Jaki router??? |
Autor |
Wiadomość |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-03-2008, 23:58
|
|
|
Co do DLinka, jestem bardzo zadowolony, ani razu nie restartowałem urządzenia,jak i desktopa oraz lapka.Oba kompy chodzą świetnie, jak dla mnie super.
Co do listwy osobiście polecam produkty Belkina, są dobrej jakości. |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 27-03-2008, 10:31
|
|
|
Jeśli chodzi o routery, to troszkę się wyłamię i polecę urządzenia Asusa
Trochę tego sprzedałem, sam użytkuję i są to urządzonka naprawdę bezawaryjne i bezproblemowe. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
igi
Mitsumaniak
Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Mar 2005 Posty: 3765 Skąd: innąd
|
Wysłany: 27-03-2008, 20:35
|
|
|
Pisze do was szczęsliwy posiadacz tego oto modelu Linksys WRT54GL-EU.
dm17 napisał/a: | IGI czekam na wieści......................... |
Pomiędzy pokojem dziducha gdzie narazie stoi routerek a najdalszym miejscem w mieszkaniu (kuchnia) zasięg mam przeważnie maksymalny (czasem spada do 5 kreski z 6 jakie są) więc nie jest źle.
Jak narazie się nie zawiesza ale to pewnie dlatego że mam go od godziny
Michał polecam ten model. Pogadałem z kolesiem w sklepie (dobry kumpel) i stwierdził że jest naprawdę dobry |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 27-03-2008, 22:02
|
|
|
igi napisał/a: | Jak narazie się nie zawiesza ale to pewnie dlatego że mam go od godziny |
To Dlinki sie zawieszaja |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-03-2008, 17:32
|
|
|
Panowie zakupiłem i już chodzi (właśnie z niego nadaje) Linksys WRT54GL porównując jakość do ceny jaką dysponowałem był on najlepszym(wg mnie) najlepszym rozwiązaniem. Jak na razie działa bez zarzutów i mam nadzieję że tak zostanie
DZIĘKI WSZYSTKIM ZA POMOC |
|
|
|
 |
e-gen
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Pomógł: 14 razy Dołączył: 11 Gru 2005 Posty: 590 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 14-04-2008, 14:23
|
|
|
Moje doświadczenie:
+ ASMAX AR-801u (modem Neo+router+switch) ==> stabilny, bezproblemowy
+ ASMAX AR-804gu (modem Neo+router+switch+AP) ==> stabilny, bezproblemowy, rozwijany choć nieoficjalny firmware z routertech.org znacznie poprawia możliwości (m.in. działający DDNS, QOS, ustawienie pasma po IP rshaperem i in.)
+ /- Siemens ??? (AP WLAN 11 Mbps +switch) miałem dwa; jeden całkowicie bezproblemowy drugi padaka (restartował się, tracił zasięg)
- Dlink DSL504 (modem Neo+router+switch) padaka, padaka
- Dlink DSL??? (modem Neo+router+switch) raz na dobę sie przywiesi i trzeba go pstryknąć z palca - na szczęście nie chodzi u mnie
dopiero teraz doczytałem że temat już nieaktualny |
_________________ Dysponuję skanerem OBDII oraz manomentrem do sprawdzania kompresji - zainteresowanych podpięciem proszę o kontakt na priva |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 14-04-2008, 18:49
|
|
|
e-gen napisał/a: | Moje doświadczenie:
+ ASMAX AR-801u (modem Neo+router+switch) ==> stabilny, bezproblemowy
|
Racja router jest cudny sam go mam
Ale tu chyba chodzi o coś z wirless'em? |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-04-2008, 18:53
|
|
|
e-gen napisał/a: | dopiero teraz doczytałem że temat już nieaktualny | Zawsze aktualny bo może kto inny będzie potrzebował też pomocy.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
irekmiecz
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Pomógł: 10 razy Dołączył: 20 Mar 2008 Posty: 470 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 13-04-2014, 18:45
|
|
|
Jaki router do mieszkania tak by nie przepłacać za parametry których nie wykorzystam, ale i żeby nie był zbyt słaby?
Internet dostarcza Multimedia 6Mb/s, nie jestem typem ściągacza więc obecnie na jeden laptop w zupełności nam wystarcza ale z czasem pewnie trzeba będzie przyspieszyć .
Potrzebny zasięg to max 11m. (przez jedną ścianę)
Na teraz byłby podłączony; jeden laptop (raczej kablem) czasem drugi przez WiFi, tablet, czasem też telefon. Czteroosobowa rodzinka więc pewnie z czasem coś jeszcze dojdzie.
Co polecacie a co odradzacie ? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 13-04-2014, 18:51
|
|
|
Ale w jakiej to masz technologii? Dostawca daje Ci tylko modem z wyjściem RJ45? Nie masz jakiejś oferty na router od nich? |
|
|
|
 |
Alfik76
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8
|
Wysłany: 13-04-2014, 19:54
|
|
|
irekmiecz, Niecały miesiąc temu montowałem ten Router Asus RT-N12. Dziecinna prosta obsługa za pomocą wizarda (podłączenie i uruchomienie zajęło jakieś 5-7 minut), oczywiście b. dużo opcji manualnych również jeśli ktoś lubi się bawić. Cena około 80-120 zł, zależnie od wersji i sklepu.
Aczkolwiek osobiście mam DLinka 300 od paru lat, sprawuje się świetnie.
Podłączałem również NetGear'a i TP-Link'a i także nie było z nimi problemów do dziś (od montażu 2-3 lata) |
|
|
|
 |
irekmiecz
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-04-2014, 06:46
|
|
|
No to teraz sobie odpowiedz na pytania:
- Czy będziesz kopiował duże rzeczy po sieci kablowo lub Wi-Fi między urządzeniami. Czy będziesz miał kiedyś dysk sieciowy podłączony do sieci LAN? Wtedy warto coś z gigaethernetem...
- Odpal na laptopie inSSIDer http://www.metageek.net/products/inssider/ i sprawdź ile masz sieci w około, czy są jakieś wolne luki itd... Bo jeśli jest duże zapchania to warto rozważyć router 5GHz (oczywiście wtedy urządzenia muszą być też zgodne).
- Czy chcesz mieć jakieś USB np. do drukarki? Chociaż teraz są drukarki bez dopłat z Wi-Fi...
Oczywiście wiele osób mnie nie poprze, ale TP-linka to sobie odpuść... |
|
|
|
 |
irekmiecz
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-04-2014, 12:46
|
|
|
No jest to typowo podstawowy model. Pewnie da radę. Ale 15 sieci w 2,4Ghz może dość skutecznie zakłócać komunikację... Ciężko poradzić na odległość i bez testu na jakimś urządzeniu. Może np. osiągany transfer nie przekraczać 20Mbps (na razie niby starczy), może w skrajności zrywać połączenie itd... Może rano działać dobrze, a wieczorem (więcej ludzi korzysta z Wi-Fi) będzie kulało itd... Może tez w miarę działać...
Mocne masz te sieci obce w zasięgu gdzie będziesz korzystał najczęściej? |
|
|
|
 |
|