Przesunięty przez: zbyszekm2 13-03-2008, 07:15 |
A/T MODE i inne pytania PAJERO II |
Autor |
Wiadomość |
z_łagiewnik [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2008, 20:23 A/T MODE i inne pytania PAJERO II
|
|
|
jestem szczęśliwym posiadaczem PAJERO II automat 3.0 - mam przełacznik A/T MODE co do którego zastosowania nie potrafię nic wyczuć. Przełącznik ma 3 położenia i zapala w 2 położeniach dodatkowo na desce rozdzielczej napisy PWR lub HOLD lub nic się nie pali.
Czy ktoś może mi to objaśnić?
Jest również przełacznik który jest oznaczony symbolem zbudowanym z trójkąta odróconego podstawą do góry (wierzchołek do dołu) i kreski idącej pionowo od góry (od podstawy trójkąta) poprzez wierzchołek dolny trójkąta aż za trójkąt . Znaczek jakby tworzy uproszczoną parasolkę.
Mam rówież problem czy spryskiwacze reflektorów nie działają czy też nie umiem ich uruchomić (płyn nalałem do zwiorniczków po prawej i lewej stronie oznaczonych symbolami wycieraczek pod maską ) |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17-01-2008, 08:46
|
|
|
Chyba koledzy na "rajdach" objasnili sprawe. Ja tylko dodam dla potomnych:
A/T MODE - przelacznik ustawien skrzyni biegow
PARASOLKA - przelacznik do zdalenej obslugi anteny radiowej |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
jacenty [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2008, 09:13
|
|
|
witam. pytanie dotyczy auta mojego brata. sprawe znam tylko przez telefon ale postaram sie to wam opisac. Jest to Pajero 2,8 td rocznik 98. automat. Chodzi o kontrolke A/T. Dawniej kiedyt odpalal samochod ona gasla mniej wiecej razem z ladowaniem a teraz kontrolka zapala sie przy niskich a gasnie dopiero na wysokich po czym zapala sie ponownie przy niskich. jaki moze byc powod?? z gory dzieki za pomoc.
przygode z moim pojarkiem opisze wam w innym dziale i jak bede mial wiecej czasu. pozdrawiam wszystkich. |
|
|
|
 |
Videlec [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2008, 09:47
|
|
|
niech sprawdzi poziom oleju w skrzyni (przy urucomionym silniku) |
|
|
|
 |
jacenty [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2008, 19:56
|
|
|
poziom oleju w porzadku. jutro pojde to zobaczyc i napisze cos wiecej. dzieki za zainteresowanie. |
|
|
|
 |
romanzewsi [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2008, 21:40
|
|
|
ta kontrolka doslownie oznacza chyba temp w autom skrzyni biegow ale dla mnie migala kiedys jak zgubilem naciag od alternatora i pasek byl luzny po naprawie problem znikl sprawdz |
|
|
|
 |
jacenty [Usunięty]
|
Wysłany: 28-03-2008, 22:20
|
|
|
pasek, alternator tez ok. bylem dzisiaj po swoje pajerko w serwisie i przy okazji zapytalem panow co moze byc przyczyna. Jednoznacznie nie mogli nic powiedziec bez badania auta ale zasugerowali wymiane oleju + filtra w skrzyni biegow. sa juz zakupione wiec pozostaje je tylko wymienic i zobaczyc czy kontrolka zgasnie. Po wszystkim napisze co i jak. pozdrawiam. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 01-04-2008, 21:28
|
|
|
Gene napisał/a: | Chyba koledzy na "rajdach" objasnili sprawe. Ja tylko dodam dla potomnych:
A/T MODE - przelacznik ustawien skrzyni biegow
PARASOLKA - przelacznik do zdalenej obslugi anteny radiowej |
Witam A tak na chłopski rozum to kiedy,w jakich warunkach włączyć A lub T Pozdrówka |
|
|
|
 |
erben [Usunięty]
|
Wysłany: 02-04-2008, 14:28
|
|
|
Witam! To w nawiązaniu do pytań z tematu postu... Co oznacza kontrolka HOLD w Pajero II z automatem? Wiem, że ma związek z pracą skrzyni, ale (!) nie mam z nią organoleptycznie żadnych problemów, a kontrolka świeci, tzn. zapala się i gaśnie, ale nie miga, tylko jakby miała związek z poziomem jakiegoś płynu. Poziom oleju w skrzyni i jego stan OK. Co zatem oznacza HOLD, który zapała się i gaśnie? Pozdrawiam.
ps. Pajero to ekstra furka:) |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 02-04-2008, 14:38
|
|
|
hold1
uchwyt, chwyt; to get hold of sth chwycić się czegoś; to lose hold of sth puścić/wypuścić coś
hold2
(held, held )
1. trzymać, utrzymać; She was holding the baby in her arms. Trzymała dziecko w ramionach. to hold sb prisoner więzić kogoś; to hold sb hostage trzymać kogoś jako zakładnika |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
richat
Forumowicz

Auto: Pajero II 3.5 V6 i 2.8 TDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Cze 2008 Posty: 39 Skąd: Kosarzyn
|
Wysłany: 04-06-2008, 08:53
|
|
|
ależ wylewnie to napisał, sam jestem ciekaw co robi pozycja hold, bo nie widzę żdanej różnicy pomiędzy normalnym ustawieniem a holdem
u mnie tez kontrolka ta przy załączeniu pokazuje sie na sekundę i znika |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 04-06-2008, 10:00
|
|
|
Jeśli to samo co u mnie w cari to przesuwa punkt zmiany biegów tak by jechać na wyższym biegu by obroty były niższe a tym samym moment by koła nie mieliły np. zima na śniegu. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
|