Gdzie ubezpieczyć auto? |
Autor |
Wiadomość |
Maciek
Mitsumaniak MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-02-2006, 19:59 Gdzie ubezpieczyć auto?
|
|
|
jw wydawało mi sie ze mam ubezpieczenie auta do końca lutego więc luzik jest jeszcze sporo czasu . Niestety okazało sie ze było do 19.02.06 Na zlocik jechałem nadzwyczaj przepisowo nerwowo oglądając sie we wsteczne lusterko Dotychczas ubezpieczony byłem w Polskim Towarzystwie Ubezpieczeń S.A. o Szczecin itd Płaciłem za zeszły rok 684 zł dodam że mam prawko dopiero 3-ci rok (data wydania 27,12,02) i ponad 30 na karku . Gdzie opłaca sie (tanio) ubezpieczyć auto potrzebna szybka rada bo jutro musze cosik z tym zrobić. |
_________________ Gal '00 EA5A 6A13 Avance ---ZBIR---MÓJ
Colt '98 CJ1A --------CoJOt--------SOLD
Gal '91 E32A EXE ---GALANCIOR--- SOLD
MICHI DWA STARE FOTY
=========00085/KMM=========
 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 26-02-2006, 21:24
|
|
|
mozna zadzwonic do roznych ubezpieczycieli i sie przekonac gdzie wyjdzie najtaniej. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
|
Wysłany: 26-02-2006, 21:35
|
|
|
Maciek tylko dowiedz sie czasem, czy jak kupisz u kogos innego to nie bedziesz mial tzw. dwoch ubezpieczen .
bylo juz o tym na forum, ze poprzednia firma w ktorej byles juz na zapas, wplacala za Ciebie na nastepne ubezpieczenie .
pozdr. |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
|
Wysłany: 26-02-2006, 21:43
|
|
|
Maciek - jesteś nadal ubezpieczony w PTU S.A. - nie wypowiedziałeś umowy więc oni automatycznie ją przedłużyli. Teraz powinni cię ścigać żebyś zapłacił.
Jest to regulowane jakąś ustawą z 2002 roku bodajże - ostatnio miałem cytat na jakimś świstku z ubezpieczalni ale zgubiłem |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
|
Wysłany: 26-02-2006, 21:46
|
|
|
a nie mowilem ? |
|
|
|
 |
macieq [Usunięty]
|
Wysłany: 26-02-2006, 23:36
|
|
|
jak Ci juz calkiem to PTU wygaslo, to moge Ci polecic biuro ubezpieczen na Łabedziej.
babeczka ma oferte z roznych ubezpieczalni wiec zawsze dobierze najtansza opcje odnosnie do twoich poprzednich znizek, wieku i calej reszty...
zaplacisz moze ze 20 - 30zl drozej niz bys to robil bezposrednio, ale zaoszczedzisz sobie dzwonienia do wszystkich ubezpieczalni i powtarzania kazdemu historii swojego Gala;) |
|
|
|
 |
Maciek
Mitsumaniak MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
|
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 27-02-2006, 10:22
|
|
|
ja od siebie dodam, że w sobotę ubezpieczałem w Hestii (mam cały pakiet wraz z mieszkaniem) - jak dla mnie była to najlepsza oferta, bo mimo, że za OC płaciłem 70 zł więcej niż jakimś innym tow. ubezp., to jednak sumarycznie (pakiet) wychodziło się na tym lepiej - radzę więc rozważyć taką sytuację
ale najważniejsze jest to, że koleżanka, która zawsze mi takie optymalne warunki wyszukuje z doświadczenia odradzała mi takie cosik jak HDI czy PTU - to pierwsze nie wypłaciło jej prowizji za ostatni rok (= shit a nie ubezpieczalnia) to drugie to jeszcze większy shit, bo biorąc tam OC tylko pozornie ma się to w d..pie - problem się zaczyna, jak poszkodowany przez kogoś z takim OC widzi ogromną dysproporcję między wypłacanymi pieniążkami a oczekiwanymi i wtedy sprawa często kończy się w sądzie - jak dla mnie wolę poświęcić te 70 zł i mieć święty spokój niż być ciąganym po sądach (to są przypadki rzeczywiste a nie teoretyczne) |
|
|
|
 |
wolf [Usunięty]
|
Wysłany: 28-02-2006, 22:57
|
|
|
w hesti sie opłaca pod warónkiem że koplet mieszkanie itp, spr w
tow, ALLIANZ tam miałem najtaniej |
|
|
|
 |
krzysio1972
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
|
Wysłany: 01-03-2006, 10:58
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | koleżanka, która zawsze mi takie optymalne warunki wyszukuje z doświadczenia odradzała mi takie cosik jak HDI czy PTU - to pierwsze nie wypłaciło jej prowizji za ostatni rok (= shit a nie ubezpieczalnia) to drugie to jeszcze większy shit, bo biorąc tam OC tylko pozornie ma się to w d..pie - problem się zaczyna, jak poszkodowany przez kogoś z takim OC widzi ogromną dysproporcję między wypłacanymi pieniążkami a oczekiwanymi i wtedy sprawa często kończy się w sądzie - jak dla mnie wolę poświęcić te 70 zł i mieć święty spokój niż być ciąganym po sądach (to są przypadki rzeczywiste a nie teoretyczne) |
Ja w 2 samochodach mam hdi oc i ac warta i pzu. Nie znam tych przypadkow rzeczywistych, ale OC po to jest obowiazkowe, aby poszkodowany zawsze dostal odszkodowanie. Natomiast prawda jest to, ze _zawsze_ poszkodowany moze wystapic o odszkodowanie z powodztwa cywilnego do sprawcy, niezaleznie od ubezpieczalni. |
_________________ Krzysio
Carisma 1.6 GL '96
Galant 2.5 V6 '97 |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
|
Wysłany: 02-03-2006, 07:45
|
|
|
A co sądzicie o Link 4 - nie chodzi mi o AC - bo tu pewnie jest problem z wypłatami - a przynajmniej kombinują jak zmniejszyć kwotą. Chodzi mi raczej o OC i NW. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
piotras
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
|
Wysłany: 02-03-2006, 08:54
|
|
|
Ja własnie przeszedłem z OC z Warty do Link4. Wyszło mi OC+NW za mojego miśka w 2 ratach po 280 z groszami wiec sporo taniej niż w Warcie. Generalnie z OC to mi to lotto, liczy sie papierek a jak ktos sie uprze to w kazdym towarzystwie przeciagnie Cie po salach sadowych. |
_________________ Colt CJ0 1.6 GLX '97
Maciek Wisławski Edition
sprzedany 16.06.2008
Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm
 |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 02-03-2006, 11:04
|
|
|
Siedze conieco w temacie, wiec ustosunkuje sie do paru waszych wypowiedzi:
Maciek napisał/a: | Gdzie opłaca sie (tanio) ubezpieczyć auto potrzebna szybka rada bo jutro musze cosik z tym zrobić. |
Pozostaje tylko PTU, ponewaz juz jestes u nich ubezpieczony - nie wypowiedziana polisa automatycznie sie przedluza na kolejny rok (chyba, ze nie zaplaciles 2 raty za nia, ale PTU dawno by za to scigalo ). Josie ma 100% racji.
macieq napisał/a: | jak Ci juz calkiem to PTU wygaslo |
W sietle ustawy z dnia 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. z 2003 roku Nr 124 poz. 1152) nie istnieje takie pojecie, poza przypadkiem z poprzedniej wypowiedzi....
Krzyzak napisał/a: | mieć święty spokój niż być ciąganym po sądach (to są przypadki rzeczywiste a nie teoretyczne) |
Absolutnie teoretyczny przypadek bo zaden sad nie wezmie takiej sprawy - odwali pozew, jako bezpodstawny, poniewaz TU zawierajac umowe ubezpieczenia, przejmuje 100% roszczen wobec sprawcy do kwoty sumy gwarancyjnej: nie niższej niż równowartość w złotych: 350.000 euro na każdego poszkodowanego w przypadku szkód na osobie, 200.000 euro w odniesieniu do jednego zdarzenia w przypadku szkód w mieniu (art 36 w/w ustawy). |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 02-03-2006, 13:59
|
|
|
Mój misiek (pełen pakiet) mieszkanie, assistance i jeszcze OC w życiu prywatnym zapłacone a Hestii |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
|