|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Bezpieczeństwo na drodze, w samochodzie. |
Autor |
Wiadomość |
raddex
m3m&mitsumaniak

Auto: Lancer GT, 2016 r., 2,4 Pb
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-02-2006, 12:16 Bezpieczeństwo na drodze, w samochodzie.
|
|
|
Przeszukalem cale forum i nie znalazlem podobnego tematu. Chcialbym abyscie sie tu wypowiedzieli, w co warto wyposazyc swoj samochod, aby w razie wypadku na drodze, awarii mozna bylo pomoc poszkodowanym. Takze opiszcie czy mieliscie przypadki, kiedy trzeba bylo pomoc rannym itp.
Tylko nie piszcie, ze "mam apteczke w samochodzie".
Zalozylem temat, gdyz kilka razy w zyciu mialem mozliwosc pomocy innym uczestnikom wypadkow. Pierwszy raz pomagalem osobie na obwodnicy Trojmiasta przy gaszeniu samochodu - udalo sie.
Drugi raz pomagalem gasic Poloneza z instalacja gazowa, przed akademikami w Gdansku Przymorzu - zuzylismy wszystkie gasnice i nic nie dalo, samochod spalil sie doszczetnie ale nie wybuchl pomimo paliwa i gazu w zbiornikach.
Trzeci raz (najmniej przyjemny), gdy Sierra z calym pedem (ponad 100km/h) udezyla w wielka latarnie na dojazdowej do Warszawy ze strony Gdnska. Na przednim siedzeniu bylo dziecko w foteliku - przezylo i reszta tez, ale widok byl okropny. Chyba uratowalem im zycie wzywajac przez radio CB karetke i straz pozarna. Przednia szyba z Sierry wyleciala i owinela sie naokolo slupa. Dodam, ze po chwili latarnia zaczela sie przewracac a na tej drodze auta pedza jak nie wiem i ze 20 samochodow pocalowalo sie zderzkami - nikomu sie nic nie stalo. Jeden oberwal tylko sama lampa.
Bylo jeszcze sporo sytuacji, ale nie musialem pomagac bo juz inni to robili.
Co uwazacie za obowiazkowe, aby wozic ze soba w samochodzie?
Co dolozyc do apteczki aby stwozyc profesjonalny zestaw ratunkowy, pomocniczy?
Jak na razie woze ze soba:
2 kamizelki odblaskowe, kable rozruchowe, 2 apteczki (1 to minimum obowiazkowe a 2 mocno rozbudowana), folia termoizolacyjna, zamierzam kupic tasmy wspinaczkowe na hol, zamiast gotowej linki holowniczej bo sa wytrzymalsze i czlowiek jej nie urwie jak to bylo na 3 zlocie MM, gasnica i trojkat ostrzegawczy (jak kazdy), |
_________________ Mitsubishi Lancer GT 2,4 MIVEC - 2016 US ver.
Mitsubishi Galant Kombi 2,0 elegance - 2001r. - LPG - sprzedany
Mitsubishi Lancer Kombi 1,6 16V 113KM, 1997r. - sprzedany 05.07.2010
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 26-02-2006, 15:11
|
|
|
Bardzo dobry temat
Tylko może warto byłoby podzielić go na dwa:
1/ bezpieczeństwo, wyposażenie samochodu i apteczki - i przykleić jako temat ważny.
Może jest na forum ktoś znający się na medycynie i pomógłby zestawić wyposażenie apteczki.
2/ sytuacje na drodze wymagając naszej interwencji i pomocy - powstałaby baza wiedzy na temat tego co może spotkać każdego z nas na drodze |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Firebee
admin mitsumaniak

Auto: A160, Space Gear,
|
Wysłany: 26-02-2006, 15:43
|
|
|
przyklejone. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 26-02-2006, 20:52
|
|
|
wazne jest aby oprocz niezbednego wyposazenia apteczki posiadac umiejetnosci udzielenia pierwszej pomocy.
wazne jest to aby nie ruszac osoby poszkodowanej w ciezkim wypadku jesli przebywanie we wraku nie zagraza bezposrednio jej zyciu. |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 26-02-2006, 21:13
|
|
|
Saperka!
Bardzo skuteczna i hamująca emocje broń biała, przy tym przydaje się do wykopania autka z piachu czy śniegu (w tym nacięcia gałęzi).
To mi się tak na gorąco skojarzyło, bo właśnie wróciłem do domu z działki gdzie na amen zakopałem się - skończyło się na Assistance Warty, której samochód o mały włos też nie ugrzązł. |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
|
Wysłany: 26-02-2006, 23:28
|
|
|
Radex wspomnial, ze ma kamizelki odblaskowe ... od siebie dodalbym aby miec przynajmniej tyle ile mamy miejsc w samochodzie - dla wlasnego bezpieczenstwa
Po wypadku brata i pierwszym w zyciu zetknieciu z 'fachowa' pomoca drogowa zalecam wozenie ze soba dobrej latarki - ja co prawda mala ale juz zakupilem. Na dwa samochody pomocy drogowej - jeden do nas i jeden przypadkiem przejezdzajacy - zaden nie mial oswietlenia pozwalajacego na chocby zebranie rzeczy ktore wypadly z auta podczas dachowania. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 27-02-2006, 08:37
|
|
|
arekp napisał/a: | Radex wspomnial, ze ma kamizelki odblaskowe ... od siebie dodalbym aby miec przynajmniej tyle ile mamy miejsc w samochodzie - dla wlasnego bezpieczenstwa
|
kamizelki w aucie nie w bagazniku - za takie wozenie w krajach zachodnich ue dostaje sie slone mandaty. |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
|
Wysłany: 27-02-2006, 21:48
|
|
|
Tylko żeby nikomu nie przyszło do głowy dawanie jakichkolwiek tabletek przeciwbólowych albo innych ofiarom wypadków!!!!
A jak kupujecie apteczkę trzeba zwrócić uwagę na nożyczki - jak są porządne, stalowe (stainles steel) to i apteczka jest pewnie dobra, ale jak to jakieś plastiki które sie wyginaja przy cięciu bandaża - lepiej sobie darować taką apteczkę.
No inajważniejsze - trzeba wiedzieć jak wykonać sztuczne oddychanie i masaż serca - kiedy można głowę odchylać a kiedy tylko wyciągać żuchwę. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
Cezar
Mitsumaniak Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
|
|