Kącik psychologiczny - związek modelu auta z szacunkiem |
Autor |
Wiadomość |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 15-02-2006, 11:13
|
|
|
adams12 napisał/a: | no ok, ale jak w miescie wyjezdzasz na glowna za zakretem to nie zawsze widac |
Najcudowniejsze miejsce w tym stylu to wjazd z Wisłostrady na wiadukt mostu Poniatowskiego w stronę centrum. Widok zasłania tam wieżyca mostu oddalona od wyjazdu o 20 m. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-02-2006, 11:17
|
|
|
gregorbu napisał/a: | W razie kolizji - moim zdaniem - winny będzie jadący z przekroczoną 2x prędkością, Policja to potwierdzi - choćby na podstawie śladów hamowania czy uszkodzeń pojazdów. Co oczywiście nie zmienia faktu, że i nadmierna prędkość, i wymuszanie pierwszeństwa to zachowania nieodpowiednie. |
No cóż juz parę razy słuchałem delikwenta wyciągniętego zza kółka i dyndającego nóżkami w powietrzu że on miał pierwszeństwo bo ja jechałem za szybko Radar w oku? Teraz już jeżdżę spokojniej - wyrosłem lub dorosłem jak kto woli. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
|
Wysłany: 17-02-2006, 11:48
|
|
|
Co do tej kolizji to nie bądźmy tacy pewni. Z uwagi na brak "fachowców" oraz "pożądnych" policjantów (jeżeli takowi wogóle istnieją) w w/w przypadku winą obarczą obu kierujących (fifty-fifty). Mówię z doświadczenia. Tylko w programach telewizyjnych istnieje kultura pracy policji. Niestety! Także proszę się nie łudzić drodzy koledzy i proszę zachowywać się ostrożnie na naszych polskich ulicach. |
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
|
Wysłany: 19-02-2006, 11:23
|
|
|
Jakiej 3 miesiące temu w Wawie byłem świadkiem wypadku (kolizji) Pewien gość miał zielone ( ja stałem za nim) i skręcał w lewo (z Al. Solidarności na Marszałkowską) - oczywiście wychylał się, wychylał się czy już może przejechać - no i wjechał - no i ten który jechał z naprzeciwka (dodam - mitsubishi) miał jakieś 80-90(może więcej) - uderzył w niego po hamowaniu - i teraz czyja jest wina - tego co wjechał na skrzyżowanie, czy tego co miał pierwszeństwo ale miał nadmierną prędkość?? |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
|
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
|
Wysłany: 22-02-2006, 17:56
|
|
|
No tak ale jakby jechał z przepisową 40 to ten co wjechał bez problemu by przejechał.
Był taki przypadek - wjeżdzała ciężarówka z podporządkowanej w lesie na główną - skręcała w lewo (wiadomo - długość jakieś 15m) - nagle z lewej strony po łuku (na głównej )wypada BMW i zaczyna hamować - wjeżdza pod TIRa ścina dach, pasażerkę i kierowcę - licznik zatrzymał się na 180.
Sąd orzekł że kierowca TIRa nie ponosi odpowiedzialności za ten wypadek bo gdyby BMW jechało przepiowe 70 na tym łuku - wyhamowałoby bez problemu. Wypadek i interpretacja wyła wydrukowana w którymś numerze Auto Swiata. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 23-02-2006, 11:19
|
|
|
Gdyby BMW jechało przepisowe 90 km/h, to jeszcze nie dojechałoby do miejsca wyjazdu ciężarówki, więc o wypadku nie byłoby mowy. A gdyby jechało 220 a nie 180, to też by nie doszło do wypadku, bo w momencie gdy ciężarówka wyjeżdżała z boku, to BMW byłoby 10 km dalej, ale równie dobrze mogłoby wcześniej wpieprzyć się w przebiegającą sarnę.
Takie rozpatrywanie "co byłoby gdyby samochód jechał przepisowo" jest zupełnie bez sensu. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 23-02-2006, 11:39
|
|
|
Alek napisał/a: | Takie rozpatrywanie "co byłoby gdyby samochód jechał przepisowo" jest zupełnie bez sensu. |
Ma sens bo gdybysmy jeździli przepisowo to nie byłoby tylu wypadków. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Koton
Forumowicz
Auto: Bez auta. Kiedys 92` CA5A
|
Wysłany: 23-02-2006, 14:19
|
|
|
Alek napisał/a: | Takie rozpatrywanie "co byłoby gdyby samochód jechał przepisowo" jest zupełnie bez sensu. |
Ma sens bo zupełnie niesensowne byłoby wsadzenie kierowcy ciężarówki do paki za spodowanie katastrofy w ruchu skutkującej śmiercią dwóch osób.Co on winny że tamten jechał bez wyobrazni i za szybko??
Pozdrawiam
Koton |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 23-02-2006, 15:28
|
|
|
Gdyby jechał z prędkością inną niż 180 (nie ma znaczenia czy 90, czy 220) to w momencie wyjeżdżania ciężarówki byłby zupełnie gdzie indziej i roztrząsanie czy zdążyłby wyhamować czy nie jest bez sensu, bo on nie miałby potrzeby hamować. To miałem na myśli pisząc o "gdybaniu".
Co wcale nie znaczy że prędkość 220 jest zawsze bezpieczniejsza od 180. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 23-02-2006, 16:22
|
|
|
Kiedyś w jakimś programie motoryzacyjnym ("Bezpieczny weekend"?) był reportaż o pracy drogówki. Prezentowano program symulujący różne sytuacje drogowe. Była opisana właśnie podobna sytuacja. Ciężarówka "wymusiła" pierwszeństwo na motocyklu, skręcając w lewo. Motocykl jechal prosto. Dlaczego "wymusiła", a nie wymusiła? A to dlatego, że stwierdzono, że motocykl poruszał się z prędkością 90-100 km/h, gdzie było ogranicznie do 40. Winnym uznano motocyklistę, bo gdyby jechal z prędkością przepisową, ciężarówka swobodnie wykonałaby manewr skrętu, a motocyklista nie musiałby nawet hamować. Program pozwala na wprowadzanie różnych danych, m.in. prędkości. Jest wykorzystywany głównie przy orzekaniu odpowiedzialności przy ubezpieczeniach. |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 23-02-2006, 16:59
|
|
|
Nasza policja idzie po linii najmniejszego oporu ustalając że winnym wypadku jest zawsze pijany i (niemal zawsze) ten, który jechał za szybko. Bo tak po prostu łatwiej. I stąd w naszych statystykach przyczyną 80 (czy iluś tam) % wypadków jest nadmierna prędkość, a u Angoli tylko 10 %. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24338 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 23-02-2006, 21:02
|
|
|
Nie ma co porówywać GB do PL - tam na autostradach co kilkaset metrów są automatyczne mierniki prędkości a mandat leci bezpośrednio do domciu - i to solidny - nie ma uznaniowości ani kupczenia z policją. A w mieście - czego przykładem jest Londyn - wprowadzono system komputerowy, który nie tylko robi to co powyżej, ale automatycznie rozpoznaje rejestrację i twarz kierowcy (w sensie umiejscowienia na fotce). |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-08-2006, 11:43
|
|
|
A propo jeszcze tego wyprzedzania prawym i po hamulcach to mni też zalewa jak ktoś ciągnie się na dwupasmówce 50km/h gdzie dozwolona jest 80 gdzie ja jadę jakieś 120 prawde mówiąc i wtedy:
I jadę zaraz za nim i sygnalizuję lewym kierunkiem
II jeśli to nie działa to długimi
III jeśli jest aż tak ciężko to wyprzedzam z prawej strony, równam się z samochodem w celu pokazania że nie tym pasem powinien jechać, patrzę w prawo... i litość mnie bierze bo to najczęściej dzidek albo kobitka z z nosem przy kierownicy..
Wtedy tylko gaz i pokazuję że można szybciej jechać a jak nie to prawy pas pozostaje.
Jakoś nie próbowałem później hamować przed takim osobnikiem.. A jak mi w tył przywali bo nie wyhamuje? Czyja to będzie wina |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24338 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 22-08-2006, 12:48
|
|
|
Zależnie od wielu czynników (w tym rola świadków, policji i ew. decyzja sądu) może być Twoja, jego lub wspólna. Jeśli zostanie Ci udowodnione, że hamowałeś (zajechałeś droge itp.) gwałtownie bez przyczyny, to Twoja wina. |
|
|
|
 |
|