Dziwny dźwięk przy włączonym silniku L200 167kucyków |
Autor |
Wiadomość |
Kibloo
mod L200 pomorski łącznik

Auto: SS MY'15 1,2 INVITE
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 22 Sie 2007 Posty: 1640 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 01-04-2008, 21:36
|
|
|
Falowanie obrotów przy klimie to norma, zawsze przed wzrostem obrotów słychać charakterystyczny stuk, i przed spadkiem też tylko cichszy, to załącza się i rozłącza sprzęgło sprężarki. Objaw jest jak najbardziej normalny jeśli obroty wahają się w zakresie około 300-400 obr./min (normalnie jest około 700, więc jak wzrasta na ciepłym silniku przy klimie do 1000-1100 jest oki). Układ regulacji obrotów robi podobnie jak ruszasz z jedynki bez gazu. Najpierw jak obciążysz silnik obroty podskoczą znacznie nawet do 1200 obr./min. bez naciskania gazu, a potem jak silnik osiągnie prędkość odpowiednią dla tych obrotów, to ukłąd regulacji mieszanki (silnik się odciąży) obniży obroty. Efekt analogiczny jak przy klimie- po zapięciu sprężarki nagle pobierasz z silnika ekstra kilka kiloWatów mocy więcej, co przy mocy kilkanaście kW na biegu jałowym jest znaczącym wzrostem poboru mocy. To samo się stanie jak włączysz światła, tylko że tam pobór mocy jest stały, więc nieznaczny (około 0,5 kW nie odbija się na wzroście obrotów zauważalnie).
Moim zdaniem nie masz co sie przejmować. Problem bedzie jak ci się jakieś kontrolki zaczną zapalać, ale z objawów które opisałeś, to wręcz masz dowód, ze w ukłądzie klimatyzacji masz wystarczająca ilość freonu...
nie idź do serwisu, bo tylko czas stracisz...
pozdro |
_________________ "Dzisiaj jest owe jutro, o które martwiliśmy sie wczoraj i wszystko jest w porządku" [cytat]
Żabol pozdrawia!!!
 |
|
|
|
 |
FABIO [Usunięty]
|
Wysłany: 01-04-2008, 21:39
|
|
|
klima wyl. jest juz w serwisie |
|
|
|
 |
Kibloo

|
Wysłany: 01-04-2008, 21:52
|
|
|
No to niezła skucha... mam nadzieję, że nic poważnego...
powodzenia
pozdro |
_________________ "Dzisiaj jest owe jutro, o które martwiliśmy sie wczoraj i wszystko jest w porządku" [cytat]
Żabol pozdrawia!!!
 |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-04-2008, 23:02
|
|
|
FABIO napisał/a: | klima wyl. jest juz w serwisie |
A nawiew nie był ustawiony na szybę? |
|
 |
FABIO [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2008, 12:41
|
|
|
Okazalo sie ze ze kolo zamachowe +lozysko sie rozlecialy,ciekawe co jeszcze bo to przecierz wychodzi bezposrednio z silnika.czesci oczywiscie brak.a zaczelo sie od niewinnego piszczenia |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-04-2008, 13:28
|
|
|
No nie fajnie FABIO... wspolczuje. To tylko pokazuje jak dziwne moga byc przyczyny roznych zachowan auta. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
elili [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2008, 15:42
|
|
|
FABIO napisał/a: | Okazalo sie ze ze kolo zamachowe +lozysko sie rozlecialy,ciekawe co jeszcze bo to przecierz wychodzi bezposrednio z silnika.czesci oczywiscie brak.a zaczelo sie od niewinnego piszczenia |
Tobie też w serwisie mówili że L200 wcale się nie psują? |
|
|
|
 |
FABIO [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2008, 18:57
|
|
|
Mnie za pierwszym razem powiedzieli ze nie wiedza jak to mozliwe zektos zapomnial zalozyc uszczelek przy silniku,czesci brak 10 dni auto stalo.teraz podobnie znowu nie DOWIARY czesci brak,termin ok 10dni.nauka i doswiadczenia na moim aucie ,bo wszystko robia pierwszy raz.zastanawiam sie czy im placa za czas postoju |
|
|
|
 |
namotore
Mitsumaniak ach

Auto: T-fünf
|
Wysłany: 03-04-2008, 20:00
|
|
|
chyba bede drugi zeby tylko uszczelek zapominali... Tajlandia . U Was tez felgi ze znaczkiem mitsubishi razem z nowymi oponami continentala 16`` bija i potrzeba po 400gramow ciezarkow na kazde kolo zeby wywazyc?
Tez srubki i wszystkie plastikowe elementy swiecace typu lampki, reflektory, ale i inne elektryczne gadzety byly pomazane markerem? widocznie tak znacza na kontroli zeby wiedziec czego nie zalozyli ogolnie jest fajnie, bebny po niecalym roku uzytkowania i 25kkm wygladaja jak zardzewiale karabiny winnetou
czesci sa glownie z Chin i Tajlandii to musza dlugo do Polski leciec ...
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bartman [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2008, 20:08
|
|
|
Tak, ja też mam całe auto pomazane pisakami i bębny również zardzewiałe po 4 miesiącach. Choć myślę, że to rdzewienie to mankament każdych bębnów - wysoka temperatura i woda...W corolli też tak miałem, to na każdym przęglądzie w ASO malowali hammeritem, można się przyzwyczaić.Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Kibloo

|
Wysłany: 03-04-2008, 20:17
|
|
|
no to wam współczuję... nie poddawajcie się, ja miałem przeboje do 20kkm, teraz mam 77kkm i generalnie jest oki
pozdro |
Żabol pozdrawia!!!
 |
|
|
|
 |
FABIO [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2008, 22:08
|
|
|
Ja nadal b.lubie to auto ale serwisu nie |
|
|
|
 |
namotore
Mitsumaniak ach

Auto: T-fünf
|
Wysłany: 03-04-2008, 23:24
|
|
|
L200 da sie lubic ciekawe jak dlugo wytrzyma turbina przy chipie ...
->Kibloo - wszystko zalezy od kultury jazdy i szacunku dla furki ktore to procentuja w procesie uzytkowania - jezdzisz widac ok wiec problemow nie ma
[ Dodano: 10-04-2008, 09:46 ]
temperatura wzrosla, dzwiek pojawia sie juz nie tak czesto ale jednak |
|
|
|
 |
FABIO [Usunięty]
|
Wysłany: 14-04-2008, 13:08
|
|
|
Moj silnik nie bedzie wydawal juz zadnych dzwiekow |
|
|
|
 |
Kibloo

|
Wysłany: 14-04-2008, 13:13
|
|
|
a co sie stało??? pisz... |
Żabol pozdrawia!!!
 |
|
|
|
 |
|