|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Problem z komputerem |
Autor |
Wiadomość |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11-03-2008, 09:53
|
|
|
Patrząc na błąd, do sprawdzenia po kolei:
1. Zainstaluj inne (niekoniecznie nowsze) sterowniki do grafiki i chipsetu.
2. Wyjmij jednego dimma.
3. Jeżeli dalej będą problemy, zamień dimmy.
4. Podnieś w biosie napięcie dla pamięci o 0.1V i poustawiaj ręcznie timingi na nominalne dla tych kości.
Ten błąd najczęściej związany jest z samymi sterownikami nVidii do grafy, ale mogą to być też uszkodzone (lub źle ustawione w biosie) pamięci. Teraz zauważyłem, że masz 4gb ramu. Teoretycznie XP SP2 nie będzie widzieć całości, ale powinno działać stabilnie. Jednak spotkałem się już z kompami, w których nie chce to działać i zmniejszenie ilości ramu pomaga. Któryś z dimmów może też być uszkodzony. No i oczywiście bios - niektóre płyty Gigabyte niezbyt dobrze radzą sobie z timingami (zwłaszcza przy dynamicznym overclockingu), a niektóre pamięci za cholerę nie chcą poprawnie działać na stockowym napięciu (z tymi Corsair akurat nie miałem do czynienia, więc to tylko przypuszczenia). Do zmiany timingów na twojej płycie, trzeba odpalić w biosie ukryte, zaawansowane funkcje - Gigabyte nie podaje tego w intrukcji - robi się to za pomocą kombinacji klawiszy Ctrl+F11 (lub Ctrl+F1 - ciągle zapominam ).
Możesz też puścić sobie memtesta i testnąć po prostu, czy nie pojawiają Ci się jakieś błędy pamięci (niestety czasem memtest musi lecieć kilka godzin, żeby sprawdzić pamiątki na 100%).
Edit: Robiłeś upgrade biosa? |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-03-2008, 22:45
|
|
|
Nie rozumiem jednej rzeczy, dlaczego nie skorzystałeś z ustawy o zgodności towaru i nie oddałeś komputera sprzedawcy, zamiast bawić się w niekończące się naprawy i podmiany elementów. |
|
|
|
 |
KarolS
Mitsumaniak

Auto: EA3W '99 GDI
|
Wysłany: 22-03-2008, 23:37
|
|
|
Heh, widzisz...
Jak kupiłem cały komputer 2 lata temu to go zaplombowali (mój błąd że się zgodziłem). Z związku z tym, że chciałem w międzyczasie dorzucić dysk, plombę przeciąłem i dołożyłem go sam. Dlatego też serwis nie uznał gwarancji na cały sprzęt, tylko na poszczególne elementy...
Co do samego sprzętu... Od 11 dni problem z zawieszaniem pojawia się naprawdę sporadycznie. W zasadzie z rzeczy wartych wspomnienia zrobiłem tylko reinstalkę Windowsa (naprawiłem tego co był), oraz zrobiłem wielokrotne czyszczenie i naprawę rejestru. Pierwsze sprawdzenie rejestru wykazało zaledwie 600 błędów...
Jak coś będzie się zmieniało, nie omieszkam Was poinformować... |
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-03-2008, 09:20
|
|