Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
DELL XPS 700 a standardowa plyta glowna?
Autor Wiadomość
Than_Junior
[Usunięty]

Wysłany: 15-04-2008, 16:01   DELL XPS 700 a standardowa plyta glowna?

Witajcie!

Przepraszam, ze tak wykorzystam to forum glownie po to, zeby napisac w tym dziale, ale przeciez wspolpraca i wzajemna pomoc z forum.subaru.pl nie zaszkodzi ;)

Opisze moja sytuacje:

Kupilem w zajefajnej cenie obudowe Dell XPS 700, bo stwierdzilem ze ta moja juz za mala i ma kiepskie chlodzenie. No i wszystko fajnie, w srodku jeszcze byl zasilacz 750W, plyta glowna (uszkodzona) i czytnik kart pamieci [calosc kupilem na ebayu od serwisu komputerowego]. Problem pojawil sie jak ja otworzylem: Dell jak to Dell musi byc indywidualista i zrobil obudowe otwierana na lewa strone (!) dzieki czemu pl gl ma sloty po prawej zamiast standardowo po lewej I teraz sie zastanawiam jak tutaj zmiescic moja plyte - jak ja wsadze na odwrot to pewnie dziurki do mocowania nie beda pasowaly, poza tym wtedy sloty PCI-E beda na gorze. Ma ktos jakis pomysl albo wie gdzie mozna znalezc info od kogos kto to juz robil?

Inna sprawa to, jak wyczytalem, brak mozliwosci podlaczenia kozackiego oswietlenia LED obudowy do zwyklej plyty glownej (wiatraczkow prawdopodobnie tez). Kurcze, mam nadzieje, ze jakos sie to da zrobic? :)

Za wszelkie wskazowki bede bardzo wdzieczny!

Marcin

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-04-2008, 18:53   

Poniewaz nie mam fioletowego pojecia co masz na mysli piszac 'na lewa strone' poprosze o zalaczenie do postu kilku fotek jak wyglada Twoja sytuacja.

Than_Junior
[Usunięty]

Wysłany: 15-04-2008, 20:02   

arekp, mialem zamiar to zrobic, ale mi sie zapomnialo (ech, starosc nie radosc :D )

Prosze bardzo, bo lewej Dell, po prawej moja obudowa. Zauwaz ze "tyły" obu obudów są skierowane ku sobie. Plyta glowna Della jest jakby lustrzanym odbiciem.

W miedzyczasie kombinowalem z podlaczaniem roznych elementow. Niestety, Dell zastosowal kable dedykowane do wszystkiego :? wiatraczki, LEDy, nawet glupi przycisk ON/OFF jest na dziwnym kabelku, ktory oczywiscie do mojej zwyklej plyty nie pasuje (ASUS p5K Premium)

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-04-2008, 21:46   

:o czyli potwierdziles moje obawy, choc wierzyc mi sie nie chcialo. Spisz ze starej plyty symbole, poszukamy jej w sieci ale normalnie jestem w szoku, ze komus chcialo sie linie produkcyjna plyt glownych pod Della tworzyc.

Than_Junior
[Usunięty]

Wysłany: 16-04-2008, 11:23   

arekp napisał/a:
komus chcialo sie linie produkcyjna plyt glownych pod Della tworzyc.

tym kims nie byl nikt inny jak Dell ;) A przynajmniej tyle jest na niej napisane (wiadomo, ze to musial byc jakis podwykonawca).

Wczoraj pol dnia stracilem na to, zeby dokladnie wszystko obejrzec no i potwierdzilo sie to, co pisalem wyzej, czyli ze oprocz calkiem innych kabelkow do wszystkiego, nawet punkty mocowania sa inne. Ta Dellowska plyta jest wieksza od mojej standardowej (co chyba widac tez na tym zdjeciu po ilosci miejsca w tej obudowie). Zdjecia i oznaczenia plyty wstawie pozniej, bo mam na innym komputerze w tej chwili.

Ale myslisz, ze wogole istnieje jakakolwiek szansa, zeby to wszystko w miare bezstresowo rozwiazac? Bo ze dla upartego nic trudnego, to wiem. Pewnie mozna porozcinac wszystkie te dellowskie kabelki i jakos dostosowac do zwyklych wyjsc, a blache (czy jak to nazwac) do ktorej sie w tej obudowie mocuje plyte, da sie wyjac wiec pewnie moznaby wywiercic w niej dziury w odpowiednich miejscach. Przymierzalem tez moja plyte i zauwazylem ze wyjscia z tylu, choc odwrocone (wyjscia kart graficznych etc na gorze, wyjscia sieciowe, USB itp - na dole), bylyby jako tako dostepne. Pytanie tylko czy to wszystko warte zachodu?

Calosc kupilem za 40 funtow, w tym byl zasilacz 750W (na szczescie uniwersalny :D ), wiec nawet jakby mi ta obudowa zostala jako art deco w pokoju, to wiele nie stracilem ;)

ale sie rozpisalem....

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 16-04-2008, 13:41   

Rezenia obudowy ; > Wyciecie otworow w cienkiej blaszce i przykrecenia jej do obudowy kwestia jeszcze zrobiienia na drugiej stronie mocowania do plyty...

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-04-2008, 15:12   

Than_Junior napisał/a:
Ale myslisz, ze wogole istnieje jakakolwiek szansa, zeby to wszystko w miare bezstresowo rozwiazac?

Powiem Ci tak, musialoby mi cholernie zalezec zebym sie w ogole nad tym dalej zastanawial. Spakuj obudowe, zrob ladne foty i sprzedaj na Allegro.

Than_Junior
[Usunięty]

Wysłany: 16-04-2008, 22:21   

OK, to koniec tematu ;) Oby komus w przyszlosci sie przydal jako "odstraszacz" :)

Ale znalazlem nowe zastosowanie dla niej! Pare przerobek i bedzie robila za barek :D Teraz musze tylko rozkminic jakis transformator zeby diodki swiecily same :) Ale to juz sie zglosze do jakiegos elektryka.

Dzieki w kazdym razie!

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 16-04-2008, 22:44   

Elektryk też się na naszym Forum jakiś znajdzie ;-)

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Than_Junior
[Usunięty]

Wysłany: 16-04-2008, 23:59   

Hubeeert, :D powroce do tematu w lecie, jak wroce do PL ;) Jeszcze raz dzieki!

Fajnie tu macie 8)

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 17-04-2008, 00:09   

Than_Junior napisał/a:
Fajnie tu macie 8)

Wiemy 8) :D

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Odpowiedz do tematu