wink:

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 21-01-2006, 23:12   

NGK BPR5ES-11 lub Denso W16EPR11. Nie kupuj raczej Boscha ani Brisk.

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 22-01-2006, 15:43   

westman napisał/a:
Moim skromnym zdaniem karzde o ile wymieniasz je co jakies 20000km. Paradoksalnie uwarzam za najlepsze polskie ISKRA nie jakies tam z czterema elektrodami na których nie ustawisz sobie przerwy.

czy to znaczy, że jak ma być 1.1 (4G15) to kupujesz cokolwiek i sam regulujesz? czy zmiejszasz żeby "było lepiej"?

westman
[Usunięty]

Wysłany: 26-01-2006, 23:02   

Ubolewam nad faktem że forum sporo straciło na jakości poprzez kilka moich "ortografów". Jestem głęboko poruszony lub jak kto woli mam to głęboko w ...
Wracając do tematu.
Nie ujmując niczego moim przedmówcą, przerwę na świecach ustawiam na 0.8 i wymieniam je praktycznie co 10000 razem z olejem i filtrami. Tanie nie zawsze znaczy gorsze (to tak trochę jak z kobietami...). Pozdro

shovel
[Usunięty]

Wysłany: 26-01-2006, 23:12   

świece ngk nie powinny kosztowac powyżej 12-13 zł / szt. w normalnym sklepie

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 27-01-2006, 07:27   

za NGK ceny są baaardzo różne - do Colta najtaniej widziałem za 9zł/szt, do Runnera min - 14,5, max 27zł.

shovel
[Usunięty]

Wysłany: 27-01-2006, 08:35   

przeciętne jednoelektrodowe świece bpr6es, bpr7es kosztują w tychach odpowiednio 10,50 i 11,20

piotras 
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Wysłany: 17-02-2006, 18:50   

POMOCY !!!
Nie moge odkręcić zadne z 4 świec - wszystkie sie zapiekły. Dziwne to bo zawsze je leciutko dokręcam. Znacie jakieś sposoby zeby je wydobyć ??? Próbowałem już na zimnym silniku (w temp. + colt stoi w garażu), próbowałem na gorącym i nic. Ktoś mi kiedyś powiedział ze jak nie daje rady to zeby oleju troszke podlać w gniazda i poczeka z dzien ale nie wiem czy to wogóle ma sens. Mysle zeby go wystawić na noc z garażu żeby sie "przemroził" i wtedy moze na bardzo zimnym da rade. Macie jakiś pomysł jak to ruszyć ???

Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm

piorek
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2006, 09:23   

A moze uzyc duzej sily, duze ramie? Tylko zeby nie wyrwac gwintow z glowicy :( Sam mam taki problem juz udalo mi sie klucz zlamac (oczywsicie byl topex) i lekam sie wykrecac juz prae miesiecy :/.. Ciekawe czy to jest mozliwe zeby sie zapiekly? Jestes pewien ze nie ruszal ich jakis kowal "mechanik"?

mikineo
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2006, 11:08   

A gdyby je lekko podgrzać np. palnikiem i wtedy spróbować?

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2006, 12:44   

Metale pod wplywem temperatury "rosna" i watpie, zeby podgrzanie cos pomoglo. Radze wystawic Colcika na mroz. W moim przypadku ta metoda podzialala.

Nie rob nic na sile, bo jak zerwiesz gwint to juz bedzie wiekszy problem :wink:

piotras 
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Wysłany: 18-02-2006, 12:53   

Też myslałem o mrozie. Dzwoniłem dzisiaj do mechanika i wykombinował żeby kupić tak zmrażacz w sprayu i lekko podgrzać silnik a tym zmrażaczem potraktować świece i moze wtedy da rade odkrecić. Narazie zalałem gniazda wd40 ale watpie zeby to coś pomogło.

Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm

mikineo
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2006, 13:01   

Jak boisz się że zerwiesz gwint to jedź do mechanika na wymiane świec, niech on ci wymieni. Mechanicy na pewno maja jakieś sposoby na takie przypadki.

Odpowiedz do tematu